Ποιος δεν θέλει τα 13 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρώσει η «Apple»;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 30 Αυγούστου αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμο 13 δισ. ευρώ στην «Apple» (τον γνωστό κολοσσό που κατασκευάζει τους υπολογιστές Mac, τα iphones κλπ) κατηγορώντας την για φοροδιαφυγή.
Αυτό που συνέβη είναι ότι η Apple, όπως και άλλες αμερικάνικες εταιρίες, έκανε συμφωνία με το Ιρλανδικό κράτος, η οποία διασφάλιζε πολύ χαμηλό φόρο στα έσοδα της αμερικανικής εταιρείας από τις ευρωπαϊκές της δραστηριότητες. Τον Σεπτέμβριο του 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι αυτή η φορολογική συμφωνία παραβίαζε τους κανόνες της ενιαίας αγοράς, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Μέχρι στιγμής όλα καλά και καθαρά (και συνηθισμένα). Όμως η Ιρλανδική Κυβέρνηση αρνείται αυτά τα 13 δισ. ευρώ που οφείλει να της επιστρέψει η Apple και έχει προχωρήσει σε έφεση στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής!
Στο άρθρο που ακολουθεί ο σύντροφος Cillian Gillespie, μέλος του Socialist Party – CWI, αδερφή οργάνωση του «Ξ» στην Ιρλανδία, εξηγεί τη στάση της ιρλανδικής κυβέρνησης και των ΜΜΕ της άρχουσας τάξης.
Επίσης μπορείτε να δείτε τις ομιλίες των βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος – CWI που καταγγέλλουν το σκάνδαλο και της πολυεθνικής και της ιρλανδικής κυβέρνησης, εδώ: http://www.socialistworld.net/doc/7716

 

 

Apple Store Carrousel du Louvre

Η εικόνα της Ιρλανδικής Κυβέρνησης να κάνει έφεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) και στην απόφαση της να επιβάλλει στην Apple να πληρώσει στο κράτος 13 δισ. ευρώ απλήρωτων φόρων, είναι εξοργιστική. Είναι μία ακόμα υπενθύμιση ότι οι κυβερνώντες δεν είναι τίποτα περισσότερο από πιστοί υπηρέτες των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η Κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό μίας εταιρίας που έχει ταμειακά αποθέματα ύψους 200 δισ. ευρώ και που με την βοήθεια της κυβέρνησης καταφέρνει να γλιτώνει τεράστια ποσά φοροδιαφεύγοντας.

Ο υπουργός Οικονομικών Michael Noonan, ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ακόμα και αν ανακτηθούν αυτά τα λεφτά από το κράτος, τότε δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κοινωνικές ανάγκες αλλά για την αποπληρωμή του ιρλανδικού χρέους, μεγάλο μέρος του οποίου δημιουργήθηκε μέσα από την κρίση που ξέσπασε το 2008-2009.

Ακόμα και από τις δηλώσεις της ΕΕ αποδεικνύεται ότι αυτό είναι ψέμα. Τα 13 δισ. ευρώ θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις ώστε να καλυφθούν ανάγκες των ανθρώπων της εργατικής τάξης και όχι των ομολογιούχων!

Κατάφωρη υποκρισία

Φυσικά η ΕΕ δεν είναι σύμμαχος της εργατικής τάξης, αντιθέτως, παίζει κεντρικό ρόλο στις αποφάσεις της Τρόικας που έχει επιβάλλει σκληρά μέτρα λιτότητας στους εργαζόμενους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Και αυτά τα μέτρα, η Ιρλανδική Κυβέρνηση τα υπάκουσε και τα εφάρμοσε πιστά.

Τον Ιούλιο, η Κυβέρνηση χρησιμοποίησε μια απόφαση της ΕΕ που ζητούσε την επιβολή φόρου στο νερό για να υποστηρίξει γιατί ο φόρος θα πρέπει αναπόφευκτα να επιβληθεί εκ νέου, μετά την αναδίπλωση της Κυβέρνησης (Δείτε: https://xekinima.org/irlandia-sto-75-i-arnisi-pliromis-ton-lo/ και https://xekinima.org/irlandia-tou-kinimatos-o-foros/).

Η προφανής αντίφαση στην στάση της Κυβέρνησης απέναντι σε αποφάσεις όπως για τον φόρο στο νερό και στο να γλιτώσει η Apple την φορολόγησή της, είναι αποκαλυπτική.

Η ίδια υποκρισία φάνηκε και στα ΜΜΕ, με την εφημερίδα Irish Independent να κυκλοφορεί με εξώφυλλο: «Η Ιρλανδία πρέπει να σταθεί απέναντι στους εκφοβισμούς της ΕΕ».

Αυτό γράφτηκε από την ίδια εφημερίδα που έχει επιτεθεί στους δημόσιους υπαλλήλους, στα κινήματα ενάντια στον φόρο ακινήτου και στον φόρο για το νερό, ενώ παράλληλα έχει ταχθεί υπέρ στα προγράμματα λιτότητας που επιβάλλει η Τρόικα, υποστηρίζοντας ότι είναι απαραίτητα και αναπόφευκτα.

Αντίστοιχα οι Irish Times έγραψαν ότι αν η Apple αναγκαστεί να πληρώσει δισεκατομμύρια σε φόρους, αυτό θα βλάψει το κράτος.

Προφανώς δεν περνάει καν από το μυαλό τους η πιθανότητα τέτοια ποσά να χρησιμοποιηθούν για δημόσιες επενδύσεις. Αντιθέτως, αντανακλούν τον φόβο κομματιού της άρχουσας τάξης ότι θα χαλάσει η εικόνα της Ιρλανδίας ως φορολογικός παράδεισος για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ένα αποτυχημένο μοντέλο

Από την δεκαετία του 1950, ο ιρλανδικός καπιταλισμός στηρίχτηκε στις επενδύσεις των πολυεθνικών για να βοηθήσουν στην εκβιομηχάνιση της οικονομίας και στην ανάπτυξη της παραγωγής, αφού ο ίδιος δε μπορούσε να σταθεί μόνος στα πόδια του. Έτσι, οι επιτυχημένες Κυβερνήσεις έχουν καταφέρει να προσελκύσουν πολυεθνικές με πολύ χαμηλή φορολόγηση (στο 12,5%) και με συμφωνίες που τους εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη. Παράλληλα, οι θέσεις εργασίας που προσφέρουν στους Ιρλανδούς έχουν υπερεκτιμηθεί, αφού μόλις το ένα έκτο του εργατικού δυναμικού απασχολείται άμεσα ή έμμεσα στις πολυεθνικές.

Άδραξε τον πλούτο

Τα 13 δις ευρώ που οφείλει η Apple πρέπει να πληρωθούν αμέσως. Όλες οι φορολογικές ελαφρύνσεις και τα «παραθυράκια» που προσφέρονται σε μεγάλες επιχειρήσεις στην Ιρλανδία πρέπει να τελειώσουν. Ο φόρος στις επιχειρήσεις πρέπει να αυξηθεί δραστικά και ο φόρος στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, που στην πραγματικότητα δημιουργούνται από την εργασία της εργατικής τάξης, πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να χτιστούν σπίτια, να γίνουν επενδύσεις στις δημόσιες υπηρεσίες και για προγράμματα υποδομών, όπως η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αν θέλουμε να αναπτύξουμε μια βιώσιμη βιομηχανική βάση θα πρέπει να σταματήσουμε να εξαρτιόμαστε από τον ιδιωτικό τομέα, μοντέλο που έχει αποτύχει. Οι βασικοί τομείς της οικονομίας πρέπει εθνικοποιηθούν, κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και στη βάση ενός δημοκρατικού σχεδιασμού της οικονομίας, οι πόροι τους πρέπει να χρησιμοποιηθούν παραγωγικά προς όφελος για όλους στην κοινωνία, όχι για να γεμίζουν τις τσέπες των δισεκατομμυριούχων.

Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα 13 δισ. ευρώ:

  • Να χτιστούν 20 νέα νοσοκομεία
  • Να χτιστούν 130.000 σπίτια για να καλύψουν τις ανάγκες του κόσμου που είναι σε αναμονή για σπίτι (Σημείωση «Ξ»: σε εργατικές πολυκατοικίες)
  • Με παροχή δωρεάν εκπαίδευσης για τα επόμενα 20 χρόνια, από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα έχει ως αποτέλεσμα να κοπούν τα δίδακτρα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα έξοδα στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια όπως τα βιβλία, οι μετακινήσεις κλπ
  • Με επένδυση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που θα κάλυπτε τι κόστος της δωρεάν μετακίνησης για όλους/ες σε όλες τις μεγάλες πόλεις για τα επόμενα 270 χρόνια!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,273ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα