Array

Ποιον ωφελεί μια διάσπαση του νοσηλευτικού;

Σε μια κρίσιμη περίοδο για τους νοσηλευτές, με σημαντικά προβλήματα, οικονομικά, λειψής στελέχωσης νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία, τεράστιας εντατικοποίησης και κατάργησης των εργασιακών τους δικαιωμάτων, κλπ, οι νοσηλευτές μόνο ενωμένοι και προετοιμασμένοι για να τα αντιμετωπίσουν δεν είναι.

Το κενό…

Μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια η μόνη ”στέγη” για τους νοσηλευτές σε δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό επίπεδο ήταν αυτή της ΠΟΕΔΗΝ, ενώ σε πρωτοβάθμιο επίπεδο τα σωματεία στα νοσοκομεία, μέσα από τα οποία έδιναν τις μάχες τους.

Τα χάλια της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ αλλά και πολλών πρωτοβάθμιων σωματείων, που μόνο στόχο είχαν την τακτοποίηση των “δικών τους παιδιών” και τίποτα άλλο, όλα τα προηγούμενα 15 και πλέον χρόνια, δημιουργούσαν ένα απόλυτο κενό, μιας και κανένας κλάδος εργαζομένων δεν μπορούσε να εκπροσωπηθεί ουσιαστικά με τις λογικές αυτές.

Αυτά όλα απομάκρυναν τους εργαζόμενους από τα σωματεία τους απογοήτευαν και άφηναν τις κυβερνήσεις υπουργεία και διοικήσεις να αλωνίζουν στην κυριολεξία. Δημιούργησαν έτσι τις προϋποθέσεις για φυγόκεντρες, στην ουσία διασπαστικές, τάσεις, στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Η ΠΑΣΟΝΟΠ…

Το κενό επεδίωξε να καλύψει κατ’ αρχήν η ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π. (Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού) η οποία και αναπτύχθηκε κυρίως στην Β. Ελλάδα.

Με δικά της πρωτοβάθμια σωματεία σε ένα αριθμό νοσοκομείων και με δηλωμένο στόχο την πανελλαδική εμβέλεια και την δημιουργία μιας ομοσπονδίας ανταγωνιστικής προς την ΠΟΕΔΗΝ, δημιουργεί σοβαρή σύγχυση στους νοσηλευτές.

Οι νοσηλευτές από την μεριά τους δεν έβλεπαν να εκπροσωπούνται ουσιαστικά από κανένα. απο την άλλη η εποχή ”βοηθάει”, με μια έννοια, σε κλαδικές κινήσεις και πρωτοβουλίες. Έτσι η ΠΑΣΟΝΟΠ άρχισε να έχει σημαντικά ερείσματα και απήχηση μέσα στους νοσηλευτές, κυρίως βέβαια εκεί που δεν υπάρχει ένα σωματείο δυναμικό και το κενό είναι μεγαλύτερο.

…και η ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ

Και βεβαίως το πρόβλημα δεν σταματά εδώ αφού η η δημιουργία της ΠΑΣΟΝΟΠ άνοιξε τους ασκούς…

Πριν 7 μήνες εμφανίστηκε και η ΠΑΣΥΝΟ- ΕΣΥ όχι σαν ”σύλλογος νοσηλευτών” (όπως είχε πρωτοεμφανιστεί) αλλά σαν συνδικαλιστική ομοσπονδία.

Στο τελευταίο συνέδριο του ο ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ (Πανελλήνιος Σύλλογος Νοσηλευτών – ΕΣΥ) τον Σεπτέμβριο του 2006 μετονομάστηκε σε Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία!!

Ποιο το πρόβλημα και ποια η λύση;

Για να τοποθετηθούμε απέναντι σε αυτές τις κινήσεις πρέπει καταρχήν να δούμε ποιο είναι το πρόβλημα στο οποίο προσπαθούν να δώσουν λύση, και μετά, αν δίνουν.

Το πρόβλημα στο συνδικαλιστικό μας κίνημα είναι οι ηγεσίες. Οι οποίες αντί να εκπροσωπούν πραγματικά και μαχητικά τα συμφέροντα των εργαζομένων, κοιτάζουν την πάρτη τους, μετατρέπονται σε βολεμένους γραφειοκράτες που κυνηγάνε την καρέκλα.

Αν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ήταν αντάξιες της θέσης και του ονόματός τους, θα εκπροσωπούσαν με εξαιρετικό τρόπο τα συμφέροντα των νοσηλευτών όπως και όλων των εργαζομένων στην υγεία και δεν θα υπήρχε κανένας λόγος και καμία προϋπόθεση για φυγόκεντρες διασπαστικές κινήσεις.

Αυτό όμως δεν συμβαίνει. Και έτσι εμφανίζονται νέες δυνάμεις που επιδιώκουν να πάρουν στα δικά τους χέρια το συνδικαλιστικό κίνημα των νοσηλευτών. Έχουμε κάποιο λόγο να πιστεύουμε ότι αυτοί θα είναι καλύτεροι από τις σημερινές ηγεσίες; Ότι δεν θα συμβιβαστούν με τις διοικήσεις; Ότι δεν θα παρατάξουν τα δικά τους προνόμια απέναντι στον αγώνα για τα δικαιώματα των νοσηλευτών;

Η απάντηση σ’ αυτά τα ερωτήματα είναι αρνητική!

Για παράδειγμα…

…Ο ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο.– ΕΣΥ αποφάσισε να μετατραπεί σε συνδικαλιστική ομοσπονδία, ”εν μια νυκτί”.

Κατηγορεί τους πάντες και τα πάντα για αντιδημοκρατικότητα, καπέλωμα, κομματισμό, κλπ κι έτσι προσπαθεί να πάρει με το μέρος του τους νοσηλευτές (κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ) και να φτιάξει δικά του σωματεία στους χώρους δουλειάς…

Οι επικεφαλής όμως αυτής της κίνησης είναι παλιοί γνωστοί: Τα 7 από τα 15 μέλη του ΔΣ της ομοσπονδίας ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – ΕΣΥ, είναι τα μέλη του προεδρείου της ΠΔΕ (Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής) της ΕΝΕ!! Οι οποίοι σαν ΠΔΕ της ΕΝΕ έχουν καταστρατηγήσει κάθε έννοια νομιμότητας και δημοκρατίας. Όταν διορίστηκε από το υπουργείο, η ΠΔΕ, είχε μοναδικές αρμοδιότητες την εγγραφή των νοσηλευτών και την διεξαγωγή εκλογών. Το μόνο που έχει κάνει 2,5 χρόνια μετά, είναι να έχει γράψει μόνο τους μισούς νοσηλευτές και να ασχολείται με θέματα που δεν είναι της αρμοδιότητάς της. Τώρα δε, εντελώς αντιδημοκρατικά προκηρύσσει εκλογές σε ένα μήνα (!!) κλείνοντας τους εκλογικούς καταλόγους χωρίς να έχουν γραφτεί όλοι οι νοσηλευτές και χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες.

Είναι ποτέ δυνατόν μετά από όλα αυτά να μπορεί να δώσει εμπιστοσύνη κανένας σ΄ αυτούς για το παρόν και το μέλλον της νοσηλευτικής; Μόνο άκρατο καιροσκοπισμό και συνειδητό διασπαστικό ρόλο μπορεί κανείς να αποδώσει σε αυτά τα άτομα.

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις στα προβλήματα του κλάδου των νοσηλευτών. Πολύ περισσότερο, η λύση δεν περνάει μέσα από την αποξένωση των νοσηλευτών από το υπόλοιπο δυναμικό των νοσοκομείων. Είναι αστείο στις σημερινές συνθήκες να πιστεύει κανείς ότι οι νοσηλευτές μπορούν να πετύχουν από μόνοι τους, όταν το εργατικό κίνημα, όχι μόνο στην υγεία, όχι μόνο στο δημόσιο, αλλά συνολικά, χτυπιέται από τις κυβερνητικές πολιτικές. Όταν οι δάσκαλοι μετά από έξι βδομάδες απεργιών δεν μπόρεσαν να κάμψουν την κυβέρνηση. Όταν οι φοιτητές μετά από ένα σχεδόν χρόνο αγώνα δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την ψήφιση του νόμου-πλαίσιο;

Είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι οι νοσηλευτές μπορούν να δώσουν μόνοι τους τη μάχη.

Η δύναμη των νοσηλευτών βρίσκεται στην ενότητα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην υγεία, αλλά περνά μέσα από την αναγέννηση του συνδικαλιστικού μας κινήματος.

Που σημαίνει να χτίσουμε παρατάξεις στη βάση της μαχητικότητας και της συνέπειας απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι στη βάση κλαδικών (συντεχνιακών) συσπειρώσεων. Γιατί τελικά το μόνο που καταφέρνουν τέτοιες κινήσεις είναι να διασπούν και να αποδυναμώνουν το κίνημα. Και έτσι τελικά να στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα των ίδιων των νοσηλευτών.

Νίκος Μαλίνογλου,

Νοσηλευτής,

Γραμματέας Σωματείου

Εργαζομένων

Σισμανογλείου

___________________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα