Πλειστηριασμοί: Τελικά ποιοι «μας παίρνουν τα σπίτια»;

Το τελευταίο διάστημα οι προσπάθειες εξώσεων λόγω πλειστηριασμών έχουν ενταθεί. 

Οικογένειες που έχουν βάλει σε υποθήκη την πρώτη τους κατοικία προκειμένου να λάβουν δάνεια, κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο, καθώς αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων. Την ίδια στιγμή, τα αντανακλαστικά των αλληλέγγυων, των φορέων και των δυνάμεων της Αριστεράς είναι αυτά που έχουν καταφέρει ως ένα βαθμό να βάλουν «φρένο» σε εξώσεις και πλειστηριασμούς.

Άγιος Παντελεήμονας Αθήνας

Στις 24 Φλεβάρη στο στόχαστρο βρέθηκε γυναίκα με σοβαρή αναπηρία που διαμένει μόνη της στο σπίτι το οποίο έχει βγει σε πλειστηριασμό λόγω αδυναμίας αποπληρωμής του δανείου που έχει περάσει σε fund. Η γυναίκα μάλιστα είπε ότι είχε ζητήσει διακανονισμό αλλά ποτέ δεν έλαβε απάντηση για κάτι τέτοιο.

Οι δικαστικοί επιμελητές με τη βοήθεια της αστυνομίας έδειξαν μάλιστα τόσο ζήλο, ώστε για να κάνουν την έξωση μπήκαν σε διπλανό διαμέρισμα και πέρασαν από το μπαλκόνι στο σπίτι της γυναίκας και προσπάθησαν να τη βγάλουν έξω, ενώ η ίδια βρίσκονταν σε αναπηρικό καροτσάκι.

Τα 200 άτομα που βρέθηκαν εκεί τελικά κατάφεραν να αποτρέψουν την έξωση, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να φύγουν μαζί με τους δικαστικούς επιμελητές.

Καλαμαριά Θεσ/νίκης

Την Πέμπτη 9 Μάρτη, φορείς και συλλογικότητες κινητοποιήθηκαν ξανά για να αποτρέψουν έξωση οικογένειας στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Το σπίτι της βγήκε σε πλειστηριασμό από fund και ο αγοραστής προσπάθησε να πετάξει έξω τους ιδιοκτήτες, μια συνταξιούχο και έναν αυτοαπασχολούμενο.

Μάλιστα, ήταν η τρίτη φορά που προσπάθησαν να τους κάνουν έξωση, καθώς το ίδιο συνέβη και στις 24 Φλεβάρη και τη 1 Μάρτη. Τότε ο δικαστικός επιμελητής, με την συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων πήγαν στο σπίτι και με τη συνδρομή κλειδαρά, επιχείρησαν να αλλάξουν την κλειδαριά της πόρτας του διαμερίσματος, για να εμποδιστεί η πρόσβαση του ζευγαριού, και μάλιστα χωρίς ειδοποίηση, ενώ εκκρεμούν δικαστήρια για ακύρωση του πλειστηριασμού που έγινε πριν από 10 ημέρες.

Στις παραπάνω προσπάθειες, η συμβολή των φορέων και των δυνάμεων της Αριστεράς ήταν καθοριστική προκειμένου να μπλοκάρουν την έξωση.

Καλλιθέα

Στις 22 Φλεβάρη, η μαχητική παρέμβαση της ΕΛΜΕ Πειραιά και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά κατάφερε να αναστείλει τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας εκπαιδευτικού, καθώς το δάνειό του είχε αγοραστεί από την doValue. Το συγκεκριμένο σπίτι είναι στην Καλλιθέα, αλλά ο εκπαιδευτικός εργάζεται σε σχολείο του Πειραιά, γι’ αυτό και η κινητοποίηση των εν λόγω σωματείων. 

Η κινητοποίηση κατάφερε να μπλοκάρει τον πλειστηριασμό, αλλά ταυτόχρονα και να υπάρξει συμφωνία για διακανονισμό που να αντιστοιχεί στις δυνατότητες του εκπαιδευτικού. 

Η αλληλεγγύη το μόνο μας όπλο

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τις δεκάδες και εκατοντάδες προσπάθειες εξώσεων που επιχειρούνται αυτό το διάστημα. 

Τον τελευταίο μήνα μάλιστα τα αρπακτικά έχουν «απασφαλίσει», πατώντας πάνω στην απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου της 9ης Φλεβάρη, όπου αποφάσισε ότι οι εταιρείες που διαχειρίζονται ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις, ή αλλιώς τα λεγόμενα «funds» μπορούν να κάνουν πλειστηριασμούς.

Έτσι, σήμερα μιλάμε για περίπου 700.000 κόκκινα δάνεια και κατ’ επέκταση πρώτες κατοικίες που κινδυνεύουν να πλειστηριαστούν. 

Παράλληλα όμως, όπως ανέφερε ο δικηγόρος Δ. Λυρίτσης σε συνέντευξή του στο The Press Project, την επόμενη περίοδο πολλά από τα δάνεια που σήμερα αποπληρώνονται, κινδυνεύουν να «κοκκινίσουν», επειδή έχουν εκτοξευτεί τα επιτόκια των δανείων, μια αύξηση που έρχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αυτό, σε συνδυασμό με τη μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού, θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενων και φτωχών στρωμάτων να μην μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων και άρα, να κινδυνέψουν και αυτοί να χάσουν τα σπίτια τους από πλειστηριασμό.

Αν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε πως σε κάθε δάνειο και υποθηκευμένο σπίτι κατά μέσο όρο αντιστοιχούν περισσότερα από ένα άτομο, η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου καταδίκασε πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους σε κίνδυνο να χάσουν το σπίτι τους.

Την ίδια στιγμή που τα επιτόκια έχουν πάρει την άνοδο, ενώ οι μισθοί και τα εισοδήματα του κόσμου έχουν πετσοκοπεί όλα τα τελευταία χρόνια, τα κοράκια των τραπεζών και οι διαχειριστές δανείων ορμούν να κατασπαράξουν τους πιο αδύναμους. Να μην το επιτρέψουμε!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα