Array

Πετυχημένη στάση εργασίας στη Vodafone

Της Ζακλίν Γκόρου

αντιπροέδρου του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Vodafone

Επιτυχημένη ήταν η Στάση Εργασίας που είχε καλεστεί για προχθές Τρίτη, 12 Ιουνίου, από το Σωματείο Εργαζομένων στην Vodafone, λόγω του ναυαγίου στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Πάγωμα ωριμάνσεων και κατάργηση επιδομάτων

Η πρόταση της εργοδοσίας ήταν το πάγωμα των ωριμάνσεων (τριετίες) και η κατάργηση 3 κατοχυρωμένων επιδομάτων μας σαν  προϋπόθεση για την υπογραφή της νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης για το 2012-2013.

Αυτά δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από το Σωματείο γιατί πρακτικά και αθροιστικά σημαίνουν σημαντική μείωση μισθών.

Θέλουν να μετατρέψουν το επίδομα ξένης γλώσσας (5-10%) ακουστικού (3%) και ταμείου (5%) σε οικειοθελή παροχή, δηλαδή όποτε θέλουν να τα καταργήσουν, έχοντας ήδη μονομερώς προχωρήσει στο πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων από την επόμενη μέρα  της ψήφισης των μέτρων του δεύτερου Μνημονίου.

Η αρχική της πρόταση ήταν να μετατραπεί σε οικειοθελή παροχή και το επίδομα γάμου, αλλά αναγκάστηκε να υποχωρήσει σε αυτό μετά από την Παράσταση Διαμαρτυρίας των εργαζομένων που έγινε στις 17/5.

Πακτωλός κερδών και μεροκάματα πείνας

Σπεύδει να εφαρμόσει το Μνημόνιο η Vodafone, μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές επιχειρήσεις στην χώρα, με πακτωλό κερδών εκατομμυρίων εδώ και πολλά χρόνια, δηλαδή να συμπιέσει και άλλο το εργατικό της κόστος την στιγμή που συγκριτικά με τις άλλες εταιρείες του κλάδου (Cosmote & Wind) έχει ήδη χαμηλότερους μισθούς.

Μία εταιρεία η οποία χρόνια τώρα προσλαμβάνει και χρησιμοποιεί τους επινοικιαζόμενους εργαζόμενους με χαμηλότερους μισθούς και με μηνιαίες συμβάσεις εργασίας.

Η προσπάθεια για απεργοσπασία απέτυχε

Παρά τις ξεκάθαρες προσπάθειες της Διοίκησης για δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού (π.χ αποστολή mail την προηγούμενη μέρα περί «καταχρηστικής» απεργίας, προτροπές προϊσταμένων προς τους εργαζόμενους για «να προσπαθήσουν να μπουν», ομάδες στελεχών που τριγύριζαν από είσοδο σε είσοδο για να μπουν με την βία, κλπ) το ποσοστό επιτυχίας ήταν υψηλό αφού το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων, το 80-90%  στα κεντρικά, στο Χαλάνδρι προσήλθε στην εργασία του μόνο μετά την λήξη της στάσης εργασίας.

Δυστυχώς υπήρχαν και λίγοι συνάδελφοι απεργοσπάστες, από τμήματα όπως Marketing και πωλήσεις, που στάθηκαν εχθρικοί απέναντι στο Σωματείο και δεν δίστασαν να απωθήσουν με όποιο τρόπο μπορούσαν την περιφρούρηση για να μπουν μέσα.

Προκλητική ήταν επίσης η στάση του Διευθύνοντος Συμβούλου, ο οποίος επιχείρησε να πέσει με την Πόρσε του πάνω στους εργαζόμενους που έκαναν περιφρούρηση της απεργίας.

Είναι η νοοτροπία της εργοδοσίας που λειτουργεί με το «ότι θέλω κάνω, εγώ αποφασίζω για όλα και  οι εργαζόμενοι απλώς είναι εκεί για να βγάλουν τα εκατομμύρια μου». Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο, δηλαδή αυτό που μένει όταν πέφτει η μάσκα της  «δημοκρατίας» των γκόλντεν μπόις των πολυεθνικών.

Στα άλλα κτήρια όπου δεν υπήρχαν συγκεντρώσεις του Σωματείου η συμμετοχή ήταν μικρή και αυτό οφείλεται στο γενικότερο κλίμα φόβου και εργασιακής ανασφάλειας αλλά και στο κλίμα πιέσεων και διαιρέσεων μέσα στους εργαζόμενους που καλλιεργεί η Διοίκηση.

Όλοι μαζί μπορούμε

Την έμπρακτη υποστήριξη τους στην απεργία έδειξαν με την παρουσία τους συνάδελφοι από  το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το επιχειρησιακό σωματείο της Wind, της Intracom, το Σύλλογο Τεχνικών Επιστημόνων Βιομηχανίας, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το Σωματείο στις Ταχυδρομικές-Ταχυμεταφορικές Εταιρίες, το Σωματείο εργαζομένων στην ΕΘΕΛ, από συλλογικότητες εργαζομένων και ανέργων, από τους συναδέλφους των τηλεφωνικών κέντρων της Phonemarketing στη Ν.Ιωνία που απεργούν πάνω από 80 μέρες.

Πλέον η συνέχεια και η επιμονή στον αγώνα επιβάλλεται για υποχρεωθεί η διοίκηση να υπογράψει την ΕΣΣΕ, χωρίς μειώσεις. Όπως λέει και το Σωματείο στην ανακοίνωσή του:

«Η διοίκηση της Vodafone να είναι σίγουρη ότι δεν θα έχει ούτε ήσυχο καλοκαίρι ούτε χαλαρό φθινόπωρο, αν δεν ικανοποιήσει το στοιχειώδες αίτημά μας, την ανανέωση της ΕΣΣΕ. Όλοι μαζί, όλοι στον αγώνα, ΜΠΟΡΟΥΜΕ!»

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα