Ποιοι προσπαθούν να αποκομίσουν κέρδη από την καταστροφή στη Χαλκιδική;

Πάνω στις πληγές που έχουν ανοίξει από την τεράστια καταστροφή και τα 7 θύματα που άνοιξε η καταιγίδα «υπερκύτταρο» στην Χαλκιδική διάφοροι προσπαθούν να εξάγουν κέρδη και οφέλη.

Από τη μια η ΝΔ που είχε κάνει σημαία της την καταστροφή στο Μάτι και είχε βάλει στο στόχαστρο την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνη, τώρα μιλάει απλά για «θεομηνία». Από την άλλη ο Α. Τσίπρας μιλάει για τους «κινδύνους από την κλιματική αλλαγή» την στιγμή που λίγες μέρες πριν τις εκλογές υπέγραψε συμβόλαια για την υποθαλάσσια εξόρυξη πετρελαίου, που ευθύνεται για την αύξηση της θερμοκρασίας το πλανήτη! Το θέατρο του παραλόγου!

Κέρδη από τις καταστροφές

Αλλά δεν είναι μόνο η πολιτική εκμετάλλευση τέτοιων καταστροφών που βγάζει μάτι. Είναι και η προσπάθεια διαφόρων εταιρειών να αυξήσουν τα κέρδη τους πατώντας πάνω στην απελπισία των πολιτών και την έλλειψη της κρατικής μέριμνας.

Έτσι, το site nextdeal.gr, που ειδικεύεται στις ασφαλίσεις δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Θεομηνία στη Χαλκιδική: Το nextdeal.gr υπενθυμίζει την σπουδαιότητα της ασφάλισης έναντι των φυσικών καταστροφών!», ενώ κυκλοφορεί και δημοσίευμα με τίτλο «Μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων στη Χαλκιδική από την Εθνική Ασφαλιστική». Τα «μέτρα» αυτά βέβαια στην ουσία είναι ότι οι ασφαλισμένοι μπορούν να καθυστερήσουν τις πληρωμές τους κατά… δύο μήνες! Τόση «ευαισθησία»…

Το πιο εξοργιστικό όμως είναι πως, όπως μας ενημερώνουν εργαζόμενοι, υπάρχει τράπεζα που απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα σε όσους δουλεύουν στα ταμεία, προτρέποντας τους να «αρχίσουν έντονο διάλογο με τους πελάτες» για να τους πείσουν να ασφαλίσουν την περιουσία τους. Λένε μάλιστα ότι είναι «υποχρεωτικό για το καλό των πελατών μας να “χρησιμοποιούμε” εξαιρετικά δυσάρεστα περιστατικά όπως η θεομηνία στην Χαλκιδική, για να αφυπνίζουμε και να οδηγούμε σε σωστές συμπεριφορές».

Όπου σωστή συμπεριφορά είναι φυσικά η αύξηση των πωλήσεων ασφαλιστικών συμβολαίων και άρα των κερδών της τράπεζας!

Χρειάζεται παρέμβαση και μέριμνα

Οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα βγάζουν κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ κέρδη (κοντά στο 1,5 δις ευρώ την 5ετία 2013-2017). Τα κέρδη αυτά ουσιαστικά προκύπτουν από την αδυναμία/ανικανότητα/πολιτική επιλογή του κράτους να μην καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών σε περιπτώσεις ατυχημάτων, ασθένειας ή καταστροφών. Και σύντομα οι ασφαλιστικές ετοιμάζονται να μπουν και στον κλάδο των συντάξεων με το «σύστημα Πινοσέτ» που έχει αναγγείλει η ΝΔ.

Σε προηγούμενο άρθρο μας (δείτε εδώ) διατυπώσαμε την θέση μας για τις αιτίες που οδήγησαν να υπάρχουν νεκροί και μεγάλες καταστροφές από ένα φαινόμενο που δεν είναι πρωτοφανές για την περιοχή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, αυτές οφείλονται κυρίως στην ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη στα παράλια της Χαλκιδικής, χωρίς καμία πρόβλεψη για το τι θα γίνει όταν αργά ή γρήγορα χτυπήσει ένα τέτοιο καιρικό φαινόμενο.

Καταστροφές από καιρικά ή φυσικά φαινόμενα υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα. Για να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες στους ανθρώπους, τα ζώα, τις υποδομές και τη φύση χρειάζεται να παρθούν μια σειρά μέτρα.

Μέτρα προστασίας

Κατ’ αρχήν πρέπει να τηρούνται μέτρα ασφάλειας ως προς την τοποθεσία και τις κατασκευαστικές προδιαγραφές οικισμών ή άλλων εγκαταστάσεων. Όπως σε περιοχές που είναι σεισμικές τα κτίρια πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, έτσι και τα παραλιακά κτίσματα και οι υποδομές της Χαλκιδικής πρέπει να είναι φτιαγμένα ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοια φαινόμενα. Και φυσικά το τι χτίζεται και που έχει τεράστια σημασία σε τέτοιες περιπτώσεις άρα πρέπει να υπάρχει ένα σοβαρό και βιώσιμο πολεοδομικό σχέδιο.

Το άλλο στοιχείο που θα μπορούσε να σώσει ανθρώπινες ζωές είναι η εκπαίδευση του πληθυσμού και η έγκαιρη ειδοποίησή τους. Οι κάτοικοι των περιοχών που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν έντονα φαινόμενα όπως πυρκαγιές, σεισμοί, υδροστρόβιλοι, κα, πρέπει να έχουν εκπαιδευτεί από το κράτος και την πολιτική προστασία για το πως τα αντιμετωπίζουμε.

Απαιτείται επομένως ουσιαστική εκπαίδευση της κοινωνίας για τους κινδύνους που ενδεχομένως θα την απειλήσουν ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και πάνω σε συγκεκριμένα σχέδια αντίδρασης και προστασίας, καταρχήν της ανθρώπινης ζωής. Η μετεωρολογική υπηρεσία μπορεί να προβλέψει σε μεγάλο βαθμό την τοποθεσία και την ένταση ακραίων καιρικών φαινομένων, η ακρίβεια όμως των προβλέψεων βελτιώνεται όσο πιο κοντά χρονικά είναι στο φαινόμενο. Επομένως, είναι απαραίτητο να υπάρχουν εκ των προτέρων σχέδια διαφυγής, εκκένωσης περιοχών, κατά τόπους καταφύγια, που θα μπορούν να προστατέψουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες από κάθε κίνδυνο. Τα σχολεία, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, η Πολιτική Προστασία, οφείλουν να εκπαιδεύουν τον κόσμο καταρχήν για το πως θα προστατευτεί από ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και πως μπορεί ο καθένας και η καθεμιά να συμβάλει στην προστασία άλλων ανθρώπων. Η χρησιμοποίηση της τεχνολογίας σε αυτό το επίπεδο είναι απαραίτητη, καθώς οι κάτοικοι και οι επισκέπτες μπορούν να ειδοποιούνται από το κινητό τους.

Ανθρώπινη δραστηριότητα σε συνεργασία με τη φύση

Και σε αυτό, όπως και σε άλλα θέματα, το σημαντικό είναι πως θα μπορέσει η ανθρώπινη δραστηριότητα να αξιοποιεί το φυσικό περιβάλλον με σεβασμό προς τη φύση. Το να χτίζονται οικήματα πάνω σε ρέματα θα έχει επιπτώσεις, όπως είδαμε στην Μάντρα. Το να υπάρχουν οικισμοί σε δασικές εκτάσεις και να μην έχουν προδιαγραφές τα κτίρια και να μην υπάρχει επαρκώς στελεχωμένη δασική υπηρεσία και πυροσβεστική θα έχει επιπτώσεις, όπως είδαμε στο Μάτι. Το να χτίζονται ανεξέλεγκτα αυθαίρετα σε παράκτιες περιοχές είχε επιπτώσεις, όπως είδαμε με την πρόσφατη καταστροφή στη Χαλκιδική. Και το να χτίζεις φράγματα μεταλλευτικών αποβλήτων πάνω σε σεισμικό ρήγμα θα έχει επιπτώσεις, όπως θα δούμε δυστυχώς αν προχωρήσουν τα σχέδια της Eldorado Gold στην περιοχή. Τέλος, το να έχεις «λιγότερο κράτος» όπως ζητάνε οι νεοφιλελεύθεροι και αυτό έχει αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα