Πετυχημένη η εκδήλωση «Πάντα Φεμινίστρια και Πάντα Antifa» 

Ρεπορτάζ από το Antinazi zone 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που οργάνωσαν το Antinazi Zone και οι «Μαχητικές & Ελεύθερες» την Τετάρτη 7 Ιούνη στον χώρο Ρόζα Παρκς με θέμα «Πάντα Φεμινίστρια και Πάντα Antifa». Την εκδήλωση παρακολούθησαν 35-40  άτομα, ενώ η συζήτηση που ακολούθησε είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

*** 

Λόγω σοβαρών θεμάτων στον επαγγελματικό της χώρο η ομιλήτρια Δανάη Κισκήρα – Μπαρτσώκα, δημοσιογράφος του Documento, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί.  

Έτσι, η Ελένη Μήτσου από τις «Μαχητικές & Ελεύθερες» άνοιξε την συζήτηση αναφέροντας αρχικά τα σημαντικά προχωρήματα που έχουν γίνει από το 2015 και μετά, τόσο στο γυναικείο κίνημα όσο και στις διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτά τα προχωρήματα προκάλεσαν την αντίδραση της Ακροδεξιάς και των φασιστών, που έκαναν κεντρικό ζήτημα τη μάχη ενάντια στα γυναικεία και ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα. 

Η ελληνική Ακροδεξιά έχει επίσης ιεραρχήσει πολύ ψηλά την προσπάθεια κατάργησης του δικαιώματος στην άμβλωση, κάτι που είναι ταυτόσημο με το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν για το σώμα και τη ζωή τους. 

Επιπλέον, η Ακροδεξιά και οι φασίστες απειλούν το δικαίωμα των γυναικών στην εργασία. Σύμφωνα με το κόμμα του Κασιδιάρη «Έλληνες», τα παιδιά των εργαζόμενων γυναικών είναι «ιδιότυπα ορφανά που μεγαλώνουν χωρίς τη μητρική αγκαλιά». Το κόμμα «Νίκη» μάλιστα, κάνει και συγκεκριμένες προτάσεις, όπως το να επιδοτούνται οι γυναίκες που μένουν στο σπίτι! Η Ακροδεξιά και οι φασίστες είναι η εφεδρεία του συστήματος και θα υπερασπιστούν ακόμη και τις πιο ακραίες του «αξίες», όπως το τρίπτυχο «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια». 

 *** 

Επόμενη ομιλήτρια ήταν η Μαίρη Καϊκτζόγλου, επίσης από τις «Μαχητικές & Ελεύθερες», η οποία στάθηκε αρχικά στο τι λέει και πως πράττει η Ακροδεξιά και οι φασίστες στην Ελλάδα σε σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα. 

Η Χρυσή Αυγή επιτίθεται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη λέγοντας πως προσπαθεί να είναι προσφιλής στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Παράλληλα, παίρνει ανοιχτά θέση υπέρ του νομοσχεδίου που εφάρμοσε ο Πούτιν για την απαγόρευση προβολής μη ετεροκανονικών εικόνων στην τηλεόραση.  

Μέσα στη βουλή καταψήφισε το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης και την Ταυτότητα Φύλου και συνόδευσε αυτή τη στάση με προκλητικές δηλώσεις, κατηγορώντας την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι νομοθετεί τους «ανώμαλους». 

Ένα βασικό καθήκον που έχει μπροστά του το γυναικείο και ΛΟΑΤΚΙ κίνημα,  είναι η κοινή δράση με το αντιφασιστικό κίνημα.  Σε αυτή την κατεύθυνση, είναι σημαντική η συμμετοχή ΛΟΤΑΚΙ και γυναικείων συλλογικοτήτων σε πρωτοβουλίες όπως ο  Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά. Προκειμένου να δοθεί αυτός ο αγώνας από κοινού,  χρειάζεται το ΛΟΑΤΚΙ και το γυναικείο κίνημα να συμμετέχει σε αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις, αλλά και το αντίστροφο.  

*** 

Τελευταία ομιλήτρια ήταν η Βάλια Τσιριγώτη, κοινωνιολόγος και μέλος της συλλογικότητας «Μωβ Μέδουσες», η οποία ξεκίνησε λέγοντας ότι την ίδια στιγμή που τα φεμινιστικά κινήματα πλημμυρίζουν τον κόσμο, σημειώνεται η αυξημένη συμμετοχή των γυναικών σε Ακροδεξιά κόμματα (κυρίως της Ευρώπης). Πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια από την πλευρά της Ακροδεξιάς να εμφανίσει  ένα πιο φιλικό πρόσωπο, μαζί με τη σχετική άμβλυνση κάποιων από τις πιο ακραίες της απόψεις. 

Τα Φασιστικά κινήματα του 20ου αιώνα ώθησαν  έναν σημαντικό αριθμό γυναικών να «υπηρετήσουν την πατρίδα», δίνοντάς τους βοηθητικούς ρόλους. Στην προπαγάνδα της Ναζιστικής Γερμανίας και της Φασιστικής Ιταλίας και Ισπανίας, αυτού του είδους ο ρόλος μεταφράστηκε σε «λειτούργημα», δίνοντας στις γυναίκες την ψευδαίσθηση του σεβασμού και της αξίας.  

Σήμερα, η θηλυκοποίηση και ο εκσυγχρονισμός των Ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη όπως στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Πολωνία, στη Νορβηγία, τη Δανία και την Φινλανδία εντάσσονται στα πλαίσια του Φεμοεθνικισμού. 

Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη προσπαθεί να χτίσει εκστρατείες που να την παρουσιάζουν ως την εναλλακτική απάντηση που δεν μπόρεσε μέχρι τώρα να δοθεί απ’ όλες τις άλλες δυνάμεις για τα γυναικεία προβλήματα.  

*** 

Η συζήτηση που ακολούθησε μετά τις εισηγήσεις ήταν πολύ πλούσια και ενδιαφέρουσα καθώς μπήκαν στην κουβέντα διάφορες πτυχές για τις διεκδικήσεις του γυναικείου και ΛΟΑΤΚΙ κινήματος. Την ίδια ώρα κυριάρχησε η ανάγκη ενός συντονισμού του αντιφασιστικού, γυναικείου και ΛΟΑΤΚΙ κινήματος προκειμένου να μην δοθεί κανένας χώρος παρέμβασης στην Ακροδεξιά και τους φασίστες που προσπαθούν να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους. 

Παράλληλα με τα παραπάνω, σημαντικό κομμάτι της συζήτησης ήταν η ανάγκη για τη συνολική μάχη που πρέπει να δοθεί απέναντι στο σύστημα που αναπαράγει τις διακρίσεις, το μίσος και τις ανισότητες. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα