Πετυχημένη η εκδήλωση της Πρωτοβουλίας των 1000 στα Πατήσια

Του Γιάννη Παπαϊωάννου

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 8 Απριλίου, στα Πατήσια και συγκεκριμένα, στο μουσικό χώρο «Αστροφεγγιά» η εκδήλωση της τοπικής «Πρωτοβουλίας των 1000», με θέμα «Διέξοδος από την κρίση, η εμπειρία της Κύπρου, και η πάλη για κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλάδα».

Τη συζήτηση άνοιξε η Μαρία Ζευγώλη από την Κομμουνιστική Ανανέωση (η οποία συμμετέχει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ)και την Πρωτοβουλία των 1000 και ακολούθησαν ο Γιάννης Τόλιος, διδάκτωρ οικονομικών επιστημών και μέλος Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αντρέας Παγιάτσος από το Ξεκίνημα και την Πρωτοβουλία των 1000. Την κουβέντα συντόνισε ο Γιώργος Κολλιάς, μέλος ΣΥΡΙΖΑ Πατησίων.

Οι ομιλητές τοποθετήθηκαν γύρω από την ιστορική ευκαιρία που έχει ο τόπος για μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Μίλησαν για τις δυσκολίες που θα συναντήσει αυτή η κυβέρνηση από την πρώτη μέρα, την αναγκαιότητα για σύμπραξη όλων των δυνάμεων της Αριστεράς γύρω από αυτήν, τους κίνδυνους αφομοίωσης αλλά και τον τρόπο για υπερπήδηση των εμποδίων. Στο τελευταίο στάθηκαν όλοι οι ομιλητές αφού ως μόνα εχέγγυα για την πορεία της κυβέρνησης της Αριστεράς τοποθέτησαν όλοι, αφενός το κίνημα το οποίο θα πρέπει να πλαισιώνει και να «οδηγεί» μια τέτοια κυβέρνηση και αφετέρου το πρόγραμμα το οποίο θα πρέπει να υπηρετηθεί και να οδηγήσει σε σοσιαλιστική προοπτική.

Σημαντικό μέρος των ομιλιών στράφηκε στην εμπειρία της Κύπρου. Η Κύπρος μέχρι πρότινος παράδειγμα ανάπτυξης, πλέον και αυτή υπό το μνημονιακό ζυγό προσφέρει μαθήματα και εμπειρίες. Οι πτυχές που πιάστηκαν ποικίλες αφού η περίπτωση της Κύπρου παρουσιάζει μια σειρά από διαφορετικά στοιχεία σε σχέση με ην Ελλάδα (μέχρι πριν λίγους μήνες είχε στην κυβέρνηση το ΑΚΕΛ, είχε ισχυρό τραπεζικό σύστημα, ισχυρό νόμισμα μέχρι το 2008 που μπήκε στο ευρώ, αντιστάθηκε έστω για λίγο στις απαιτήσεις της τρόικας, κ.ο.κ)

Τις εισηγήσεις των ομιλητών ακολούθησαν τοποθετήσεις και παρεμβάσεις από τον κόσμο που παρακολούθησε. Μετά από πρόσκληση παρενέβησαν  ο Μπάμπης Φαράντος και η Βούλα Αρναουτάκη. Ο πρώτος μέλος του ΔΣ σωματείου εργαζομένων Νοσοκομείου Πατησίων όπου ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή με το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων της, καθώς και για τις κινήσεις που έχουν γίνει από τους εργαζόμενους και τους κάτοικους της περιοχής για να διαφυλάξουν την ύπαρξη των δομών υγείας στην περιοχή των Πατησίων. Η Βούλα Αρναουτάκη τοποθετήθηκε ως εκπρόσωπος του Κοινωνικού Φαρμακείου Πατησίων και ενημέρωσε για τη λειτουργία του, τη σημασία αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρουν τα δίκτυα αλληλεγγύης τέτοιας φύσης. Ακολούθησαν και άλλες ερωτήσεις και παρεμβάσεις από τους παραβρισκόμενους.

Η κουβέντα πραγματοποιήθηκε σε συντροφικό κλίμα και την παρακολούθησαν  60 άτομα. Άφησε καλές εντυπώσεις και ευχές για συχνότερη επανάληψη τέτοιων εγχειρημάτων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα