Π.Κοσμάς: 4 λόγοι που το ζήτημα της υποψηφιότητας Βουδούρη παραμένει ανοιχτό

Του Πάνου Κοσμά, αναδημοσίευση από το R-Project

Όταν, ύστερα από την απόφαση της τελευταίας Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, (1) ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Οδυσσέας Βουδούρης δήλωσε ότι δεν μετανιώνει που ψήφισε το μνημόνιο, ότι το ψηφοδέλτιό "του" θα είναι ανεξάρτητο και ο ίδιος ένας ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. (2)

Στη συνέχεια έγινε έντονος δημόσιος διάλογος και αντιπαράθεση πάνω στο ζήτημα της υποψηφιότητάς του και όλες οι Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο που συνεδρίασαν τάχθηκαν όλες κατά της υποψηφιότητάς του καθώς και οι Νομαρχιακές Επιτροπές της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη μεγάλη τους πλειονότητα και με μεγάλη πλειοψηφία. Αλλά η αντίθεση στην υποψηφιότητά του δεν έμεινε μόνο στο πλαίσιο των οργανώσεων της Πελοποννήσου: Το Κ.Σ. της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, πολλές Οργανώσεις Μελών σε όλη την Ελλάδα, αλλά και Νομαρχιακές (π.χ. Νομαρχιακή Θεσσαλονίκης) έχουν εκφραστεί και συνεχίζουν να εκφράζονται ενάντια στην υποψηφιότητά του.   

Στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, αφού επανεξετάστηκε και απορρίφτηκε η υποψηφιότητα Καρυπίδη για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας(3) το θέμα ξανασυζητήθηκε και παραμένει ανοιχτό, για να συζητηθεί στη σημερινή της (Παρασκευή 21/2) εξ αναβολής συνεδρίαση (επρόκειτο να γίνει την περασμένη Τρίτη και αναβλήθηκε αρχικά για την Πέμπτη και στη συνέχεια για την Παρασκευή).

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 17/2, πριν την κεντρική πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο "Ακροπόλ", έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ (Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Βίτσας, Πάνος Σκουρλέτης και Αλέκος Φλαμπουράρης) με αντοιπροσωπεία της πολιτικής κίνησης "Κοινωνία Πρώτα" (οι ανεξάρτητοι βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης και Θόδωρος Παραστατίδης, καθώς και  η Μαρία Δημητροπούλου και ο Στέλιος Στυλιανίδης). (4)  

Ύστερα από τη συνάντηση, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση ότι οι δύο αντιπροσωπείες

«συμφώνησαν στην αναγκαιότητα συγκρότησης ενός πλατιού μετώπου για την ανατροπή της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής, την ήττα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και την εκπόνηση ενός εναλλακτικού σχεδίου ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της χώρας, καθώς και στη διεύρυνση της συνεργασίας τους σε πρώτη φάση μέσα από τα κινήματα πολιτών και με προσανατολισμό στα προβλήματα που ταλανίζουν τις τοπικές κοινωνίες». (5)

Δύο μέρες ύστερα από τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών και την ανακοίνωση της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και της "Κοινωνίας Πρώτα" (6) Ο Οδυσσέας Βουδούρης δίνει συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ (στην εκπομπή του Κώστα Αρβανίτη), στην οποία μεταξύ άλλων λέει τα εξής:

"Είναι υποψηφιότητα και ψηφοδέλτιο το οποίο στηρίζεται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν στηρίζεται μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα στηριχτεί και από άλλα κινήματα, καταρχήν από το κίνημα στο οποίο ανήκω (σ.σ. "Κοινωνία Πρώτα"), αλλά έχουμε (σ.σ. ποιοι;) επαφές και με άλλους φορείς και με άλλες κινήσεις (…) ο στόχος μας δεν είναι να περιχαρακωθούμε σε κάποια πολιτικά πλαίσια".

"Το μεγάλο θέμα είναι η στρατηγική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ".

"Από τη Ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι το αντιμνημονιακό Κέντρο" (απαντώντας σε ερώτηση για το εύρος των συμμαχιών).    

Από τη συνέντευξη αυτή προκύπτουν τα εξής:

  • Ο Βουδούρης επαναλαμβάνει, ύστερα και από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών, ότι το ψηφοδέλτιό του είναι ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, την "Κοινωνία Πρώτα" και "άλλους φορείς και κινήσεις" με τους οποίους γίνονται συζητήσεις. Ποιους φορείς και ποιες κινήσεις; Και ποιοι κάνουν αυτές τις συζητήσεις χωρίς κανένα συλλογικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ να το γνωρίζει;
  • Κάνει μάθημα στον ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα των συμμαχιών και δίνει κατεύθυνση: από τη Ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι το αντιμνημονιακό Κέντρο; Οι άλλες "κινήσεις" και "φορείς" με τις οποίες συζητάει, ανήκουν άραγε στην κατηγορία του "αντιμνημονιακού Κέντρου";   

Κατόπιν όλων αυτών, υπάρχουν 4 σοβαροί λόγοι που το ζήτημα της υποψηφιότητας Βουδούρη παραμένει ανοιχτό για τον ΣΥΡΙΖΑ:

1. Ο πολιτικός: Ο Βουδούρης δηλώνει ότι δεν μετανιώνει για την ψήφιση του πρώτου μνημονίου και -καθώς θεωρεί την υποψηφιότητά του ανεξάρτητη που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες κινήσεις- θέτει θέμα υλοποίησης μέσα από την υποψηφιότητά του μιας γραμμής συμμαχιών μέχρι και το "αντιμνημονιακό Κέντρο", που είναι εκτός των αποφάσεων του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

2. Έχουμε πλέον τη συντριπτικά πλειοψηφική εκφρασμένη θέληση των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο -και όχι μόνο- ενάντια στην υποψηφιότητα. Το θέμα δεν μπορεί να κλείσει πριν η Κ.Ε. συν-αξιολογήσει αυτή τους τη γνώμη – αλλιώς, για ποιο λόγο να συνεδριάσουν για να εκφέρουν γνώμη;

3. Τόσο η ακύρωση της υποψηφιότητας Καρυπίδη όσο και η τελική απόφαση για την υποψηφιότητα Βουδούρη πρέπει να τεθούν υπόψη και να αποφασιστούν από την επόμενη Κ.Ε. Η Πολιτική Γραμματεία δεν μπορεί να παίρνει τελεσίδικες αποφάσεις πάνω σε αυτά τα θέματα – ανεξάρτητα αν η ακύρωση της υποψηφιότητας Καρυπίδη εκφράζει πλέον την ομόθυμη θέληση του κόμματος.

4. Οι οργανώσεις Πελοποννήσου του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δικαίωμα, πέρα από την (σε συντριπτική πλειοψηφία αρνητική) κρίση τους για την υποψηφιότητα Βουδούρη, να εκφράσουν και θετική γνώμη για την υποψηφιότητά του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο, θέτοντάς την υπόψη της Κ.Ε.   

Ανεξάρτητα λοιπόν από την όποια απόφαση της Π.Γ., αυτή μπορεί να είναι μόνο πρόταση προς την επόμενη Κ.Ε., η οποία θα έχει τον τελευταίο λόγο.

__________

Σημειώσεις:
(1) Που δεν είναι πλεονασμός να θυμίσουμε ότι λήφθηκε με σχετική πλειοψηφία, με πρωτοφανή διαδικασία (απόφραση-"πακέτο" και για τις 13+1 υποψιότητες!), χωρίς κανένα συλλογικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ να γνωρίζει επίσημα κάτι για Βουδούρη – Καρυπίδη πέρα από διαρροές, και με τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο να "εξεγείρονται" μαζικά εναντίον της υποψηφιότητας στις πρώτες διαρροές.  
(2) Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στον "ΒΗΜΑ 99,5" στις 3 Φεβρουαρίου, δήλωσε: «Δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ και δεν μετανιώνω που ψήφισα το μνημόνιο» και «Το ψηφοδέλτιό μου είναι ανεξάρτητο».
(3) Υπενθυμίζουμε ότι ύστερα από την απορριπτική απόφαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, ο Καρυπίδης κατεβαίνει ως ανεξάρτητος υποψήφιος περιφερειάρχης προς τον οποίο έχει εκφράσει δημοσίως στήριξή του το ΛΑΟΣ!
(4) Στην "Κοινωνία Πρώτα" συμετέχει επίσης ο ανεξάρτητος βουλευτής Μαγνησίας Πάρις Μουτσινάς.
(5) Στο μεταξύ, η προγραμματισμένη για την επόμενη μέρα (Τρίτη 18/2) συνεδρίαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ αναβλήθηκε αρχικά για την Πέμπτη και στη συνέχεια για την Παρασκευή. 
(6) Για την οποία επίσης δεν είχε ενημερωθεί κανένα συλλογικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,196ΥποστηρικτέςΚάντε Like
992ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα