Πολυνομοσχέδιο: όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει το Μνημόνιο κι ο Παπαχελάς λέει την αλήθεια

Σχόλιο από το «Ξεκίνημα»

 

 

«..Δεν είμαστε όλοι ίδιοι…»

έλεγε ο Α. Τσίπρας στη Βουλή την Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη.

«Κάτι καλό συμβαίνει αυτή την περίοδο στη χώρα»,

έγραφε ο Αλέξης Παπαχελάς σε άρθρο του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής, 25.9.16. Και συνέχιζε:

«Καίγονται με θεαματικό και ραγδαίο τρόπο ταμπού και στερεότυπα που κυριάρχησαν στο ελληνικό μεταπολιτευτικό μυαλό. Ποιος ακριβώς θα ξαναμιλήσει εναντίον μιας μεγάλης ιδιωτικοποίησης μετά τα όσα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες; Ελληνικό, Cosco, περιφερειακά αεροδρόμια συνιστούν μια μεγάλη αλλαγή στη χώρα. Τα συμφώνησε –τελικά– και τα ψήφισε μια αριστερή κυβέρνηση. Με κλάματα, μετάνοιες και ξόρκια. Το έκανε όμως. Υπάρχει αβεβαιότητα για το αν θα μπορέσει να τα υλοποιήσει στο τέλος. Ο πρωθυπουργός ακολουθεί, όμως, το ”μοντέλο Σαμαρά”. Επιδιώκει την προσωπική επαφή με τους επενδυτές και τους διαβεβαιώνει ότι «είναι προσωπικά διαθέσιμος για ό,τι χρειαστεί…

»Όλα αυτά σημαίνουν ένα πράγμα. Οι διάδοχοι του κ. Τσίπρα θα έχουν στρωμένο το έδαφος, ιδεολογικά και πολιτικά, για να μη δειλιάζουν μπροστά στα αυτονόητα..

»… Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει να παλέψει με τα ιδεολογικά φαντάσματα που οδήγησαν τον κ. Γ. Παπανδρέου να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις στο λιμάνι. Και επειδή ξέρει καλά μέσα του πού θέλει να πάει τη χώρα, θα βρει τον δρόμο ανοιχτό…»

Ο Α. Παπαχελάς από τους πιο γνήσιους εκπροσώπους του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, στην Ελλάδα έχει απόλυτο δίκαιο, σ’ αυτό ακριβώς πέτυχε ο Α. Τσίπρας και η κυβέρνησή του: να βοηθήσει τον Μητσοτάκη να «βρει το δρόμο ανοιχτό».

Το υπερταμείο είναι… ασπίδα

«Δεν είναι φύλλο συκής το υπερταμείο, είναι πραγματική ασπίδα για να αυξηθεί η αξία της δημόσιας περιουσίας πλην των ιδιωτικοποιήσεων»

επέμεινε την Τρίτη 27 Σεπτέμβρη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Βουλή για το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισεκ. ευρώ.

Ο ίδιος δήλωσε ακόμα πως δεν υπάρχει επιτροπεία, ούτε υποθηκεύεται όλη η δημόσια περιουσία ενώ τόνισε πως το Ταμείο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων…

Οι Οικολόγοι Πράσινοι – άλλαξαν γνώμη…

Το Πολιτικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων, από τους οποίους προέρχονται ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης και ο βουλευτής, Γιώργος Δημαράς, ανακοίνωσε αρχικά ότι θα καταψηφίσουν την διάταξη στο πολυνομοσχέδιο που αφορά την ένταξη των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο υπερταμείο.

Όμως στην συνέχεια και κατόπιν συνάντησης των δύο στελεχών με τον Αλέξη Τσίπρα οι βουλευτές απέσυραν τις επιφυλάξεις τους μετά από διαβεβαίωση του ίδιου του πρωθυπουργού πως στην αναθεώρηση του Συντάγματος (…) θα συμπεριληφθεί ρητή(…) διάταξη για την προστασία των κοινωνικών αγαθών, του ρεύματος και του νερού!

Η νομοτεχνική βελτίωση – φύλλο συκής

Με την  νομοτεχνική βελτίωση διευκρινίζεται, στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, ότι:

«η αξιοποίηση των επιχειρήσεων σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει την αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου, ως μοναδικού μετόχου της Εταιρείας, από την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και για την ταυτότητα του νομικού λόγου της ΕΥΑΘ Α.Ε., σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Ενώ στο σχετικό άρθρο του πολυνομοσχεδίου προστίθεται η φράση:

«Με την επιφύλαξη των περιορισμών που προκύπτουν από το Σύνταγμα και της υποχρέωσης συμμόρφωσης στις δικαστικές αποφάσεις».

Στην πραγματικότητα όλα αυτά δεν είναι παρά φύλλα συκής. Το θέμα δεν είναι η «αποξένωση» ή όχι του ελληνικού δημοσίου αλλά το ποιος διοικεί την ΕΥΔΑΠ: το δημόσιο ή οι ιδιώτες;

Το σχετικό κομμάτι του 3ου μνημονίου, εξάλλου, ξεκαθαρίζει το ζήτημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«… Σύμφωνα με τη δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ζώνης του Ευρώ, της 12ης Ιουλίου 2015, θα συσταθεί ένα νέο ανεξάρτητο ταμείο (το «Ταμείο») το οποίο θα κατέχει σημαντικής αξίας περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας. Πρωταρχικός στόχος του Ταμείου είναι να διαχειρίζεται ελληνικά περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας και να προστατεύει, να δημιουργεί και εν τέλει να μεγιστοποιεί την αξία τους την οποία θα ρευστοποιεί με ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέσα …».

(Ν. 4336/15, ΦΕΚ 94 A/14.8.2015, 3ο μνημόνιο, σελ.1030)

Άλλωστε ο βασικός λόγος που το νέο Υπερταμείο αντικατέστησε το ΤΑΙΠΕΔ είναι για να διασφαλιστεί το ταχύτερο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου έναντι πινακίου φακής σε ξένους αλλά και έλληνες καπιταλιστές, όπως ακριβώς έχει ήδη γίνει με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα λιμάνια, το Ελληνικό, τον ΟΤΕ και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Εμείς τι κάνουμε

Οπότε το θέμα δεν είναι τι κάνει η κυβέρνηση και οι δανειστές. Αυτοί έχουν διαλέξει την τάξη που εκπροσωπούν και είναι το κεφάλαιο ελληνικό και ξένο. Το θέμα είναι τι κάνει η Αριστερά και το συνδικαλιστικό κίνημα που είναι τα μοναδικά όπλα της κοινωνίας και των εργαζομένων.

Θα είναι τεράστιο λάθος να εναποθέτουμε στην κοινωνία την ευθύνη για τις άμαζες κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών.

Το πρόβλημα βρίσκεται στην λαθεμένη πολιτική και τακτική των ηγεσιών της Αριστεράς και στον πλήρη εκφυλισμό των ηγεσιών των μεγάλων τριτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων ομοσπονδιών του συνδικαλιστικού κινήματος.

Οι πάλαι ποτέ βαριές μεραρχίες του εργατικού κινήματος με χιλιάδες μέλη όπως πχ η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έχουν μεταβληθεί σε γραφειοκρατικοποιημένες καρικατούρες ενώ η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ θυμήθηκε τελευταία στιγμή και για τα μάτια του κόσμου να οργανώσει κάποιες υποτυπώδεις κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας

Η αναγέννηση του συνδικαλιστικού κινήματος από τα κάτω, από νέους ανιδιοτελείς και μαχητικούς συνδικαλιστές και ο αγώνας για την δημιουργία μιας Aριστεράς που θα σέβεται το όνομα, τις ιδέες και την ιστορία της πάνε χέρι-χέρι. Είναι ένας αγώνας δύσκολος και μακρύς αλλά είναι μονόδρομος.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,246ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα