Πετυχημένη η εκδήλωση του «Ξ» Κέρκυρας για τον εθνικισμό και τον πόλεμο

Την Τρίτη 27/3 πραγματοποιήθηκε στο Βιβλιοπωλείο «Πλους» εκδήλωση από το Ξεκίνημα Κέρκυρας με θέμα: «Μακεδονικό και Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Ποια η απάντηση στο εθνικισμό και στον πόλεμο;».

***

Ομιλητές ήταν ο Τάκης Γιαννόπουλος από το Ξεκίνημα και ο Πέτρος Γρηγορίου από την ΑΡΑΝ. Η εκδήλωση ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη, με συμμετοχή 30 ατόμων που είναι ικανοποιητικός αριθμός για την περιοχή. Σημαντική ήταν επίσης η παρουσία κόσμου της Αριστεράς από το νησί, καθώς παραβρέθηκαν σύντροφοι από την ΛΑΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και ανένταχτοι αγωνιστές οι οποίοι συμμετείχαν στα κινήματα των προηγούμενων χρόνων.

Στην αρχή της εκδήλωσης οι δύο ομιλητές έκαναν μια ιστορική αναδρομή στα δυο θέματα της ατζέντας και ανέλυσαν τα βασικά ζητήματα που πρέπει να μπουν από το εργατικό κίνημα και την Αριστερά. Αναλύθηκε το πλαίσιο των μεταβατικών αιτημάτων και το ζήτημα της συνεργασίας της Αριστεράς και της κοινής αντί-ιμπεριαλιστικής πάλης.

***

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν ιδιαίτερα πλούσια και με έντονους προβληματισμούς. Έγιναν τοποθετήσεις από συντρόφους από την ΑΡΑΝ, το ΝΑΡ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την ΛΑΕ, και από ανένταχτους αγωνιστές. Αρκετές από τις τοποθετήσεις αφορούσαν την στάση των μαρξιστών σε περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου ή ενός ενδεχόμενου πολέμου και πως θα έπρεπε να είναι η τακτική μας σε αυτήν την περίπτωση, ενώ έγινε και αρκετή συζήτηση για τις θέσεις του Λένιν για το θέμα.

***

Πολλοί σύντροφοι επίσης αναφέρθηκαν στο ζήτημα της συνεργασίας της Αριστεράς και το πως σήμερα η ανάγκη για κοινή δράση είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Τα εθνικά θέματα είναι ένα κομμάτι εξαιρετικά ευαίσθητο και ειδικά για την Αριστερά αποτελούν δύσκολα ζητήματα. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές ώστε να μπαίνουν επί τάπητος αυτά τα ζητήματα και να αναλύονται ψύχραιμα. Χρειάζεται να συζητηθεί η τακτική και ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του εθνικιστικού παροξυσμού και της ιδεολογικής θολούρας που αφορά ένα μεγάλο κομμάτι της μαζικής Αριστεράς σήμερα.

Το ραντεβού ανανεώθηκε τόσο για μια επόμενη εκδήλωση όσο και στους δρόμους για οποιαδήποτε εξέλιξη προκύψει.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα