Πολιτικός σεισμός! Μνημόνιο τέλος! Ο ΣΥΡΙΖΑ «όχημα» ανατροπής!

Ανακοίνωση του «Ξ»

Ο ελληνικός λαός μίλησε με μια φωνή τόσο βροντερή που έχει τρομοκρατήσει την Τρόικα, τα πιστά σκυλιά-κόμματά της εδώ, τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ, την άρχουσα τάξη στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Δύο στους τρεις Έλληνες ψηφοφόρους είπαν όχι στο Μνημόνιο! Ο δικομματισμός πνέει τα λοίσθια! Το ΠΑΣΟΚ έχασε από το 2009 το 72,6% τη δύναμής του – απώλεια 2,19 εκατομμυρίων ψήφων. Η ΝΔ αντίστοιχα έχασε σχεδόν τη μισή της δύναμη και πάνω από 1εκ. ψήφους! Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτινάχθηκε από το 4,6% στο 16,77% κερδίζοντας πάνω από 700 χιλ. νέες ψήφους (από 315χιλ. το 2009 σε πάνω από 1εκ. σήμερα)!

Ένα πολιτικό σκηνικό που κυριαρχεί στη χώρα εδώ και 4 σχεδόν δεκαετίες καταρρέει. Ο ελληνικός λαός έδειξε πως ξέρει να αντιστέκεται και να απαντάει στην τρομοκρατία, τις απειλές, τους εκβιασμούς, είτε από τους μέσα, είτε από τους έξω. Οι μαζικοί αγώνες των δύο τελευταίων χρόνων, η σκληρή αντίσταση των Ελλήνων εργαζομένων μεταφέρθηκε στην κάλπη και έδωσε το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα. Με τη σειρά του αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να δώσει νέα ώθηση στο κίνημα και στους αγώνες. Η διαφαινόμενη αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και η πολιτική αστάθεια παγώνουν την συνέχιση της επίθεσης και του μνημονίου.

«κυβέρνηση» με καλπονοθεία;

Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι και τα κόμματα της Τρόικα και της άρχουσας τάξης θα προσπαθήσουν να αναλάβουν την ευθύνη της διακυβέρνησης στηριγμένοι σε ένα εκλογικό σύστημα που νοθεύει τη λαϊκή βούληση δίνοντας 50 επιπλέον έδρες στο πρώτο κόμμα παρόλο που αυτό δεν αποτελεί παρά μια μικρή και φθίνουσα μειοψηφία! Η δημοκρατία δεν ήταν ποτέ, από τη μεταπολίτευση, περισσότερο ψεύτικη, απατηλή, υποκριτική.

Παρά την εξόφθαλμη καλπονοθεία η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν συγκεντρώνουν την απαραίτητη πλειοψηφία των 151 βουλευτών (έχουν αντίστοιχα 108 και 41, σύνολο 149). Γι’ αυτό έχουν ξεκινήσει τα μαγειρέματα για σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» με υποτιθέμενο στόχο την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Η απάντηση του κινήματος δεν μπορεί να είναι παρά μόνο μία: αν δοκιμάσουν να προχωρήσουν στη συγκρότηση οποιασδήποτε τέτοιας κυβέρνησης, «εθνικής ενότητας», να τους ρίξουμε μέσα από τους αγώνες μας! Στους Σαμαράδες και τους Βενιζέλους και τους επίδοξους κολαούζους τους η απάντηση πρέπει να είναι απεργίες, καταλήψεις, σε εργατικούς χώρους, σε πλατείες, σε σχολές και σε σχολεία, μέχρι να πέσουν. 

ΣΥΡΙΖΑ, ο μεγάλος νικητής

Ο μεγάλος νικητής των εκλογών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό αποτελεί μια μεγάλη νίκη για όλα τα κοινωνικά κινήματα και γενικά την Αριστερά, αλλά πιο ειδικά για μια σειρά από πολιτικές θέσεις και προτάσεις που πρόβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πέρα από το όχι στο μνημόνιο, η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ μεταφράζεται σε μια μαζική, λαϊκή υποστήριξη στις ενωτικές πολιτικές και τη συνεργασία της Αριστεράς, μια καθαρή υποστήριξη στην προοπτική της εξουσίας της Αριστεράς.

ο κίνδυνος του φασισμού επιστρέφει

Όμως μεγάλη και πολύ σοβαρή απειλή αποτελεί η εκλογική εκτόξευση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής από το περιθώριο στην 6η θέση. Οι 434.000 που την ψήφισαν δεν είναι νεοναζί και σίγουρα θέλησαν με αυτό τον τρόπο να καταδικάσουν τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ στέλνοντας στη βουλή τους «ακραίους».Όμως η Χρυσή Αυγή θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει το αποτέλεσμα αυτό για να δυναμώσει τις πραγματικές της δυνάμεις. Αυτή η προοπτική αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για ολόκληρο το εργατικό και λαϊκό κίνημα και τα δημοκρατικά μας δικαιώματα.

Η Αριστερά οφείλει να «αφυπνιστεί» στον κίνδυνο του φασισμού, να δει σοβαρά το θέμα της κοινής πάλης ενάντια στον ανερχόμενο νεοφασισμό. Αυτός είναι ένας επιπλέον παράγοντας για την κοινή δράση και συνεργασία της Αριστεράς.

πάλη για μια εναλλακτική κοινωνία

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το «όχημα» το οποίο επιλέγει ο ελληνικός λαός για να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό. Στην ουσία και αντικειμενικά, πέρα δηλαδή από τα όποια ελλείμματα πολιτικής στον ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγει ο δρόμος στην πάλη για μια εναλλακτική οικονομική και κοινωνική πολιτική, δηλαδή στην πάλη για μια εναλλακτική κοινωνία.

Αυτή η μάχη πρέπει να δοθεί εντελώς συνειδητά, με καθαρούς στόχους, ανοιχτά, μπροστά στον κόσμο που η αναζήτησή του στρέφεται σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Σήμερα ξεκινούν στην πραγματικότητα οι ιστορικές ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ. Η κρίση έχει μόνο μία απάντηση: τολμηρές σοσιαλιστικές πολιτικές.

Η προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης της Αριστεράς την επόμενη περίοδο είναι απολύτως ρεαλιστική. Ειδικά αν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποτύχουν να σχηματίσουν κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» και πάμε άμεσα σε νέες εκλογές. Σ’ αυτή την περίπτωση η αντίδραση του κεφαλαίου στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα είναι τεράστια – θα απειλήσουν και πολύ πιθανά θα προχωρήσουν σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ταυτόχρονα θα προσπαθήσουν να στραγγαλίσουν την οικονομία και τελικά να ανατρέψουν την κυβέρνηση με κάθε τρόπο.

Σε αυτές τις συνθήκες θα υπάρχουν δυο δρόμοι, είτε η ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου είτε ο συμβιβασμός και το ξεπούλημα του κινήματος.

Στα πλαίσια της κυριαρχίας του μεγάλου κεφαλαίου, δεν υπάρχει καμία προοπτική και καμία ελπίδα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και το ΠΑΣΟΚ πριν από 31 χρόνια σχημάτισε «αριστερή» κυβέρνηση. Η άρνησή του όμως να ανατρέψει την εξουσία του κεφαλαίου οδήγησε στο σημερινό ΠΑΣΟΚ του Μνημονίου.

Η άρχουσα τάξη, πανικόβλητη, μιλά για μείζονα πολιτική κρίση! Η Τρόικα βλέπει έντρομη τα αποτελέσματα των «έργων» της! Τον τρόμο που έσπειραν στον ελληνικό λαό, οι Έλληνες εργαζόμενοι τους τον έχουν επιτρέψει! Το ελληνικό εργατικό κίνημα είπε: έξω η Τρόικα, κάτω τα ντόπια σκυλιά της, ανατροπή του δικομματισμού, πάλη για μια αριστερή διέξοδο στην κρίση. Αυτό σημαίνει πάλη για μια εναλλακτική σοσιαλιστική κοινωνία. Οτιδήποτε άλλο θα σημαίνει μια εγκατάλειψη των αρχών και διακηρύξεων της Αριστεράς.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα