Πετυχημένη εκδήλωση των Μαχητικών & Ελεύθερων στο Βόλο

Της Ευμορφίας Τσαμπά, μέλους των Μαχητικών και Ελεύθερων Βόλου

Με επιτυχία και συμμετοχή περισσότερων των 50 ατόμων ολοκληρώθηκε το Σάββατο 4/3/2023 η εκδήλωση των Μαχητικών & Ελεύθερων Βόλου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε ενόψει της 8ης Μάρτη είχε θέμα «Οι ευθύνες των δικαστικών αρχών και της αστυνομίας στο πατριαρχικό σύστημα – Trafficking, έμφυλη & ενδοοικογενειακή βία» και ομιλήτριες ήταν η Αντωνία Λεγάκη, δικηγόρος της 18χρονης από την Ηλιούπολη, η Έλενα Δημητρίου, συνταξιούχος νομικός, μέλος των Μαχητικών & Ελεύθερων Βόλου και η Μαριάνθη Κυπρίδου, επίσης μέλος των Μαχητικών & Ελεύθερων Βόλου. 

Την εκδήλωσε άνοιξε η Μαριάνθη Κυπρίδου, με μια συνοπτική αναφορά στις ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνηση για το έγκλημα των Τεμπών και στην  αίθουσα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Περνώντας στο θέμα της εκδήλωσης, η ομιλήτρια έκανε μια σύντομη ιστορική αναφορά στην καθιέρωση της 8ης Μάρτη και στη συνέχεια μίλησε με παραδείγματα για την απροθυμία και ολιγωρία των αστυνομικών και δικαστικών αρχών να προστατεύσουν τις γυναίκες που κακοποιούνται, παρά τις υποκριτικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας για το αντίθετο, ενώ κατέδειξε ότι κοινός παρανομαστής σε κάποιες από αυτές τις υποθέσεις (Μπίκα, Φιλιππίδης, Λιγνάδης, αστυνομικοί του τμήματος Ομονοίας) είναι ότι οι δράστες έχουν στενές σχέσεις με την οικονομική ελίτ, τον κρατικό μηχανισμό και την κυβέρνηση και επιπλέον, όλοι κυκλοφορούν ελεύθεροι, μετά από προκλητικές παραλείψεις της αστυνομίας και σκανδαλώδεις αποφάσεις των δικαστικών αρχών. Τέλος, κατέθεσε τις προτάσεις των Μαχητικών & Ελεύθερων, όπου συνοψίζονται σε ένα συμπεριληπτικό φεμινιστικό κίνημα που αγωνίζεται για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και την ουσιαστική στήριξη των θυμάτων της, που δεν αφήνει καμία μόνη απέναντι στην κακοποίηση και τους κρατικούς μηχανισμούς και που παλεύει ενάντια στη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή την πατριαρχία και τις σεξιστικές αντιλήψεις, που καλλιεργούνται μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα, το οποίο βασίζεται στις διακρίσεις, την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Σ’ αυτό το πλαίσιο, κάλεσε όλες και όλους να συμμετέχουν στους αγώνες του φεμινιστικού κινήματος, με πρώτο επόμενο σταθμό την συγκέντρωση και πορεία την Τετάρτη 8 Μάρτη, στις 6:00, στην πλατεία Αγίου Νικολάου. 

Τον λόγο πήρε η Έλενα Δημητρίου, η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας που έχουν οδηγηθεί ενώπιον των αρχών και έχει στηρίξει η συλλογικότητα μας, και οι οποίες εντέλει βρίθουν αφενός από παραλείψεις των αστυνομικών αρχών έως αποτροπές καταγγελιών και παρενοχλήσεις θυμάτων, και αφετέρου από παραβιάσεις των νόμων από τα δικαστήρια. Επίσης, επεσήμανε ότι νόμοι για την προστασία από την έμφυλη βία υπάρχουν, όπως ο νόμος που ενσωμάτωσε στην ελληνική νομοθεσία την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά δεν εφαρμόζονται. Επίσης, αναφέρθηκε στον νόμο Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια και τον ψευδοεπιστημονικό όρο «γονεϊκή αποξένωση», τα οποία τελικά χρησιμοποιούνται για να ποινικοποιήσουν τον αγώνα των μητέρων για διακοπή της επικοινωνίας των παιδιών με τον κακοποιητή, και έχουν λειτουργήσει ως εργαλεία για την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Τέλος, επισήμανε ότι η ενεργή συμπαράσταση της συλλογικότητας Μαχητικές και Ελεύθερες Βόλου στις γυναίκες -μητέρες-θύματα  κατά την εκδίκαση  των υποθέσεών τους στο δικαστήριο ενθάρρυνε  και ενδυνάμωσε τις γυναίκες αυτές και, σε συνδυασμό με τη σωστή νομική υποστήριξη, ανέτρεψε ακόμη και αποφάσεις προς όφελός τους.   

Στη συνέχεια η Αντωνία Λεγάκη, μαχητική δικηγόρος σε υποθέσεις trafficking, ξεκίνησε την ομιλία της καταθέτοντας σημαντικές πτυχές από την ιστορία της 19χρονης από την Ηλιούπολη και όσα αυτή έφερε στο φως, που καταρρίπτουν το μύθο ότι θύματα εμπορίας ανθρώπων πέφτουν μόνο τα κορίτσια που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες λόγω χώρας καταγωγής ή κοινωνικής συμπεριφοράς, και αποδεικνύουν ότι πρωταρχικό μέλημα της αστυνομίας δεν ήταν η προστασία των επιζωσών, αλλά η προστασία των εύρωστων οικονομικά πελατών του κυκλώματος σωματεμπορίας, όπως και της ίδιας της υπηρεσίας. Τόνισε τη σημασία της αλληλεγγύης σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Μεταξύ άλλων, η Α. Λεγάκη κατέδειξε ότι τα στοιχεία που φανερώνουν ότι η υπόθεση της 19χρονης σχετίζεται με την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό, και φανερώνουν την ανάμειξη της αστυνομίας στα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων, ναρκωτικών και όπλων –το λεγόμενο Greek Police Mafia– δεν προέκυψαν από αστυνομικές έρευνες, αλλά από τους δημοσιογράφους του Reporters United, και έκανε μια εκτεταμένη αναφορά στο ότι ο όλος χειρισμός και αυτής της υπόθεσης έμφυλης βίας αποτελεί μια διατράνωση της ελληνικής πολιτείας ότι οι μόνοι που ακούγονται ενώπιον των αστυνομικών και δικαστικών αρχών είναι οι «δικοί τους άνθρωποι», ενώ όλοι οι υπόλοιποι αποτελούμε απλώς ένα προϊόν προς εκμετάλλευση στα χέρια τους. Στον αντίποδα, αναφέρθηκε στην ελπιδοφόρα διαπίστωση ότι στις φεμινιστικές συλλογικότητες πλέον συνωθείται η αντίδραση απέναντι σε κάθε είδους καταπίεση, και όχι μόνο απέναντι στην πατριαρχία, όπως επίσης αναφέρθηκε και στα προχωρήματα που έχουμε κάνει ως κοινωνία τα τελευταία χρόνια στα φεμινιστικά ζητήματα.

Τέλος, η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους.

Επίσης, οι Μαχητικές & Ελεύθερες Βόλου ευχαρίστησαν τους γονείς του Βασίλη Μάγγου  που βρίσκονταν στην αίθουσα με αφορμή άλλη παράλληλη εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο, και δήλωσαν την αλληλεγγύη των Μ & Ε Βόλου στον δίκαιο αγώνα τους, ενώ έγινε και κάλεσμα για παρουσία στα δικαστήρια του Βόλου την Δευτέρα το πρωί 6/3/2023, για ένα ακόμη δικαστήριο με αντιδίκους αγωνιστές από τις Σταγιάτες και τον δήμαρχο του Βόλου.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα