Πετυχημένη εκδήλωση της Πρωτοβουλίας των 1000 στο Χαλάνδρι

  

Του Δημήτρη Πανταζόπουλου

Έγινε χθες (Τρίτη 15 Απριλίου) η εκδήλωση της Πρωτοβουλίας των 1000 στο Χαλάνδρι με θέμα: «Δίκτυο μαχητικών δήμων για να σπάσουμε μνημόνια και Καλλικράτη».

Η εκδήλωση, που εντάσσεται στο πλαίσιο μίας σειράς εκδηλώσεων της Πρωτοβουλίας εν όψει των δημοτικών εκλογών, ήταν πετυχημένη αφού την παρακολούθησαν πάνω από 50 σύντροφοι και συντρόφισσές από όλο το φάσμα της Αριστεράς και αναπτύχθηκε συζήτηση και προβληματισμός σε ένα συντροφικό κλίμα.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν 2 υποψήφιοι δήμαρχοι που εκπροσωπούν δημοτικές παρατάξεις της Αριστεράς που έχουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που εκφράζουν και τις θέσεις της Πρωτοβουλίας των 1000. Τόσο ο Σίμος Ρούσσος (Αντίσταση με τους πολίτες του Χαλανδρίου) όσο και ο Άρης Βασιλόπουλος (Δύναμη Πολιτών Ν. Φιλαδέλφειας και Ν. Χαλκηδόνας) είναι σε αυτές τις εκλογές επικεφαλής δημοτικών κινήσεων με μαχητικά αριστερά χαρακτηριστικά και πρόγραμμα που συνενώνουν στις γραμμές τους αγωνιστές από όλη την Αριστερά δείχνοντας στην πράξη ότι η συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς στη βάση ενός μαχητικού – ριζοσπαστικού προγράμματος είναι εφικτή αλλά και μπορεί να δώσει δυναμική.

Ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε στην κουβέντα ήταν πλούσιος και εξέφρασε με το πιο καθαρό τρόπο τις αγωνίες του κόσμου της Αριστεράς. Από τη μία συζητήσαμε για τη σημασία των τοπικών εκλογών στη σημερινή συγκυρία και κυρίως για την ανάγκη να περάσουν οι δήμοι στα χέρια της Αριστεράς. Κοινή ήταν επίσης η άποψη ότι για την Αριστερά η κατάκτηση των δήμων θα σημάνει την αρχή μίας μεγάλης σύγκρουσης με τις μνημονιακές πολιτικές και τον Καλλικράτη αλλά και με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που μέσω των ιδιωτικοποιήσεων κτλ λυμαίνονται  τους δήμους. Ήταν επίσης κοινός τόπος ότι για την Αριστερά εκλογή δημάρχων δε σημαίνει καρέκλες και οφίτσια αλλά την αρχή μίας προσπάθειας ώστε με μπροστάρηδες αγωνιστές δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους να αναπτυχθούν μαχητικά κινήματα διεκδίκησης τόσο για την αλλαγή της κατάστασης στις τοπικές κοινωνίες όσο και ενάντια στις κεντρικές επιλογές κυβέρνησης και κεφαλαίου. 

Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο ένα δίκτυο αριστερών δήμων και δημάρχων που θα συντονίζουν τους αγώνες της τοπικής αυτοδιοίκησης ενάντια στην Τρόικα, τα μνημόνια και την κυβέρνηση.

Επιπλέον έγινε πολύ συζήτηση γύρω από το θέμα της ανάγκης της συνεργασίας της Αριστεράς για να ανατραπεί η μνημονιακή λαίλαπα αλλά και για συντονιστούν οι δυνάμεις αυτές που από τη μία θα στηρίζουν την προοπτική μίας κυβέρνησης της Αριστεράς αλλά ταυτόχρονα θα επιμένουν στη ανάγκη ενός πολιτικού προγράμματος που δε θα είναι πρόγραμμα διαχείρισης αλλά ένα μαχητικό και ριζοσπαστικό πρόγραμμα ανατροπής.

Κλείνοντας, κι αυτή η εκδήλωση της Πρωτοβουλίας απέδειξε ότι στη βάση της Αριστεράς τα «στεγανά» έχουν σπάσει και οι προσπάθειες της Πρωτοβουλίας των 1000 να λειτουργήσει σαν ιμάντας επικοινωνίας, συνεργασίας και συντονισμού ανάμεσα στις δυνάμεις της Αριστεράς που έχουν συμφωνία στα βασικά καθήκοντα της περιόδου αλλά βρίσκονται διάσπαρτες στους διαφορετικούς χώρους και φορείς της Αριστεράς είναι πολύ σημαντικές και αποδίδουν καρπούς.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα