1835 (Άρθρο 2 του νόμου περί ελληνικής ιθαγένειας): Όποιος γεννιέται στην Ελλάδα υπό «ξένων γονέων» , όταν ενηλικιωθεί μπορεί «να απαιτήσει το δικαίωμα της ελληνικής ιθαγένειας», αν κατοικεί στη χώρα και δηλώσει ότι θα συνεχίσει να κατοικεί σε αυτήν. Ακόμη όμως και αν δεν διαμένει στη χώρα, μεταφέρει την κατοικία του, και μετά από ένα έτος γίνεται Έλληνας πολίτης.
Με την ίδρυση του ελληνικού κράτoυς , η πολιτεία προνόησε να δώσει πολιτικά δικαιώματα στους ξένους. Ήταν μια εποχή που ακόμα στην χώρα προσπαθούσαν να ξεκαθαρίσουν αν είναι Γραικοί , Ρωμιοί ή Έλληνες . Μέχρι τότε η λέξη ελληνικότητα ήταν ανύπαρκτη. Σήμερα, δύο αιώνες μετά, κάποιοι συνεχίζουν να μιλούν για αλλοίωση του έθνους και καθαρότητα του αίματος …
Δυστυχώς όμως το αίμα δεν αναλύεται , είναι κόκκινο ή έχει λευχαιμία. Ούτως ή άλλως και να σκουρύνει λίγο το δέρμα μας , κακό δεν θα μας κάνει , θα γλιτώσουμε τουλάχιστον τα λεφτά από το σολάριουμ … Γιατί όμως τα περισσότερα βιβλία της ιστορίας αποσιωπούν ότι κάποιοι γνωστοί έλληνες δεν ήταν 100% έλληνες; Ο Διγενής π.χ. ( δύο γένη ) ήταν μισός Έλληνας και μισός Άραβας , ο Λουκιανός ήταν Εβραίος , ο Ρωμανός ο Μελωδός Σύριος και ο κατάλογος δύσκολα κλείνει αν ανοίξει …
Στην Ελλάδα , βεβαίως , πολλές φορές στο παρελθόν οι Έλληνες διαχωρίστηκαν σε «πατριώτες», τους γνήσιους Έλληνες και σε «προδότες» , τους ανθέλληνες …
Οι ιδέες, οι πολιτικές θέσεις και η κομματική ένταξη ήταν αρκετά για να κριθεί κανείς ως «μη επαρκώς» Έλληνας. Οι «πατριώτες» είχαν καταφέρει να εφεύρουν ένα όργανο , το εθνικόμετρο , που μέτραγε βάση των δικών τους κριτηρίων την εθνική συνείδηση του καθενός …
Ποιος όμως τελικά, σέβεται περισσότερο αυτήν την πατρίδα; Ο μετανάστης που ζει και εργάζεται νόμιμα στην χώρα μας προσπαθώντας να φτιάξει μια καινούργια ζωή; Ο μεγαλοεπιχειρηματίας που φοροδιαφεύγει και εκμεταλλεύεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τους εργαζόμενους ή μήπως οι πολιτικοί που έχουν κυβερνήσει τα τελευταία 30 χρόνια και έχουν πλουτίσει εις βάρος του ελληνικού λαού;
Σήμερα, για να πολιτογραφηθεί ένας μετανάστης μεταξύ άλλων πρέπει να περάσει από ειδικά τεστ γνώσεων στην ελληνική ιστορία , γεωγραφία και πολιτισμό. Εμείς οι άνευ … πιστοποίησης Έλληνες πόσο σίγουροι είμαστε ότι γνωρίζουμε την ιστορία μας; Ποιος ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας και ποια η πρώτη πρωτεύουσα; Το Ναύπλιο ή η Αίγινα ; Και αν δεν γνωρίζω τα τρία μεγαλύτερα ποτάμια της χώρας , τι γίνεται; Δεν είμαι Έλληνας τελικά;