Ποιος πιστεύει την προπαγάνδα της κυβέρνησης; Με αφορμή μια έρευνα της Public Issue

Σχόλιο του «Ξ»

 

Όλο το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση βασισμένη στην περιορισμένη ανάπτυξη που παρουσιάζει η οικονομία και στη μικρή μείωση της ανεργίας προσπαθεί να χτίσει το δικό της «success story» περί «εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια» και «τέλους της κρίσης». Δεν έχουν περάσει άλλωστε παρά μόλις 10 μήνες από όταν ο θρασύτατος υπουργός Καθημερινότητας Α. Φλαμπουράρης δήλωνε ότι «…προς τα μέσα του ’17 και όλο το ’18 βλέπω μια ανάπτυξη που θα τρίβουμε τα μάτια μας»… (xekinima.org, 29/1/2017).

Ακόμη, η κυβέρνηση βασισμένη στο υπερπλεόνασμα που έχει συγκεντρώσει από την αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, ετοιμάζεται να δώσει ξανά κάποιες περιορισμένες παροχές στα πιο χτυπημένα στρώματα της κοινωνίας με την μορφή του περίφημου «κοινωνικού μερίσματος».

Όλα τα παραπάνω προσπαθεί να τα παρουσιάσει σαν μεγάλη οικονομική της επιτυχία που δήθεν έχει αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία που υποτίθεται πως συναινεί με τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Η έρευνα της Public Issue

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα για το πώς βλέπουν οι πολίτες την οικονομική και κοινωνική κατάσταση; Αποκαλυπτικά σχετικά μ’ αυτό είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Public Issue στο πολιτικό της βαρόμετρο για τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας, (mavris.gr, 30/10/17) αυτή τη στιγμή συνολικά το 78% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η κρίση θα διαρκέσει τουλάχιστον άλλα 5 χρόνια! Επιπλέον, το 47%, σχεδόν οι μισοί, θεωρεί ότι θα διαρκέσει περισσότερα από 10 χρόνια!

Πρόκειται για μια τάση που αυξάνεται όλα τα τελευταία χρόνια. Είναι ενδεικτικό ότι την πρώτη φορά που τέθηκε τέτοιο ερώτημα στην εν λόγω έρευνα, τον Δεκέμβρη του 2009 (PublicIssue.gr, 20/12/2009), στην αρχή της κρίσης, μόλις το 22% των ερωτηθέντων πίστευε πως η κρίση θα διαρκέσει πάνω από 5 χρόνια, ενώ το 55% πίστευε πως θα διαρκέσει μέχρι 3 χρόνια.

Πόσοι πιστεύουν την κυβέρνηση;

Πόσοι, από την άλλη, είναι αυτοί που πιστεύουν την προπαγάνδα της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση;

Σύμφωνα με την έρευνα

  • μόλις το 1% θεωρεί ότι η κρίση θα ξεπεραστεί μες στο επόμενο εξάμηνο, ενώ
  • μόλις 4% ότι θα τερματιστεί μες στον επόμενο χρόνο!

Ακόμη και ανάμεσα σε αυτούς που δηλώνουν σήμερα ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ (mavris.gr, 31/10/17) στις επόμενες εκλογές μόλις το 19% πιστεύει πως η κρίση θα τερματιστεί μέσα στον επόμενο χρόνο, ενώ το 36% πιστεύει ότι θα κρατήσει περισσότερο από 5 χρόνια!

Με άλλα λόγια, ακόμη και οι άνθρωποι που έχουν σκοπό να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουν την προπαγάνδα της κυβέρνησης. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από αυτούς, αν όχι η πλειοψηφία, έχουν σκοπό να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ μόνο και μόνο για να μην πάρει την εξουσία η ΝΔ και όχι επειδή στηρίζουν την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή πιστεύουν ότι η κυβέρνηση λειτουργεί υπέρ των λαϊκών στρωμάτων.

Σε άλλο σκέλος της έρευνας τέθηκε το ερώτημα «Με όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα, εσείς προσωπικά, τι από τα παρακάτω αισθάνεστε περισσότερο;» (PublicIssue.gr, 26/10/17). Οι απαντήσεις είναι αποκαλυπτικές.

  • Το 23% δηλώνει ότι νιώθει «απογοήτευση»,
  • άλλο ένα 23% ότι νιώθει «οργή/αγανάκτηση» και
  • 18% «ανησυχία/άγχος».

Την ίδια στιγμή

  • μόλις το 7% δηλώνει ότι νιώθει «ελπίδα/αισιοδοξία» και το
  • 1% δηλώνει ότι νιώθει «ανακούφιση».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και σε αυτό το ερώτημα οι απαντήσεις όσων πολιτών δηλώνουν ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Οι απαντήσεις «απογοήτευση», «οργή/αγανάκτηση», «ανησυχία/άγχος» και «λύπη/στεναχώρια» συγκεντρώνουν αθροιστικά 64%! Αντίθετα, μόλις το 16% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι νιώθουν «ελπίδα/αισιοδοξία», ενώ μόλις το 3% δηλώνει ότι νιώθει «ανακούφιση».

Όσον αφορά τέλος το ερώτημα σχετικά με το πώς βλέπουν το μέλλον τους οι ερωτηθέντες, συνολικά το 58% δηλώνει «απαισιόδοξο/μάλλον απαισιόδοξο», ενώ μόλις το 24% δηλώνει «αισιόδοξο/μάλλον αισιόδοξο».

Συμπερασματικά

Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας παρουσιάζουν ανάγλυφα τα κυρίαρχα αισθήματα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Η προδοσία των προσδοκιών που είχε εναποθέσει στον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί μαζική απογοήτευση και αυτός είναι ο βασικός λόγος (σε συνδυασμό βέβαια με τις σημαντικές ήττες που δέχτηκε το εργατικό κίνημα τα προηγούμενα χρόνια) που δεν υπάρχουν ακόμη μαζικές κοινωνικές αντιστάσεις στα αντεργατικά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Αυτό το «μούδιασμα» του μαζικού κινήματος η κυβέρνηση έχει το θράσος να το ονομάζει «συναίνεση» στην πολιτική της.

Όσον αφορά το περίφημο «success story» της, αυτό δεν πείθει παρά ελάχιστους. Η μεγάλη πλειοψηφία έχει κατανοήσει ότι η κρίση είναι βαθιά και θα διαρκέσει χρόνια, ενώ ένα σημαντικό στρώμα εργαζομένων και νεολαίας αρχίζει να κατανοεί ότι για την κρίση υπεύθυνο είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Αυτό το πολύτιμο συμπέρασμα θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμο στο μαζικό κίνημα στους μεγάλους ταξικούς αγώνες που θα αναπτυχθούν αργά ή γρήγορα.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
405ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής