Ποινικές διώξεις στους αγωνιστές του «Δεν πληρώνω» στα διόδια

Της Άννας Κλείτσα

Οι «εισπρακτικές εταιρίες» των μεγαλοεργολάβων στα διόδια έχουν κηρύξει τον πόλεμο σε αγωνιστές που συμμετείχαν σε κινήματα κι επιτροπές «Δεν Πληρώνω» σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Πρόκειται για ποινικές διώξεις σε 36 ανθρώπους από τις περιοχές Θεσσαλίας και Ωρωπού στην Αττική, που καλούνται σε δίκη από τις 10 Γενάρη και 2 αγωνιστών στην Κόρινθο, την Δευτέρα που πέρασε, στις 7 Γενάρη.

Όσο για τις κατηγορίες, βασίζονται σε έναν εξηντάχρονο και βάλε νόμο, του 1951 (!!!), σύμφωνα με τον οποίο:

«ό­ποιος δη­μό­σια με ο­ποιον­δή­πο­τε τρό­πο προ­κα­λεί ή διε­γεί­ρει σε διά­πρα­ξη κα­κουρ­γή­μα­τος ή πλημ­με­λή­μα­τος τι­μω­ρεί­ται σε φυ­λά­κι­ση μέ­χρι 3 ε­τών».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημοσίου Δικαίου Γιώργο Κατρούγκαλο:

«στην περίπτωση όσων συμμετέχουν σε μη βίαιες, συλλογικές κινήσεις έμπρακτης αμφισβήτησης της συνταγματικότητας κρατικών αποφάσεων, όπως τα μέλη του ”Κινήματος δεν πληρώνω”, δεν πληρούται η υποκειμενική υπόσταση του εγκλήματος, εφόσον δεν υφίσταται εκ μέρους τους δόλος για την επιβουλή της δημόσιας τάξης.»   

Αν αφήσει κανείς στην άκρη το νομικό σκέλος της υπόθεσης, όπου φαίνεται πως οι «κατήγοροι» έψαξαν πάρα πολύ για να ξεθάψουν όποιο νόμο μπορεί να βοηθήσει τους σκοπούς τους, μπορεί να διακρίνει την εκδικητικότητα στις διώξεις και την προσπάθεια καταστολής και τρομοκράτησης του κινήματος.

Για να μην χάσουν τα υπερκέρδη τους οι μεγλαλοεργολάβοι, για έργα που δεν πλήρωσαν ποτέ, παίζοντας τον ρόλο του παράσιτου ή καλύτερα της βδέλας, με την σύμφωνη γνώμη και την κάλυψη του δημοσίου, όχι μόνο στοχοποιούν όσους ήταν ενεργοί στο κίνημα «Δεν Πληρώνω» αλλά απαιτούν την συμμόρφωση από τους υπόλοιπους πολίτες, έχοντας στο πλευρό τους την «καμουφλαρισμένη» στους σταθμούς των διοδίων αστυνομία (ώστε κάποιος που αρνείται να πληρώσει να βρίσκεται προ δυσάρεστης έκπληξης) τους εισαγγελείς και το νόμο.

Ο Στρά­τος Λου­πα­τατ­ζής, ένας από τους κατηγορούμενους, εξηγεί:

«πριν α­πό 6 χρό­νια οι ε­θνι­κοί δρό­μοι πα­ρα­χω­ρή­θη­καν σε πο­λυε­θνι­κές κοινοπρα­ξίες. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ­ΟΣ ψή­φι­σαν στη Βου­λή συμ­βά­σεις ξεπουλήμα­τος και α­πά­της και άρ­χι­σαν να ξε­φυ­τρώ­νουν διό­δια σαν μα­νι­τά­ρια σε δρό­μους έ­τοι­μους που τους έ­χου­με πλη­ρώ­σει για δε­κα­ε­τίες και σε δρό­μους που εί­ναι α­κό­μα υ­πό κα­τα­σκευή» (πηγή: «η Εποχή» 07/01) και συνεχίζει, δίνοντας ην χαρακτηριστική εμπειρία από την περιοχή του, τον Ωρωπό: «στην πε­ριο­χή του Ωρω­πού εί­μα­στε πε­ρι­κυ­κλω­μέ­νοι α­πό 8 σταθ­μούς διο­δίων! Αυ­τό εί­ναι που έ­βγα­λε τον κό­σμο έ­ξω στο δρό­μο να δια­μαρ­τυ­ρη­θεί, για­τί για να πά­ει στη δου­λειά του, στο σχο­λείο, ο­που­δή­πο­τε, έ­πρε­πε να πλη­ρώ­σει διό­δια».

Μέσα σε αυτή την κατάσταση και ειδικά σήμερα, που οι οικονομικές δυσκολίες έχουν ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής της ελληνικής κοινωνίας, δεν μπορούν να βρεθούν λέξεις που να περιγράφουν πόσο εξοργιστική είναι η είσπραξη τόσων χρημάτων στα διόδια. Και σε αντάλλαγμα ποιες υπηρεσίες λαμβάνουν οι οδηγοί ανά την Ελλάδα; Σύμφωνα με τα στοιχεία της τροχαίας, οι δρόμοι-καρμανιόλες, στους οποίους καταγράφονται τα περισσότερα και σοβαρότερα τροχαία ατυχήματα ανά την Ελλάδα, είναι πάρα πολλοί αριθμητικά και μάλιστα συνυπάρχουν με τους σταθμούς διοδίων που προστέθηκαν την τελευταία πενταετία: Συγκεκριμένα:

  • 12 σημεία στη Νέα Εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης.
  • 5 σημεία στην οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας
  • Ολόκληρη η Εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Μουδανιών!
  • 11 σημεία στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών- Κορίνθου

(Για να αναφέρουμε τα πιο χαρακτηριστικά)

Το Κίνημα «Δεν Πληρώνω», το προηγούμενο διάστημα, έδωσε σημαντικούς αγώνες για τα διόδια, το χαράτσι της ΔΕΗ, τις συγκοινωνίες κοκ.

Αυτή την στιγμή, βλέπουμε την στοχοποίηση κάποιων ανθρώπων που οι εργολάβοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν για να φοβίσουν τον κόσμο, μέσα από το σύρσιμο στα δικαστήρια και την επιβολή μεγάλων προστίμων. Ενώ έχει τεράστια σημασία, να γίνει ένας συστηματικός απολογισμός για τις επιτυχίες και τις αδυναμίες του κινήματος άρνησης πληρωμής, αυτή την στιγμή είναι εξαιρετικά σημαντικό να συμπαρασταθούμε στους διωκόμενους συναγωνιστές.

Δράσεις των επόμενων ημερών:

_________________________________________________________________________________

  • Συνέλευση της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων και Κατοίκων της Β.Α Αττικής ενάντια στα ΔΙΟΔΙΑ, Σάββατο 12/1/13 στις 6μμ, στην Ταβέρνα «Μανάρας», Σιδηρ. Σταθμός Αφιδνών
  • Προσυγκέντρωση στο Πάρκο Αφιδνών την Κυριακή 13/1/13 στις 11:30πμ και συμμετοχή στην συγκέντρωση στα διόδια των Αφιδνών, την Κυριακή 13/01 στις 12.00
  • Εκδήλωση Αλληλεγγύης στους Διωκόμενους του κινήματος των διοδίων, Παρασκευή, 11/01, 6.30μμ, στο Αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής (πλατεία Ταχυδρομείου), στη Λάρισα
  • Πανθεσσαλική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στους διωκόμενους  το Σάββατο 12/1 στις 12πμ στην κεντρική πλατεία της Λάρισας

_________________________________________________________________________________

Η αρχή μπορεί να γίνει μέσα από την συμμετοχή στις κινητοποιήσεις τις μέρες που έρχονται αλλά και από τις υπογραφές που μαζεύονται στην παρακάτω διεύθυνση:

http://www.gopetition.com/petitions/%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CF%8D%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CF%89%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%82.html

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα