Κεντρικό Δικαστήριο στη Σεούλ της Νότιας Κορέας καταδίκασε τον πρόεδρο Λι Σανγκ – Χουν και τον αντιπρόεδρο Κανγκ Κιονγκ – Χουν της Samsung με ποινή φυλάκισης, 18 και 16 μηνών αντίστοιχα, για υπονόμευση δραστηριοτήτων του σωματείου εργαζομένων της εταιρείας. Αυτό γινόταν με διάφορους τρόπους, όπως τη διακοπή συμβάσεων με υπεργολαβικές εταιρίες με ενεργά σωματεία ή τον εξαναγκασμό μελών των σωματείων σε παραίτηση.
Ακόμη 25 ανώτερα στελέχη της Samsung καταδικάστηκαν με μικρότερες ποινές για συνεχείς και σχεδιασμένες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας απέναντι στους συνδικαλιζόμενους εργαζόμενους της εταιρείας.
Η σχετική έρευνα είχε ξεκινήσει το 2013 όταν διέρρευσαν εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας τα οποία περιείχαν οδηγίες, από επίλεκτη ομάδα στελεχών , με σκοπό την παρεμπόδιση και τη διάλυση του σωματείου εργαζομένων.
Υπερκέρδη με παιδική εργασία και εκμετάλλευση των εργαζομένων
Η Samsung αποτελεί πολυεθνικό όμιλο επιχειρήσεων με ετήσια έσοδα 211,2 δις δολάρια και 370.000 χιλιάδες εργαζόμενους. Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο ημιαγωγών ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων (chipset) και smartphone και συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας της Νότιας Κορέας η οποία είναι η 11η μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη.
Τα τελευταία χρόνια 240 εργαζόμενοι στα εργοστάσια της Samsung υποφέρουν από διάφορες μορφές καρκίνου και άλλες χρόνιες ασθένειες που οφείλονται στις εργασιακές τους συνθήκες. Συνολικά έχουν πεθάνει περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων αρκετές νεαρές γυναίκες. Ο Χουάνγκ Σάνγκ – Κι, πατέρας ενός εκ των θυμάτων δήλωσε:
«Η κόρη μου πέθανε γιατί η Samsung δεν είχε σωματεία.»
Η Γαλλική κυβέρνηση έχει καταγγείλει δημόσια την εταιρεία για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας αλλά και τη χρησιμοποίηση παιδικής εργασίας στις εγκαταστάσεις της. Το 2018 ο πρόεδρος της Samsung Electronics Κιμ Κι – Ναμ αναγκάστηκε να απολογηθεί στον τύπο παραδεχόμενος ότι η εταιρεία «αποτυγχάνει να διαχειριστεί ορθά τους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων της».
Δημόσια συγγνώμη και εσωτερική καταστρατήγηση δικαιωμάτων
Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές υπάρχουν αμέτρητα έγγραφα που αποδεικνύουν την παραβίαση εργασιακών αλλά και ατομικών δικαιωμάτων στην εταιρεία Samsung. Οι τακτικές που ακολουθούσε το ειδικό γραφείο που είχε στηθεί για αυτό το σκοπό ήταν συλλογή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων με σκοπό να τους πείσουν να αποχωρήσουν από την εταιρεία και να καθυστερήσουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων του σωματείου και της διοίκησης της εταιρείας.
Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Samsung δώσανε εντολές να μειωθούν οι μισθοί των μελών του σωματείου και αποκάλυψαν στοιχεία για χρέη, προσωπικές σχέσεις, ψυχικές ασθένειες, ακόμη και εγκυμοσύνες των συνδικαλιζόμενων εργαζομένων.
Η εταιρεία απολογήθηκε δημόσια με ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέροντας:
«Αποδεχόμαστε ταπεινά ότι η κατανόηση και η οπτική της εταιρείας σχετικά με συνδικαλιστικά ζητήματα κατά το παρελθόν δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες της κοινωνίας.»
Ενώ δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να οικοδομήσει μία σχέση βασισμένη στο σεβασμό για τους εργαζόμενούς της. Ο ιδρυτής της Samsung και βιομήχανος Λι Μπιουνγκ –Τσαλ είχε αντισταθεί σθεναρά και ήταν αδιάλλακτος πάνω στο θέμα της δημιουργίας εργατικών σωματείων λέγοντας ότι είναι κάτι που ποτέ δεν πρόκειται να επιτρέψει μέχρι το θάνατό του.
Σκάνδαλα και διαφθορά στο παρελθόν της εταιρείας και της κυβέρνησης
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Samsung βρίσκεται αντιμέτωπή με καταδίκες για παραβίαση της νομοθεσίας στη Νότια Κορέα. Πριν δύο χρόνια ο επικεφαλής του ομίλου Samsung Τζέι Λι καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών για δωροδοκία, διαφθορά και ψευδορκία, ενώ μετά από ένα χρόνο το εφετείο τον απάλλαξε από το υπόλοιπο της ποινής του. Τον περασμένο Απρίλιο το ανώτατο δικαστήριο της Ν. Κορέας αποφάνθηκε ότι το εφετείο δεν είχε υπολογίσει σωστά το μέγεθος της δωροδοκίας και ανέσυρε την υπόθεση ορίζοντας νέα δίκη.
Συμμετοχή στο οικονομικό σκάνδαλο είχε και η πρόεδρος της Ν. Κορέας Παρκ Γκουν – Χιε η οποία καθαιρέθηκε από το αξίωμά της και το 2018 κρίθηκε ένοχη 18 κατηγοριών και καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή φυλάκισης 24 ετών.
Ενώ ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ν. Κορέα με περιουσία 18,6 δις δολάρια και ιδιοκτήτης της Samsung Λι Κουν – Χι με αποδεδειγμένες υποθέσεις δωροδοκίας, φοροδιαφυγής και εξαπάτησης έχει καταφέρει να αποφύγει να καταδικαστεί μέχρι στιγμής για τον παράνομο πλουτισμό του εις βάρος των εργαζομένων του.
Ένα σύστημα διεφθαρμένο μέχρι το μεδούλι
Όλα όσα συμβαίνουν στην εταιρεία Samsung και στη Ν. Κορέα δεν αποτελούν την εξαίρεση αλλά τον κανόνα που βλέπουμε περισσότερο ή λιγότερο έντονα στο σύστημα που ζούμε και ονομάζεται καπιταλισμός.
Ένα σύστημα το οποίο έχει δομηθεί πάνω στην εκμετάλλευση των εργαζομένων. Ένα σύστημα το οποίο έχει φροντίσει η ενημέρωση να παρέχεται από εταιρείες που ανήκουν σε πλούσιους επιχειρηματίες ώστε να αποκρύπτουν επιμελώς τις πλεκτάνες τους . Ένα σύστημα το οποίο διέπεται από κανόνες τους οποίους θεσπίζουν στα αστικά κοινοβούλια οι πολιτικοί εκπρόσωποι των εφοπλιστών των βιομηχάνων και των οικονομικά ισχυρών του πλανήτη με γνώμονα τα δικά τους συμφέροντα.
Το κύμα εξεγέρσεων που έχει ξεσπάσει σε 18 χώρες σε όλο τον κόσμο από τη Γαλλία μέχρι τη Χιλή, το Χονγκ – Κονγκ, το Λίβανο και το Ιράκ δείχνει ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται την αδικία και την εκμετάλλευση που υφίσταται και βγαίνει στο δρόμο.
Για να έχει αποτέλεσμα όμως η δικαιολογημένη οργή και η αγανάκτηση που νοιώθει θα πρέπει να οργανωθεί συνδικαλιστικά, κοινωνικά και πολιτικά για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του.
Η οργάνωση στη βάση των οικονομικών συμφερόντων των ισχυρών του πλανήτη πρέπει να αντικατασταθεί με την οργάνωση στη βάση των κοινωνικών αναγκών, της ευημερίας των λαών, των απλών ανθρώπων και του περιβάλλοντος.
Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε παρά μόνο να κερδίσουμε, εφόσον συνεργαστούμε και διεκδικήσουμε συλλογικά τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας από την οικονομική και πολιτική ελίτ που μας τη στερεί.