Πετσοκόβονται οι δημοτικές υπηρεσίες. Συμβολικές και χωρίς προοπτική κινητοποιήσεις από τους φαιοπράσινους δήμαρχους

Διονύσης Χριστόπουλος,
πρόεδρος σωματείου εργαζομένων Φιλαρμονικής δήμου Αθήνας

Στα 2,5 χρόνια εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής η κρατική επιχορήγηση προς τους ΟΤΑ έχει μειωθεί συνολικά περίπου κατά 60%. Πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε και νέα μείωση των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) κατά 29%. Η νέα μείωση της χρηματοδότησης θέτει πλέον σοβαρά ζήτημα επιβίωσης των Δήμων. Οι μισθοδοσίες των εργαζομένων τίθενται σε αμφιβολία ενώ βασικές κοινωνικές παροχές προς το δημότη (βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, βοήθεια στο σπίτι κ.α.) κινδυνεύουν κυριολεκτικά με πλήρη κατάρρευση.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στις νέες περικοπές η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) αποφάσισε να κλείσουν οι υπηρεσίες των Δήμων στις 29 και 30 Αυγούστου. Στις 29/8 πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας από δημοτικά συμβούλια της Αττικής και εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Την πορεία συνόδευαν απορριμματοφόρα, τα οποία τα ΜΑΤ σταμάτησαν δια της βίας στην Αγ. Κωσταντίνου. Την ίδια ώρα οι Δήμαρχοι πραγματοποιούσαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό από την οποία έφυγαν με άδεια χέρια.

Την Πέμπτη 30/8 πραγματοποιήθηκε έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ ενώ παράλληλα εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο του συνεδρίου. Στο συνέδριο μίλησε εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Υπουργός Εσωτερικών Στυλιανίδης ο οποίος αποδοκιμάστηκε έντονα και διακόπηκε αρκετές φορές. Λίγη ώρα πριν την έναρξη του συνεδρίου η Κυβέρνηση προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι ανακοινώνοντας μέσω του Σταϊκούρα επιχορήγηση ύψους 35 εκ ευρώ. Το ποσό ήταν αστείο. Η ΚΕΔΕ έχει ορίσει σαν κόκκινη γραμμή τα 2,7 δις ευρώ – 2,4 που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό και 300.000 που είχε δεσμευτεί ο προηγούμενος Υπουργός Οικονομικών Σαχινίδης. Το συνέδριο άφησε ανοιχτές τις εργασίες του έτσι ώστε αν υπάρχει κάποια εξέλιξη να μπορούν να ληφθούν άμεσα αποφάσεις ενώ παράλληλα κάλεσε σε νέο διήμερο κλείσιμο των δήμων για 12-13/9.

Οι εργαζόμενοι εδώ και πολύ καιρό πάλευαν ενάντια στις περικοπές οι οποίες όλο και μεγαλώνουν. Στον αγώνα τους αυτό όμως έβρισκαν την συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων απέναντί τους. Οι γαλάζιοι και πράσινοι δήμαρχοι (που είναι υπεύθυνοι για την επί δεκαετιών κακοδιαχείριση και κατασπατάληση των κονδυλιών των ΟΤΑ καθώς και για την διαφθορά) εφάρμοζαν με ζήλο την μνημονιακή πολιτική. Απέλυαν εργαζόμενους (συμβασιούχους) υποβάθμιζαν υπηρεσίες κοκ στο όνομα της έλλειψης κονδυλίων, της αντιμετώπισης της σπατάλης και των «θυσιών» που πρέπει να γίνουν για να ανακάμψει υποτίθεται η ελληνική οικονομία. Δήμαρχοι όπως για παράδειγμα ο Χρ. Κορτζίδης που ήταν σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων και αρνούνταν να εφαρμόσει περικοπές, ήταν εξαιρέσεις – ο Χ. Κορτζίδης  αρνείται π.χ. μέχρι σήμερα να απολύσει τους συμβασιούχους του Δήμου του κατά παράβαση των μνημονιακών νόμων.

Γι’ αυτό, αν η ΚΕΔΕ θέλει να πείσει ότι θέλει να αγωνιστεί για τη διάσωση των ΟΤΑ, θα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα από 2 διήμερα κλεισίματος των Δήμων. Το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να πάρει καθαρή θέση ενάντια σε κάθε περικοπή στους ΟΤΑ, να πάρει θέση υπέρ της επαναπρόσληψης όλων των συμβασιούχων που έχουν απολυθεί και κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και στη συνέχεια να προβεί σε κινητοποιήσεις και κλείσιμο των Δήμων με διάρκεια και στη βάση σχεδίου.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα