Πετυχημένη εκδήλωση του «Ξ» για τον αμίαντο στη Θεσσαλονίκη

4088_10206351757130044_5875877040835530685_n-300x300
Του Γιάννου Νικολάου

 

 

Πενήντα πέντε άτομα συμμετείχαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ξεκίνημα στο ΤΑΚΙΜ στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Σκουριές: καρκινογόνος αμίαντος από την εξόρυξη. Τι κίνδυνοι υπάρχουν για τη δημόσια υγεία. Πως μπορούμε να τους σταματήσουμε;», ενώ αρκετοί την παρακολούθησαν και μέσω του live streaming από το κανάλι του Ξεκινήματος στο youtube. Ρεπορτάζ από την εκδήλωση έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται σε άλλα site, όπως μπορείτε να δείτε εδώ. Στις επόμενες μέρες θα αναρτηθούν στο site του «Ξ» βίντεο με τις εισηγήσεις των ομιλητών.

14650510_543969225792685_3661733033186022870_n

Η συμμετοχή θα μπορούσε να ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν δεν συνέπεφτε η εκδήλωση με τον νυχτερινό ημιμαραθώνιο και με μια πορεία του αναρχικού χώρου που μπλόκαραν κυκλοφοριακά το κέντρο.

Την συζήτηση άνοιξε και συντόνισε η συντρόφισσα Εύα Δημοκωστούλα, κάνοντας αναφορά στην σημασία του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη, που είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνημα των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα.

Τη συζήτηση ξεκίνησε ο Στέλιος Νικητόπουλος, δημοσιογράφος στο Αντιδραστήριο της ΕΡΤ3, που αναφέρθηκε στο πόσο επικίνδυνο υλικό είναι ο αμίαντος, καθώς το όριο ασφαλείας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι το μηδέν!

Το λόγο μετά πήρε ο Σαράντης Δημητριάδης, καθηγητής γεωλογίας στο ΑΠΘ που έδωσε στοιχεία σχετικά με τον τεράστιο όγκο της σκόνης που θα παράγεται από το ανοιχτό όρυγμα, την περιεκτικότητα αυτής της σκόνης σε ίνες αμιάντου και χαλαζία, και την δυνατότητα διασποράς αυτών των επικίνδυνων στοιχείων στην ευρύτερη περιοχή.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Μαρία Καδόγλου από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων όπου έκανε μια εκτίμηση σχετικά με το θέμα της μεταλλουργίας, που όπως είπε είναι ο τρόπος για να εκπέσει νόμιμα η σύμβαση της Ελληνικός Χρυσός με το ελληνικό δημόσιο. Έκανε επίσης μια συνολική παρουσίαση των προβλημάτων που πηγάζουν από την εξόρυξη και έχουν καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή (μόλυνση και εξάντληση στα νερά, επικίνδυνα φράγματα, ρωγμές στα σπίτια στη Στρατονίκη, κα).

Τέλος μίλησε ο Νίκος Αναστασιάδης, μέλος του «Ξεκινήματος» Θεσσαλονίκης και της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, που αναφέρθηκε στην πορεία του κινήματος, καθώς και στη στάση της κυβέρνησης που υποτίθεται θα έλυνε το πρόβλημα αλλά ακολουθεί την αποτυχημένη τακτική της “εφαρμογής της νομιμότητας” που μας έχει οδηγήσει στο να συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες.

Ακολούθησε συζήτηση όπου έγιναν ερωτήσεις προς τους ομιλητές και τοποθετήσεις.

Μίλησαν επίσης ο Πάνος Κάσαρης, δημοσιογράφος από το Αντιδραστήριο της ΕΡΤ3 όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο θέμα του αρχαιολογικού χώρου που βρίσκεται στο κέντρο του ανοιχτού ορύγματος.

Τον λόγο πήρε επίσης και ο Τόλης Παπαγεωργίου από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων που έκανε λόγο για τα μέτρα ασφαλείας σχετικά με τον αμίαντο που είναι υποχρεωμένη η πολιτεία να εφαρμόσει σε ολόκληρη την περιοχή.

Η Γιάννα Κατσίμπα από την Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης έκανε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην πορεία στο βουνό στις 23/10.

Στη συνέχεια μίλησαν και άλλοι συναγωνιστές παλιοί και νέοι και ακολούθησαν τα κλεισίματα από τους εισηγητές.

Συνολικά έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα και παραγωγική συζήτηση και η κατάληξη ήταν ότι συνεχίζουμε και εντείνουμε τον αγώνα για να μην καταστραφεί ο τόπος μας!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα