Πολιτικό άσυλο στους 100 Κούρδους και σε όλους τους πολιτικούς πρόσφυγες στην Κύπρο

Από τι 5 μέχρι τις 24 Μαΐου η κυπριακή κοινωνία έζησε μια συγκλονιστική εμπειρία. Την εξέγερση των πολιτικών προσφύγων και ιδιαίτερα των Κούρδων που για 11 μέρες είχαν καταλάβει με τις σκηνές τους την πλατεία ελευθερίας, και για άλλες 5 τα κεντρικά γραφεία του Ερυθρού Σταυρού, με τις καθημερινές τους πορείες που έφτασαν και ξεπέρασαν τα 1000 άτομα, με τις απειλές μερικών από αυτούς να θέσουν τέρμα στην ζωή τους (πηδώντας από 7ώροφη πολυκατοικία) με την απεργία πείνας 10 απ αυτών και τελικά, με την παραχώρηση από την κυπριακή κυβέρνηση όλων των άμεσων δικαιωμάτων των αιτητών πολιτικού ασύλου.

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει μπροστά στην αποφασιστικότητα των προσφύγων, τις κινητοποιήσεις στην Kύπρο και τη διεθνή κατακραυγή. Αυτό που έκανε ήταν να σταματήσει να παραβιάζει τους νόμους της Kύπρου και της EE, σύμφωνα με τους οποίους κάθε αιτητής ασύλου έχει το δικαίωμα σε άδεια εργασίας, ή σε αντίθετη περίπτωση σε δημόσιο βοήθημα, σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και στέγασης και σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

***

Η κυπριακή κυβέρνηση ικανοποίησε μεν τις νομικές της υποχρεώσεις απέναντι στους 100 Κούρδους αλλά εξακολουθεί να παρανομεί σε ό,τι αφορά την τεράστια μάζα των υπόλοιπων αιτητών ασύλου. Για να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες του και να θολώσει τα νερά ο Yπουργός Eσωτερικών υποστηρίζει ότι από τους “οικονομικούς μετανάστες” (όπως τους ονομάζει) μόνο 1% δικαιούται πραγματικά πολιτικό άσυλο. Ακόμη κι αν αυτό ήταν αλήθεια, που δεν είναι, τι σχέση έχει αυτό με την καταπάτηση των δικαιωμάτων των αιτητών πολιτικού ασύλου, για την οποία ευθύνεται το Yπουργείο του και η γενικότερη πολιτική της κυβέρνησής του;

H πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης δεν είναι απλά παράνομη, σε ό,τι αφορά τη συντριπτική μάζα των πολιτικών προσφύγων, αλλά ταυτόχρονα και εγκληματική, καθώς συλλαμβάνει αυθαίρετα αιτητές ασύλου, τους οποίους φυλακίζει και απελαύνει, συχνά σε χώρες που τους περιμένει η ισόβια φυλάκιση, τα βασανιστήρια ή και ο θάνατος, ενώ δεκάδες άλλους τους κρατεί παράνομα σε αστυνομικά κρατητήρια για περίοδο μέχρι και 15 μήνες χωρίς οποιαδήποτε προοπτική για το μέλλον τους.

Aυτή η πολιτική δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν ασκηθεί τεράστια πίεση πάνω στην κυβέρνηση!

***

Η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στην παραχώρηση πολιτικού ασύλου στους αιτητές, ακόμα και στις περιπτώσεις που είναι κραυγαλέες.

Και η περίπτωση των Κούρδων είναι πραγματικά κραυγαλέα!

Είναι ένας από τους πιο κατατρεγμένους λαούς του κόσμου, ένα έθνος που δεν μπόρεσε ποτέ να φτιάξει το δικό του κράτος γιατί δεν τους αφήνουν. Ζουν σε χώρες όπως η Τουρκία, το Ιράν, το Ιράκ, η Συρία, χώρες όπου κυριαρχεί ο πόλεμος και τα δικτατορικά καθεστώτα. Οι Κούρδοι που μπόρεσαν να φύγουν από αυτές τις περιοχές είναι πολιτικοί πρόσφυγες με όλη τη σημασία της λέξης.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει υποχρέωση να τους παραχωρήσει αμέσως πολιτικό άσυλο!

Όμως δεν το κάνει!

Κάνει κάτι άλλο: θυμάται τους Κούρδους όποτε είναι να καταγγέλλει το καθεστώς της Τουρκίας. Όταν όμως οι Kούρδοι έρχονται στην Κύπρο ζητώντας προστασία, τους αντιμετωπίζει ρατσιστικά, σαν εχθρούς, τους υποχρεώνει να ζουν στην εξαθλίωση την ανασφάλεια και την απελπισία.

***

Ο κυπριακός λαός ξέρει τι σημαίνει πόλεμος και προσφυγιά. Δεν μπορεί να μένει αδιάφορος στο δράμα των Κούρδων. Και δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος στο δράμα κάθε λαού που ζει κάτω από δικτατορικά καθεστώτα, πόλεμους, εμφύλιους, ή πείνα, είτε είναι από το Μπαγκλαντές, είτε από το Κονγκό, είτε από την Γκάνα, το Ιράν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν κ.λπ.

Οι πολιτικοί πρόσφυγες στην Κύπρο, Κούρδοι και άλλοι, ζητούν πολιτικό άσυλο για να μπορέσουν επιτέλους να νιώσουν ελεύθεροι, να νιώσουν άνθρωποι, να μπορέσουν να ταξιδέψουν στις χώρες της επιλογής τους για να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στις δικτατορίες, τους πόλεμους και για τα δικαιώματά τους.

H παραχώρηση ασύλου, επιπλέον, θα εμποδίσει τους εργοδότες να τους προσφέρουν μισά μεροκάματα χωρίς κοινωνικές ασφαλίσεις, πράγμα που τελικά πληρώνουν και οι κύπριοι εργαζόμενοι με την πίεση των μεροκαμάτων και του βιοτικού επιπέδου προς τα κάτω..

Ο κυπριακός λαός, οι Κύπριοι εργαζόμενοι και οι νέοι έχουμε κάθε λόγο και κάθε συμφέρον να υποστηρίξουμε τον αγώνα τους. Γι’ αυτό διεκδικούμε και απαιτούμε

· Να σταματήσει η αστυνομική αυθαιρεσία οι παράνομες συλλήψεις και απελάσεις

· Nα παραχωρηθούν όλα τα νόμιμα δικαιώματα σε όλους τους αιτητές ασύλου

· Nα παραχωρηθεί άσυλο σε όλους τους πολιτικούς πρόσφυγες τώρα!

__________
επιστολές διαμαρτυρίας ή μέιλ μπορούν να σταλούν

Υπουργείο Εσωτερικών [email protected]

Γραφείο προέδρου Βουλής [email protected]

Γραφείο Επιτρόπου Διοίκησης [email protected]

Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως [email protected]

και αντίγραφα στη Nεολαία Eνάντια στον Eθνικισμό

[email protected]

__________

Παρακαλούμε στείλτε το ακόλουθο κείμενο ή κάποιο άλλο δικό σας κείμενο στις διευθύνσεις που παραθέτουμε πιο πάνω

Όσοι υπογράφουμε το πιο κάτω κείμενο, ζητούμε και απαιτούμε από την Κυπριακή κυβέρνηση να σταματήσει να παρανομεί σε ότι αφορά τα δικαιώματα των πολιτικών προσφύγων που καταφεύγουν στο νησί μας ζητώντας προστασία.

Ζητούμε και απαιτούμε να δοθεί άσυλο σε όλους τους πολιτικούς πρόσφυγες.

Σαν πρώτο βήμα να ικανοποιηθεί το αίτημα των 100 Κούρδων προσφύγων, ανδρών και γυναικών μαζί με τα παιδιά και τα βρέφη τους, που πάλεψαν ηρωικά για 16 μέρες καταλαμβάνοντας την κεντρική πλατεία της Λευκωσίας και τα κεντρικά γραφεία του Ερυθρού Σταυρού, και των οποίων οι υποθέσεις εξετάζονται στις επόμενες μέρες και βδομάδες από τις κυπριακές αρχές.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα