Ποιος φοβάται τον Δαρβίνο;

Είναι γνωστό πως οι Εκκλησίες ανά τον κόσμο πολεμούσαν πάντα την επιστήμη και την κριτική σκέψη. Ένα από τα ζητήματα που προκαλεί εδώ και σχεδόν δύο αιώνες(από την εποχή του Δαρβίνου) μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ επιστήμης και θρησκείας είναι το ζήτημα της θεωρίας της εξέλιξης. Κι αυτό γιατί η απόδειξη πως τα διάφορα είδη εξελίσσονται και αλλάζουν (πόσο μάλλον η απόδειξη της κοινής καταγωγής ανθρώπου-πίθηκου) είναι ένα πολύ γερό χτύπημα στα πιστεύω της εκκλησίας περί δημιουργίας από την αρχή ενός τέλειου κόσμου από έναν πατέρα-δημιουργό.

Στις αρχές του 20ου αιώνα μια ομάδα φονταμενταλιστών προτεσταντών στις ΗΠΑ για να «απαντήσουν» στην θεωρία της εξέλιξης ανακάλυψαν την «επιστήμη της δημιουργίας». Οι «δημιουργιστές» ισχυρίζονται πως η βίβλος μπορεί να εξηγηθεί επιστημονικά και δεν έρχεται σε αντίθεση με την έρευνα. Ανέλαβαν λοιπόν οι ίδιοι να τεκμηριώσουν επιστημονικά τις διατυπώσεις της Βίβλου για τη δημιουργία-γένεση του κόσμου και του ανθρώπου. Το 1963 μάλιστα ιδρύθηκε η «Εταιρεία Μελέτης της Δημιουργίας» η οποία αργότερα μεταλλάχτηκε σε «Ινστιτούτο Έρευνας της Δημιουργίας». Πρόκειται για το think tank των «δημιουργιστών», με έναν προπαγανδιστικό μηχανισμό που εκτείνεται σε 35 πολιτείες των ΗΠΑ με εκδόσεις, μπροσούρες, και 90 ραδιοσταθμούς. Η οργάνωση αυτή χρηματοδοτεί επιστήμονες που «τεκμηριώνουν» τη δημιουργία, αναζητώντας π.χ. την Κιβωτό του Νώε στο Αραράτ ή ίχνη ανθρώπου σύγχρονα με τα ίχνη δεινοσαύρων. Από την άλλη μεριά, η οργάνωση ασκεί πίεση ως «λόμπι» στην πολιτεία, για την τροποποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Από τότε (και με τη βοήθεια των πανίσχυρων λόμπι που τους στήριζαν) οι δημιουργιστές ξεκίνησαν μια μακρόχρονη διαμάχη για την επιβολή των απόψεων τους: To 1971 στην πολιτεία Λουιζιάνα, όπου απαγορεύτηκε η διδασκαλία της εξέλιξης στα σχολεία, εκτός αν διδασκόταν συγχρόνως και η «επιστήμη της δημιουργίας». Ανάλογη υπήρξε και η αντίδραση στο Αρκανσό, όπου ψηφίστηκε ένας νόμος, σύμφωνα με τον οποίο έπρεπε τα σχολεία να αντιμετωπίζουν ισορροπημένα το δημιουργισμό και την επιστήμη της εξέλιξης.

Τον Μάρτιο του 1981 ο κυβερνήτης του Αρκάνσας υπέγραψε ένα νόμο, σύμφωνα με τον οποίο πρέπει στα σχολεία τα παιδιά να διδάσκονται «κατά ισοδύναμο τρόπο» (!) τη θεωρία της εξέλιξης και τη θεωρία της δημιουργίας. Μετά από λίγους μήνες ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός, επειδή στις ΗΠΑ απαγορεύεται κάθε νόμος που επιβάλλει μια θρησκεία. Το ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε ότι η «θεωρία της δημιουργίας» είναι απλή θρησκευτική κατήχηση.

Το 1984, το ενοριακό σχολείο της Tangipahoa πέρασε ένα νόμο, κάτω από το πρόσχημα της προώθησης της κριτικής σκέψης, που απαιτούσε από τους δασκάλους να διαβάζουν φωναχτά μια αποκήρυξη πριν αρχίσουν να διδάσκουν την εξέλιξη. Αυτό το ανήθικο τέχνασμα απορρίφθηκε από το 5ο Τακτικό Εφετείο το 1999.

To 1995 ψηφίστηκε νόμος στην πολιτεία Αλαμπάμα, σύμφωνα με τον οποίο επιβάλλεται στα σχολεία να προσθέτουν ένα αυτοκόλλητο στα βιβλία της Βιολογίας για να γνωρίζουν οι μαθητές ότι η εξέλιξη είναι αμφισβητούμενη θεωρία, η οποία παρουσιάζεται από εκείνους που θέλουν να εξηγήσουν την εμφάνιση των ειδών.

Στην Αμερική υπάρχουν σήμερα τουλάχιστον 2000 σχολεία, στα οποία το μάθημα της φυσικής ιστορίας έχει αντικατασταθεί από τη διδασκαλία της creation science, της «επιστήμης της δημιουργίας», η οποία επιχειρεί να δώσει επιστημονική τεκμηρίωση στις διατυπώσεις της Βίβλου.

Το πιο πρόσφατο επίτευγμα των δημιουργιστών έλαβε χώρα στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου όταν το εκπαιδευτικό συμβούλιο της πολιτείας του Κάνσας αποφάσισε την κατάργηση της διδασκαλίας της Θεωρίας της Εξέλιξης του Δαρβίνου, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για μια θεωρία που δεν έχει αποδειχθεί και παραμένει αμφιλεγόμενη. Ήδη σε πολλά σχολεία της πολιτείας οι μαθητές αντί για βιολογία διδάσκονται την θεωρία του «Ευφυούς σχεδίου» -που είχε υποστηρίξει δημόσια και ο πρόεδρος Bush- στην ουσία μια παραλλαγή της επιστήμης της δημιουργίας.

Η εκκλησία στάθηκε πάντα πρωτοπόρα στον αγώνα ενάντια στην επιστήμη και την πρόοδο. Οι Αμερικανοί φονταμενταλιστές μάλιστα έχουν βρει τη τέλεια πολιτική τους έκφραση στο πρόσωπο του Bush. Είναι καθήκον των Αμερικανών επιστημόνων, μαθητών, γονέων και καθηγητών να δώσουν τη μάχη για να μην περάσει ο σκοταδισμός.

Αλέξανδρος Πραντούνας

____________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής