Πετυχημένη η τηλε-συζήτηση του «Χωματερή STOP» για την καύση σκουπιδιών

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της κίνησης «Χωματερή STOP – πολίτες εν δράσει» για την τηλε-συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου.

Μια πολύ πετυχημένη, χρήσιμη και δημιουργική συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, μέσω διαδικτύου, με πρωτοβουλία της κίνησής μας (Χωματερή Stop-Πολίτες εν δράσει), με θέμα τα επικίνδυνα σχέδια της κυβέρνησης και των μεγαλοεργολάβων για προώθηση της καύσης σκουπιδιών και τους τρόπους να τα αντιμετωπίσουμε.

Οι βασικοί ομιλητές, συναγωνιστές από πόλεις που ήδη βιώνουν το πρόβλημα (Βόλος) ή που είναι ένα βήμα πριν να ξεκινήσουν τα δηλητηριώδη φουγάρα (Θεσσαλονίκη) αλλά και οι τοποθετήσεις από μέλη συλλογικοτήτων της Αθήνας ανέδειξαν την κρισιμότητα του προβλήματος, τους κινδύνους για την υγεία μας και το περιβάλλον αλλά και τις δυνατότητες για οργάνωση ενός μαχητικού κινήματος αντίδρασης στην προώθηση της καύσης.

Ο Γιάννος Νικολάου (Θεσσαλονίκη-Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην καύση απορριμμάτων) στάθηκε στα πρώτα βήματα οργάνωσης της επιτροπής κατά της καύσης στην Θεσσαλονίκη και ανέλυσε την εναλλακτική πρόταση διαχείρισης απορριμμάτων, με έμφαση στην διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και με δημόσιο και αποκεντρωμένο χαρακτήρα.

Η Ευμορφία Τσαμπά (Βόλος-NO BURN) επεσήμανε τις μετρήσιμες συνέπειες της καύσης στο Βόλο, παρουσίασε τα βασικά επιχειρήματα κατά της καύσης σκουπιδιών και τόνισε την σημασία αλλά και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο κίνημα κατά της καύσης που μετράει ήδη 2 χρόνια στην πόλη τους.

Ο Λευτέρης Ηλιάδης (Νέοι για το Περιβάλλον), μετέφερε στοιχεία από το κλίμα στην νεολαία και την διάθεση συμμετοχής στο κίνημα κατά της καύσης αλλά μετέφερε και την εικόνα από την καταστολή που βίωσαν όσοι συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις στον Βόλο.

Η Μαρία Σωτηροπούλου (Support Earth-Αθήνα) έθεσε το πρόβλημα της καύσης ως βασικό στοιχείο του νέου Εθνικού Σχεδιασμού που προωθεί η Κυβέρνηση, παρουσίασε το περιβαλλοντικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί αυτή η στρατηγική και περιέγραψε τις δράσεις που σχεδιάζει η ομάδα support earth με σκοπό την ανάπτυξη ενός πανελλαδικού κινήματος κατά της καύσης.

Η ανάγκη για ένα ενωτικό κίνημα επισημάνθηκε από όλους τους ομιλητές αλλά και από τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν. Ένα τέτοιο κίνημα θα μπορούσε να συμβάλλει αφενός στην καλύτερη ενημέρωση των κατοίκων στις περιοχές που κινδυνεύουν άμεσα αλλά και στην οργάνωση κινητοποιήσεων με μαζικό και πανελλαδικό χαρακτήρα. Η ιδέα για μια πανελλαδική ημέρα δράσης κατά της καύσης, η οποία έχει συζητηθεί και σε άλλες συναντήσεις συλλογικοτήτων, φαίνεται ότι ωριμάζει και μένει να υπάρξει ο κατάλληλος συντονισμός ώστε το επόμενο διάστημα να υλοποιηθεί, με σκοπό την ανάδειξη του προβλήματος και την ευαισθητοποίηση την κοινής γνώμης.

Ως Χωματερή Stop, θα συμμετέχουμε δημιουργικά στην προσπάθεια να χτιστεί ένα τέτοιο κίνημα. Από την αρχή της δράσης μας, είχαμε θέσει ως βασικό στόχο και προϋπόθεση για την επιτυχία της προσπάθειας μας να δημιουργηθεί ένα δίκτυο αγώνα όχι μόνο στην Δυτική Αττική αλλά και ευρύτερα, καθώς αναγνωρίζουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι απλώς να «διώξουμε τα σκουπίδια από την αυλή μας», αλλά να μειώσουμε τα σκουπίδια, προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Με αυτό το σκεπτικό συνεχίζουμε μαχητικά και ενωτικά!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα