Πετυχημένη η εκδήλωση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Βόλο

Ρεπορτάζ από το Ξεκίνημα Βόλου

 

Πετυχημένη ως προς τη συμμετοχή και το περιεχόμενο ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε το Ξεκίνημα στο Βόλο το Σάββατο 27 Οκτωβρίου, με θέμα «Η δίκη της Χρυσής Αυγής και η πάλη κατά του φασισμού».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότεροι από 50 άνθρωποι από διάφορους κοινωνικούς χώρους: φοιτητές, εργαζόμενοι, αγωνιστές που δραστηριοποιούνται σε τοπικά κινήματα όπως αυτό ενάντια στην καύση σκουπιδιών, αρκετοί ανένταχτοι αριστεροί αγωνιστές της πόλης κα.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Σεραφείμ Σεφεριάδης (αν. καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο) ο οποίος αναφέρθηκε στο φαινόμενο της ανόδου της ακροδεξιάς σε διεθνές επίπεδο. Στην τοποθέτησή1 του ο ομιλητής αναφερόμενος στις αιτίες της ανόδου της ακροδεξιάς αφού αποδόμησε τα διαδεδομένα αλλά επιφανειακά επιχειρήματα του είδους «η κοινωνία έλκεται από το λαϊκισμό», «η κοινωνία γίνεται πιο συντηρητική», «φταίει το προσφυγικό» κλπ κατέληξε στη μείζονα αιτία που δεν είναι άλλη από τις ανεπάρκειες της σύγχρονης μαζικής Αριστεράς. Μιας Αριστεράς που:

«…λόγω της αδυναμίας της να προτείνει μια συνολική και συνεκτική εναλλακτική δημοκρατικής εμβάθυνσης και επέκτασης – με πέρασμα της δημοκρατίας στην οικονομία (αντί για την ψευδεπίγραφη μεταδημοκρατία της μη αντιπροσώπευσης που σήμερα βιώνουμε) ώστε οι σχέσεις παραγωγής να πάψουν (όπως σήμερα γίνεται) να αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη των δυνάμεων παραγωγής και τα τεχνολογικά επιτεύγματα να μην οδηγούν στην ανεργία, στην επισφάλεια και στην καταστροφή του πλανήτη, αλλά σε μείωση της εργάσιμης μέρας, σε οικολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και σε πολιτισμό· όταν δηλαδή, με άλλα λόγια, η Αριστερά έχει εγκαταλείψει την υπόθεση του σοσιαλισμού και αδυνατεί να καλύψει το κενό που δημιουργείται, τότε το κενό αυτό θα τείνει να το καλύψουν λογιών-λογιών τσαρλατάνοι μεταξύ των οποίων η Ακροδεξιά και ο Νεοναζισμός.»

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Ελευθερία Κουμάντου η οποία μίλησε για τις εξελίξεις γύρω από τη δίκη της Χρυσής Αυγής2. Δίνοντας ένα σύντομο ιστορικό της δίκης αναφέρθηκε αναλυτικά στο ρόλο της αστυνομίας και στις στενές σχέσεις μεγάλων τμημάτων του αστυνομικού σώματος με τη νεοναζιστική ΧΑ. Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί και έχουν παρουσιαστεί και στο δικαστήριο που αφορούν το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα δείχνουν ότι η δολοφονία έγινε ουσιαστικά μπροστά σε δυο ομάδες αστυνομικών ΔΙΑΣ οι οποίοι δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να προστατέψουν τον Παύλο και την παρέα του από το Τάγμα Εφόδου Νίκαιας της ΧΑ το οποίο – αποδεικνύεται αδιαμφισβήτητα – ήταν αυτό που κινητοποιήθηκε και δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα. Επιπλέον οι αστυνομικοί των ομάδων ΔΙΑΣ στη συνέχεια συνεννοήθηκαν για να παρουσιάσουν στο δικαστήριο κοινή γραμμή καταθέσεων, που είναι σε πολλά σημεία ψευδείς, ώστε να συσκοτίσουν την εξέλιξη των γεγονότων και να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες.

Η Ελευθερία παρουσίασε ένα μικρό μέρος από το οπτικοακουστικό υλικό που υπάρχει και περιλαμβάνει ντοκουμέντα από τη ναζιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής, την στρατιωτική δομή και εκπαίδευση των ταγμάτων εφόδου, την προαναγγελία επιθέσεων από τα στελέχη της (στους αλιεργάτες, στο ΠΑΜΕ στο Πέραμα κοκ) και από τις τηλεφωνικές συνομιλίες των στελεχών της ΧΑ το βράδυ της δολοφονίας του Π. Φύσσα. Το υλικό ήταν μια «γροθιά στο στομάχι» για όσους το παρακολούθησαν και πολλές στιγμές στην αίθουσα επικρατούσε απόλυτη σιωπή.

Στη συνέχεια ακολούθησε μια πολύ ζωντανή συζήτηση με ερωτήσεις και τοποθετήσεις πολλών ανθρώπων ανάμεσά τους ο Θοδωρής Πανόπουλος, πρώην συνδικαλιστής από τον ΙΜΑΝΤΑ, ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος, από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών ενάντια στην καύση σκουπιδιών, ο Νίκος Κανελλής, δημοτικός σύμβουλος Βόλου και μέλος του Ξ κα.

Τέλος, έγινε ενημέρωση για την κοινή πρωτοβουλία του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας Πειραιά και πολιτικών και κινηματικών οργανώσεων να καλέσουν σε μια πανελλαδική μέρα δράσης με σκοπό να αναδειχθεί η πορεία της δίκης στο τέλος Νοεμβρίου3.

 

Σημειώσεις
  1. Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία εδώ: https://xekinima.org/pseutikes-kai-pragmatikes-aities-tis-a/
  2. Περισσότερα εδώ: https://xekinima.org/e-koumantou-oi-duo-typoi-anthropon-sti/
  3. https://xekinima.org/koino-kalesma-politikon-kai-koinonikon/
7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής