Πολύ πετυχημένη εκδήλωση του «Ποδονίφτη» στη Νέα Ιωνία

Του Κυριάκου Χάλαρη

 

 

Σε μια γεμάτη αίθουσα στο καφενείο του Μπούρχα στη Νέα Ιωνία, πάνω από 50 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση που οργάνωση η τοπική συλλογικότητα Ποδονίφτης (ρεύμα κριτικής των καιρών και δράσης) με τίτλο: «Συζήτηση για την αντισυστημική Αριστερά: παλιές και νέες μορφές». Άλλα 50 άτομα παρακολούθησαν επίσης τη συζήτηση ζωντανά μέσω live streaming.

Εισηγητές ήταν ο Σεραφείμ Σεφεριάδης , αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο και ο Σταύρος Σταυρίδης, αναπληρωτής καθηγητής αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ.

Και οι δύο εισηγητές προσπάθησαν να εξηγήσουν τη σημασία των παραδειγμάτων αντίστασης σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, αναγνωρίζοντας ότι αυτές μπορούν να γίνουν εφαλτήριο για ευρύτερες κοινωνικές ανατροπές.

Ο Σεραφείμ Σεφεριάδης προσπάθησε να αποφορτίσει την έννοια του «νέου» στην πολιτική σημειώνοντας ότι το νέο δεν σημαίνει απαραίτητα και κάτι αποτελεσματικό, κάτι λειτουργικό ή κάτι πραγματικά νέο. Μίλησε για τη σημασία των «εναλλακτικών» ή και «νέων» μορφών δράσης και οργάνωσης απέναντι στο σύστημα, ωστόσο, μέσα από ένα αλληγορικό παράδειγμα έδειξε ότι αυτές, όσο αποτελεσματικές και αν είναι, πρέπει να συνδέονται με τον κεντρικό στόχο του κινήματος, που δεν είναι άλλος από την ανατροπή του καπιταλισμού.

Από την άλλη, ο Σταύρος Σταυρίδης, μίλησε με ζωντανά παραδείγματα για να σημειώσει τα σημαντικά βήματα που γίνονται σε πολλά σημεία του πλανήτη από τα πιο χτυπημένα στρώματα της καπιταλιστικής κρίσης και των πολέμων. Με αφορμή τα εγχειρήματα αυτοδιοίκησης των ιθαγενών στην Τσιάπας του Μεξικού, τα αυτοοργανωμένα δίκτυα πολιτών στα περίχωρα της πόλης του Μεξικού, τις μορφές αντίστασης που παίρνει το κίνημα των Κούρδων της Ρατζάβα, τα οποία ανέπτυξε συνοπτικά, σημείωσε την τέτοια παραδείγματα από τη μια δημιουργούν «νέα» μοντέλα αντίστασης και από την άλλη δίνουν τη δυνατότητα σε αυτούς που συμμετέχουν να σκεφτούν και να δράσουν πέρα από τα όρια του ίδιου του συστήματος.

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε πολύ ζωντανή συζήτηση για τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η Αριστερά, για τον τρόπο που παρεμβαίνει σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο και για το πώς το κίνημα μπορεί και με ποιο τρόπο να ξεπεράσει το σοκ της ήττας που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πολύ σύντομα θα αναρτηθούν στο site του «Ξ» η εισαγωγική ομιλία του Σεραφείμ Σεφεριάδη και το βίντεο με την ομιλία του Στάυρου Σταυρίδη (καθώς δεν υπάρχει σε γραπτό κείμενο).

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής