Array

Πετυχημένη 24ωρη απεργία στη Wind – συνέντευξη με τη Λ. Κυρίμη, πρόεδρο του σωματείου

Οι εργαζόμενοι στην Wind πραγματοποίησαν στις 11 Δεκεμβρίου μια πετυχημένη 24ωρη απεργία σαν απάντηση στην απόπειρα της εργοδοσίας να επιβάλλει νέα συλλογική σύμβαση με μειώσεις μισθών (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Το «Ξ» βρέθηκε στην απεργιακή συγκέντρωση και περιφρούρηση την μέρα της απεργίας στο κτίριο της Wind στη Λεωφ. Αθηνών.

Ακολουθεί συνέντευξη με την  πρόεδρο του ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στη Wind, Λιλιάνα Κυρίμη.

  • Ποια είναι η αποτίμηση της απεργίας στις 11/12;

Παρά τις προσπάθειες από την πλευρά της διοίκησης να αποτρέψουν τους συναδέλφους να παραβρεθούν στις απεργιακές συγκεντρώσεις (π.χ. στέλνοντας sms ότι τα κτίρια είναι κλειστά ή καλώντας τους συναδέλφους να δουλέψουν από το σπίτι ή σε εργολάβους απεργοσπαστικά) η απεργία κρίνεται επιτυχής. Πολλοί συνάδελφοι, αψηφώντας τις πιέσεις της διοίκησης, αλλά και τη βροχή, συμμετείχαν ενεργά στην απεργιακή κινητοποίηση, ενώ υπήρξαν και συνάδελφοι που, αν και δεν παρουσιάστηκαν στη συγκέντρωση δήλωσαν ότι απεργούν.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να αναφέρουμε τη συμβολή στην επιτυχία των κινητοποιήσεων των αλληλέγγυων από άλλα σωματεία, συνελεύσεις γειτονιών, πρωτοβουλίες, καταλήψεις και άλλες συλλογικότητες.

  • Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Ταυτόχρονα με τις απεργιακές συγκεντρώσεις στα κτίρια της εταιρίας έγινε παρέμβαση σε καταστήματα Wind στη Θεσσαλονίκη και στα Ιωάννινα με ενημέρωση προς το κοινό. Επίσης το Σάββατο πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στο κατάστημα Wind της Αργυρούπολης. Οι παρεμβάσεις αυτές έγιναν με τη συνδρομή αλληλέγγυων συλλογικοτήτων. 

Την Τρίτη 16 Δεκέμβρη, σύμφωνα με απόφαση της τελευταίας γενικής συνέλευσης (γσ) των εργαζομένων, θα πραγματοποιηθεί 4ωρη στάση εργασίας και νέα γσ, για να συναποφασίσουμε τη συνέχεια των δράσεών μας για τη διεκδίκηση υπογραφής επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης με ικανοποιητικούς όρους για όλους και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

  • Πως εκτιμάς την κατάσταση στο χώρο από συνδικαλιστική άποψη και σε σχέση με το νεοϊδρυθέν «ενιαίο» σωματείο σε VodafoneWindVictus;

Κατά τη γνώμη μου η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη σε όλους τους χώρους. Η τεράστια επίθεση από κράτος και εργοδότες δυστυχώς δεν βρίσκει την ανάλογη απάντηση. Από τη μία πλευρά υπάρχει μία μερίδα εργαζομένων που είναι φοβισμένοι, απογοητευμένοι ή απλά απαθείς και από την άλλη μία συνδικαλιστική γραφειοκρατία που υπονομεύει με τη στάση της κάθε εργατική κατάκτηση. Ωστόσο υπάρχει μία κινητοποίηση από όσους επιμένουν να αντιστέκονται και να συμμετέχουν ενεργά σε κάθε εργατικό και κοινωνικό αγώνα, μακριά από λογικές ανάθεσης και περιχαράκωσης. Πιστεύω ότι ο μόνος δρόμος να αντιστρέψουμε την κατάσταση είναι να αποτινάξουμε το φόβο και την ανάθεση και να διεκδικήσουμε από την αρχή τους όρους της ζωής μας σε πλαίσια αλληλεγγύης και αγωνιστικότητας. 

Ως προς το ενιαίο σωματείο, το διοικητικό συμβούλιο έχει πάρει σαφή θέση. Πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο σωματείο δεν μπορεί να έχει υπόσταση και τυπικά και ουσιαστικά καθώς τίθενται ζητήματα ως προς τον χαρακτήρα, την αντιπροσώπευση, το πεδίο και τη δυνατότητα δράσης (π.χ. υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων) τον τρόπο (π.χ. επιχειρείται η διάλυση των επιχειρησιακών σωματείων χωρίς καν να έχει προηγηθεί σχετική συζήτηση στη γενική συνέλευση) τον χρόνο (ενώ παλεύουμε για επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση) κλπ. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να διαλύσουμε το σωματείο μας, που στέκεται με αγώνες χρόνων, χάριν οποιασδήποτε σκοπιμότητας. Γενικότερα, πιστεύω στην αυτόνομη και ανεξάρτητη οργάνωση των εργαζομένων από τη βάση, που διέπεται από λογικές αλληλεγγύης, συναδελφικότητας και αγωνιστικότητας μακριά από στεγανά, αναθέσεις και «πρωτοπορίες», για τον λόγο αυτό αντιτίθεμαι σε ότι κατά τη γνώμη μου δεν πληροί αυτούς τους όρους.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα