Πλατεία Συντάγματος – μέρα 4η

Toυ Αλέξανδρου Πραντούνα

Τέταρτη μέρα στην πλ. Συντάγματος και είναι φανερό πως η διάθεση των συμμετεχόντων είναι αυτός ο αγώνας να συνεχίσει. Χιλιάδες διαδηλωτές έμειναν στην πλατεία μέχρι αργά το βράδυ, ενώ εξαιρετικά μαζική ήταν και η συμμετοχή στην λαϊκή συνέλευση, την οποία παρακολούθησαν για περισσότερες από 3 ώρες πάνω από 2.000 άτομα, ενώ τοποθετήθηκαν αρκετές δεκάδες. Την ίδια ώρα γίνονται σημαντικά βήματα για την καλύτερη οργάνωση τόσο της πλατείας όσο και των κινητοποιήσεων. Μια σειρά επιτροπές έχουν ήδη αρχίσει να λειτουργούν και να φροντίζουν για την σίτιση, την καθαριότητα, την περιφρούρηση, το ιντερνετ αλλά και για την οργάνωση θεατρικών παραστάσεων, προβολών κ.α. Είναι εκπληκτικό το πώς μέσα σε τέσσερις ημέρες έχουν γίνει τόσα πολλά πράγματα και πόση δημιουργικότητα βγαίνει στην επιφάνεια από εκατοντάδες και χιλιάδες ανθρώπους! Από σήμερα θα αρχίσουν και οι εξορμήσεις με μαζικό μοίρασμα του πρώτου ψηφίσματος της λαϊκής συνέλευσης που εγκρίθηκε στις 27/5. Σιγά-σιγά μεγαλώνει και ο αριθμός των διαδηλωτών που περνάνε όλη την νύχτα στην πλατεία σε σκηνές.

Η συνέλευση

Η συμμετοχή στην λαϊκή συνέλευση ήταν για άλλη μια μέρα πολύ μεγάλη. Το κύριο θέμα της χθεσινής (28/5) συνέλευσης ήταν καταρχήν η 29η Μάη σαν ημέρα διεθνούς συντονισμού των κινημάτων αλλά και γενικότερα το πώς πρέπει να συνεχιστεί  ο αγώνας που έχει ξεκινήσει. Η αναφορά, από πολλούς ομιλητές, στην ανάγκη για κοινό αγώνα με τους μετανάστες ενάντια σε ξένους και Έλληνες εκμεταλλευτές, βρήκε ενθουσιώδη υποδοχή. Μια σειρά ομιλητές τόνισαν την ανάγκη να παρέμβουμε στους χώρους δουλειάς για να συνδυάσουμε τις συγκεντρώσεις στις πλατείες με εργατικούς αγώνες. Παράλληλα έχει ξεκινήσει ένας σημαντικός προβληματισμός για το πώς μπορεί η κατάληψη του Συντάγματος να δώσει ώθηση στους απεργιακούς αγώνες των εργαζομένων. Παρά τις αδυναμίες (μεγάλη διάρκεια, δυσκολίες στη διαδικασία κλπ), η συνέλευση έχει καθιερωθεί σαν κέντρο λήψης των αποφάσεων.

Επόμενα βήματα

Το σημερινό κάλεσμα (29/5) για ταυτόχρονες κινητοποιήσεις σε 26 χώρες και 120 συνολικά πλατείες σε όλη την Ευρώπη, αποτελεί σημαντικό σταθμό για το κίνημα. Έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε μια πρώτη, συντονισμένη απάντηση στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και η νεολαία πανευρωπαϊκά. Σε μια εποχή που οι κυβερνήσεις και το κεφάλαιο σε όλη την Ευρώπη, προκειμένου να στρέψουν αλλού την οργή του κόσμου για τις πολιτικές τους επενδύουν στον εθνικισμό, η συνειδητοποίηση πως ο αγώνας που πρέπει να δώσουμε είναι κοινός, ανεξάρτητα από σύνορα και εθνικότητες έχει εξαιρετική σημασία.

Τέλος είναι σημαντικό να αρχίσουν να συζητιούνται τα βήματα που μπορούν να πάνε παραπέρα και να μαζικοποιήσουν ακόμη περισσότερο την κατάληψη του Συντάγματος. Σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν να γίνουν τα παρακάτω: 

  • Κάθε ημέρα της ερχόμενης εβδομάδας να αποκτήσει έναν ειδικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα η Δευτέρα να είναι αφιερωμένη στην παιδεία, η Τρίτη στην υγεία, η Τετάρτη στα προβλήματα των νέων εργαζομένων και απασχολήσιμων κοκ. Αυτές τις μέρες μπορούν να οργανώνονται εξορμήσεις στους αντίστοιχους χώρους τις πρωινές ώρες (πχ Δευτέρα σχολεία, πανεπιστήμια κλπ) ενώ το απόγευμα οι συνελεύσεις να συζητάνε πιο συγκεκριμένα αυτά τα ζητήματα με την παρουσία ανθρώπων από τους αντίστοιχους χώρους και να διατυπώνουν κάθε φορά κάποια πρώτα αιτήματα.
  • Τις επόμενες ημέρες, πιθανά στο τέλος της βδομάδας ή μέσα στο ερχόμενο ΣΚ χρειάζεται να διοργανωθεί μια νέα κορύφωση. Για παράδειγμα μπορεί να διοργανωθεί μια μεγάλη συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες (ήδη πολλοί αυτοπροσφέρονται) με κεντρικό σύνθημα «να φύγει η κυβέρνηση και η τρόικα» και στόχο να μαζευτούν στο Σύνταγμα όχι δεκάδες αλλά εκατοντάδες χιλιάδες.
  • Τέλος είναι σημαντικό να υπάρξει συντονισμός με βάση και τις απεργίες που θα διοργανωθούν την επόμενη περίοδο (προετοιμάζονται σε μια σειρά ΔΕΚΟ, σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα αλλά και Γενική Απεργία) και μια προσπάθεια οι απεργοί να καταλήγουν και να παραμένουν στο Σύνταγμα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα