Πόλεμος στον Τύπο – Αναβρασμός στη βάση, λήθαργος στην ΕΣΗΕΑ!

Του Χάρη Σαββίδη
(Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας – ΕΣΗΕΑ)

Σε 25 νέες απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων προχώρησε τη Δευτέρα ο ΔΟΛ (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη). Οι εργαζόμενοι αμέσως προχώρησαν σε Γενική Συνέλευση, στην οποία παρέστη η Διοίκηση του Συνδικάτου Προσωπικού στα ΜΜΕ (ΕΠΗΕΑ), που κάτω απ’ αυτή την πίεση προχώρησε στην προκήρυξη 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργίων στον όμιλο.

Τα ξημερώματα της Τρίτης, πάνω από 200 εργαζόμενοι προχώρησαν σε αποκλεισμό του κτιρίου και το μεσημέρι η ΕΠΗΕΑ προχώρησε σε συνέντευξη Τύπου, προσπαθώντας να «σπάσει» την σιωπή των media για το θέμα.

Λίγο αργότερα συνεδρίασε η Διοίκηση της ΕΣΗΕΑ, όπου η Συσπείρωση Δημοσιογράφων (πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ – 3 μέλη) πρότεινε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες στον ΔΟΛ από κοινού με την ΕΠΗΕΑ και στη συνέχεια 24ωρη ή 48ωρη γενική, σε όλα τα ΜΜΕ, με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Την πρόταση στήριξε και ένα μέλος της Διοίκησης που έχει εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο της Μαχόμενης Δημοσιογραφίας (ΚΚΕ). Το δεύτερο μέλος της παράταξης αυτής, μετά από ένα γενικό ξεκάρφωμα ότι είναι υπέρ των απεργιών (γενικώς και αορίστως) ανέφερε πως αφού στην κρίση θα γίνονται αναπόφευκτα απολύσεις, πρότεινε προστασία των ανέργων και μια σειρά από μέτρα, όπως χαμηλότοκα δάνεια για τα νέα ζευγάρια, χαμηλά τιμολόγια ΔΕΗ και ΟΤΕ κλπ (!!!).

Ο πρόεδρος Π. Σόμπολος πρότεινε να εκδοθεί σκληρή ανακοίνωση κατά των απολύσεων, να γίνουν συναντήσεις με την ιδιοκτησία του ΔΟΛ, με τον πρωθυπουργό και τα κόμματα, να γίνουν γενικές συνελεύσεις στις εφημερίδες, με στόχο να γίνει τελικά (…) 24ωρη απεργία σε όλα τα Μέσα.

Η πρότασή του έλαβε τις 4 ψήφους των συμβούλων της παράταξής του, ενώ ξεχωριστή πρόταση (το περιεχόμενο της οποίας ουδείς κατάλαβε) κατέθεσαν οι 2 εκπρόσωποι παρατάξεων που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ.

Ως αποτέλεσμα δεν προέκυψε απόφαση και η ΕΣΗΕΑ προσήλθε στη συνεδρίαση του Διασωματειακού χωρίς πρόταση για απεργία, προκαλώντας την οργή των υπολοίπων συνδικαλιστών. Μετά από ισχυρές πιέσεις, αποφασίστηκε τα συνδικαλιστικά όργανα να συνεδριάσουν εκ νέου, με στόχο γενική απεργία στον κλάδο το επόμενο διάστημα και να επιστρέψουν την Πέμπτη στο Διασωματειακό με συγκεκριμένες προτάσεις. Το μεσημέρι της Τετάρτης η απεργία της ΕΠΗΕΑ στον ΔΟΛ κρίθηκε παράνομη από τα δικαστήρια ενώ η εργοδοσία έχει προσφύγει και για την απεργία της Πέμπτης, που όμως μέχρι την έκδοση απόφασης από το δικαστήριο θα εξελιχθεί κανονικά.

_______________________

Σημ: Από τις 18 απολύσεις που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η διεύθυνση της Ελευθεροτυπίας, τελικά ανακαλέστηκαν οι 7, υπό την πίεση της απεργίας που προκήρυξε η ΕΤΗΠΤΑ (Ένωση των Τεχνικών στα ΜΜΕ). Το ότι οι 11 άλλες απολύσεις δεν ανακλήθηκαν, αποδόθηκε στο ότι οι εργαζόμενοι δεν ήταν μέλη της ΕΤΗΠΤΑ αλλά του σωματείου των Λιθογράφων, που ανήκει στο ΠΑΜΕ και δεν είχε προκηρύξει απεργία. Τυχαίο; Μάλλον όχι, αν αναλογιστεί κανείς ότι προ λίγων ημερών η Τυποεκδοτική (του ΚΚΕ) είχε προχωρήσει σε απολύσεις, για τις οποίες βέβαια το σωματείο των Λιθογράφων επίσης δεν είχε κάνει τίποτα.

Στη συνέχεια ακολουθούν ανακοινώσεις εργαζομένων, συνδικαλι-στικών οργάνων και πρωτοβουλιών στο χώρο των ΜΜΕ:

 

Επιστολή Συμπαράστασης των Δημοσιογράφων της Τηλεόρασης του ΣΚΑΪ προς τους συναδέλφους στον ΔΟΛ και τον Πήγασο

Οι εργαζόμενοι του ΣΚΑΪ εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους στον ΔΟΛ και τον Πήγασο, που απεργούν παρά το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί στους εργασιακούς τους χώρους, με τα διευθυντικά στελέχη και τους ιδιοκτήτες να τους απειλούν με απολύσεις ή ακόμα και με κλείσιμο των επιχειρήσεων. Επίσης εκφράζουμε την υποστήριξή μας στην συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα όπου αυτό χρειαστεί, απέναντι στην διογκούμενη πρόθεση των εργοδοτών για απολύσεις.

Οι εργαζόμενοι του ΣΚΑΪ δηλώνουμε ότι δεν δεχόμαστε καταστατικές παρεκτροπές, όπως αυτές που σημειώθηκαν στον ΔΟΛ και τον Πήγασο με την διενέργεια παράνομων εκλογικών διαδικασιών με στόχο τον διχασμό των εργαζομένων και την δημιουργία κλίματος φόβου. Επίσης δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε άλλο οι διοικούντες «συνάδελφοί» μας να μας προσβάλλουν ως άτομα ή να προπηλακίζουν τους συναδέλφους μας, να επιτίθενται λεκτικά προς τα μέλη του Μικτού Συμβουλίου και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, αλλά και να επιδίδονται στην προσπάθεια απαξίωσης του Σωματείου μας στα μάτια των μελών του. Ζητούμε δε από το Πειθαρχικό μας Συμβούλιο να καλέσει αυτούς τους «συναδέλφους» προς απολογία, και να διαγράψει από μέλη της Ένωσης όποιους αποδειχθεί ότι ήταν οι εμπνευστές των απαράδεκτων γεγονότων που σημειώθηκαν στον ΔΟΛ και τον Πήγασο στις 29 Σεπτεμβρίου 2010.

Δηλώνουμε τέλος ότι στέκουμε αλληλέγγυοι στην ιδέα των στοχευμένων απεργιών όπου αυτές κρίνονται απαραίτητες, ενώ είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε και στην διενέργεια γενικευμένης απεργίας που θα έχει όμως στόχευση, θα αποφασιστεί από ένα Διοικητικό Συμβούλιο έτοιμο να την υπηρετήσει, αλλά και να την κλιμακώσει προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι μας.

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010
Οι εργαζόμενοι στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Συνδικαλιστών και Εργαζόμενων Βάσης στα ΜΜΕ.

Στη γενοκτονία που μας ετοιμάζουν,

απαντάμε με διακλαδικό αγώνα στα ΜΜΕ

 

Σε μια εξαιρετικά πλούσια συζήτηση εξελίχθηκε η πρωτοβουλία να συναντηθούν εργαζόμενοι από διαφορετικές ειδικότητες των Μέσων Ενημέρωσης και να εξετάσουν το συντονισμό της δράσης τους σε όλα τα επίπεδα. Η συνάντηση έγινε την Παρασκευή 1η Οκτώβρη και ήταν αποκαλυπτική της ανάγκης για ενιαία στάση και παρέμβαση απέναντι στα πολλά ζητήματα που έχουν ανοίξει με σφοδρότητα τους τελευταίους μήνες.

Οι υπάλληλοι του ΔΝΤ και της ευρω-τρόικας (τους οποίους στην Ελλάδα ακόμη αποκαλούμε υπουργούς) προωθούν με το μνημόνιο και τους νόμους τους το γκρέμισμα και των τελευταίων δικαιωμάτων του εργαζόμενου, και η εργοδοσία σπεύδει να επωφεληθεί ανοίγοντας τις «πύλες της κολάσεως» και πετώντας μέσα τους εργαζόμενους. Το περιβόητο «σχέδιο διάσωσης της πατρίδας» έχει γίνει πλέον φανερό και στον πιο δύσπιστο ότι δεν είναι παρά ένα σχέδιο να διασωθεί από την κρίση του ο κόσμος του πλούτου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (τραπεζίτες, πιστωτές, «αγορές» κλπ.). Ο κόσμος που για να μαζέψει ακόμη περισσότερο πλούτο, πρέπει να μοιράσει ακόμη περισσότερη φτώχεια, ανεργία, δυστυχία, καθυστέρηση. Η μεγαλύτερη απόδειξη γι’ αυτό είναι ο καταιγισμός απολύσεων, οι μειώσεις μισθών, το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, η τροποποίηση των εργασιακών σχέσεων, η εργασία-λάστιχο… και συνεπώς η ζωή ποδήλατο.

Την πρωτοφανή αντεργατική επίθεση που βιώνουμε, τα περισσότερα Σωματεία του Τύπου την αντιμετωπίζουν με αμηχανία (στην καλύτερη περίπτωση) ή και αδιαφορία (στη χειρότερη), ενώ δε λείπουν και περιπτώσεις που οι υπάρχουσες Ενώσεις γίνονται τροχοπέδη στο ξεδίπλωμα αγωνιστικών αντιδράσεων.

Σε αυτήν ακριβώς τη στιγμή αποκτά ακόμη πιο μεγάλη σημασία η διάθεση των εργαζόμενων στα ΜΜΕ να συντονίσουν την αντίστασή τους, ανεξαρτήτως κλάδου και ειδικότητας.

Στην πρωτοβουλία της Παρασκευής συναντήθηκαν η αγωνία για διακλαδικό συντονισμό με την αγωνία για ουσιαστική αντιπαράθεση με την εργοδοσία. Η αγωνία για αποτελεσματικότητα στους αγώνες μας με την αγωνία για άνοιγμα των σωματείων Τύπου σε όλους τους εργαζόμενους των ΜΜΕ. Η αγωνία για ακύρωση του Μνημονίου ΔΝΤ – Ε.Ε. – κυβέρνησης με την αγωνία για προώθηση του Συνδικάτου Τύπου. Υπό αυτή την έννοια, η συγκυρία με: τις απεργίες σε ΔΟΛ και Πήγασο, τον απίστευτο τρομοκρατικό μηχανισμό που έστησε η εργοδοσία και οι διευθυντάδες της, την απροθυμία των συνδικαλιστικών ηγεσιών να οργανώσουν στοιχειωδώς την απεργία, την κήρυξη της απεργίας παράνομης, βοηθά να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για όσους επιδιώκουν πρωτοβουλίες συντονισμού στα ΜΜΕ.

Το επόμενο διάστημα θα πυκνώνουν οι επιθέσεις από την πλευρά της εργοδοσίας, που σπρώχνει τα πράγματα στην εργασιακή και κοινωνική βαρβαρότητα. Απέναντι στην ηττοπάθεια, το συμβιβασμό, την αδράνεια, το συντεχνιασμό που σπέρνουν οι περισσότερες Ενώσεις στο χώρο του Τύπου, δείχνουμε έναν άλλο δρόμο:

 • Διακλαδική συνεργασία των εργαζόμενων στα Μέσα Ενημέρωσης
 • Άμεσες δράσεις παρέμβασης όπου εμφανίζεται εργασιακό πρόβλημα
 • Κοινές εργασιακές επιτροπές στους χώρους δουλειάς
 • Γενικές συνελεύσεις όλων των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις ΜΜΕ.
 • Πίεση στα Σωματεία να οργανώσουν την αντίσταση των εργαζομένων.
 • Πρωτοβουλίες δράσης για να αρθούν οι αποκλεισμοί συναδέλφων για την εγγραφή τους στις Ενώσεις.
 • Πρωτοβουλίες για την εργασιακή και ασφαλιστική κάλυψη όσων εργάζονται σε διαδικτυακά ΜΜΕ
 • Δράσεις που θα ανοίγουν το δρόμο στην προοπτική ενός Συνδικάτου Τύπου για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ

Είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαίο σήμερα να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ενημέρωσης, συντονισμού, δράσης και αλληλεγγύης. Ένα μέτωπο αγώνα στα ΜΜΕ, μέρος ενός ευρύτερου μετώπου όσων αγωνίζονται ενάντια στη γενοκτονία που προωθούν κυβέρνηση και εργοδοσία. Στις παραπάνω κατευθύνσεις θα προσπαθήσουμε για να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη δυνατή συγκέντρωση δυνάμεων, θα συνεχίσουμε να καλούμε όλους τους συναδέλφους στα ΜΜΕ να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να δίνουμε το «παρών» σε όλες τις μάχες του κλάδου. Χθες ήμασταν όλοι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ και στον Πήγασο, αύριο θα είμαστε όλοι απολυμένοι των Αττικών Εκδόσεων, μεθαύριο θα είμαστε όλοι απεργοί στον Αλαφούζο, και πάει λέγοντας. Κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος του απέναντι στο ολοκαύτωμα. Συντονισμένα, μαχητικά, αποφασιστικά, να δώσουμε τον αγώνα για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αισιόδοξα το μέλλον. Για να υπάρχει μέλλον για μας και για τα παιδιά μας.

Κυριακή, 3 Οκτώβρη 2010

 

 

Ανακοίνωση  της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στα ΜΜΕ

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ, σε συνέχεια των πρόσφατων αποφάσεών της για την προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, που πλήττονται βάναυσα και χωρίς κανένα ηθικό φραγμό με αφορμή τη γενικευμένη επίθεση της εργοδοσίας σε όλα τα ΜΜΕ, στην έντυπη και ηλεκτρονική μορφή τους με απολύσεις, αλλαγές σχέσεων και μορφής εργασίας, με υποαπασχόληση και την κατάργηση των ΣΣΕ, τις απόπειρες παράνομων απολύσεων συνδικαλιστών και εργαζομένων, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας επαναδιατυπώνει την αμετάκλητη θέση της να αγωνιστεί με κάθε μέσο για να αποκρουστούν ριζικά παρόμοιες ενέργειες και μεθοδεύσεις ενός σχεδίου επιστροφής σε εργασιακό και ασφαλιστικό Μεσαίωνα που, με βεβαιότητα, οδηγεί στην κοινωνική αναταραχή και στην εξαθλίωση της ζωής μας.

Η Συντονιστική Επιτροπή ανακοινώνει ομόφωνα τη συμπαράστασή της στις απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιεί στον ΔΟΛ η ΕΠΗΕΑ για την ανάκληση των αναίτιων μαζικών απολύσεων διοικητικών συναδέλφων μας και καλεί τα μέλη των Ενώσεων να συνδράμουν δυναμικά την προσπάθειά της.

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην εργασία και καταδικάζουμε την ανάλγητη συμπεριφορά της εργοδοσίας και τις απόπειρες για δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας. Επίσης η Συντονιστική Επιτροπή καλεί ομόφωνα τις Ομοσπονδίες και τις Ενώσεις του χώρου μας να προχωρήσουμε από κοινού σε 24ωρη απεργία στα ΜΜΕ τις αμέσως επόμενες ημέρες με αιτήματα:

 •       Το πάγωμα των απολύσεων και την κατοχύρωση όλων των θέσεων εργασίας (συμβάσεις αορίστου χρόνου-συμβασιούχοι).
 •       Την ουσιαστική ενίσχυση των ανέργων συναδέλφων μας.
 •       Την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
 •       Την υπογραφή ΣΣΕ απέναντι στις μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στην κατάργησή τους.
 •       Το σταμάτημα κάθε συζήτησης για περικοπή των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης καθώς και την μείωση της ποσόστωσης στις απολύσεις.
 •       Να σταματήσει η αποδόμηση του θεσμού της Μεσολάβησης και της Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2010

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,220ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα