Πετρούπολη: «Που βαδίζει η Ευρώπη;»

Της Χριστίνας Ζιάκκα

 

Σημαντική και πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η εκδήλωση που οργάνωσε το «Ξ» Πετρούπολης με τίτλο «Πού βαδίζει η Ευρώπη;» στο Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης την Τετάρτη 2 Μάρτη.

Οι εισηγητές, Σεραφείμ Σεφεριάδης (αν. καθηγητής πολ. επιστήμης στο Πάντειο) Μάνια Μπαρσέφσκι (ΛΑΕ, ΑΡΚ) και Δέσποινα Κουτσούμπα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) αντικατόπτριζαν στις εισηγήσεις τους τον πραγματικά μεγάλο βαθμό πολιτικής συμφωνίας σε πολλά ζητήματα που αναπτύσσουν οι διαφορετικές τάσεις της Αριστεράς (που παραμένουν Αριστερά).

Αυτό που λείπει βέβαια ακόμα –όπως άλλωστε σημειώθηκε πολύ συντροφικά και από σ. του ακροατηρίου– είναι  η αποτύπωση αυτής της πολιτικής συμφωνίας σε ουσιαστική ενωτική δράση, κεντρικά, τοπικά και σε συγκεκριμένους χώρους, με διάρκεια αλλά και ουσία. Κάποια κοινά κείμενα, ή κάποιες κοινές κεντρικές πορείες γίνονται κατά καιρούς κι αυτό είναι θετικό, αλλά παραμένει πολύ πίσω από τις ανάγκες.

Αυτή είναι και η άποψη του «Ξ» που όχι μόνο στην αρθρογραφία του, αλλά και στην πράξη και στα πάνελ των ομιλητών που προσκαλεί, προσπαθεί να αποτυπώνει την πεποίθηση μας πως ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι άλλες διασπάσεις του ΣΥΡΙΖΑ (Ανασύνθεση – ΟΝΡΑ, ΔΙΡΙΖΑ) και δυνάμεις εκτός των παραπάνω σχημάτων, μπορούν και πρέπει να αναπτύξουν ενωτική δράση.

Άλλα σημεία που οι εισηγητές φώτισαν ήταν:

  • Η αποτυχία της καπιταλιστικής Ευρώπης να ενωθεί ή έστω να δράσει ενιαία στο προσφυγικό.
  • Η περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και οι καταστάσεις «εξαίρεσης» διαχέονται σε όλη την ήπειρο.
  • Ο αντίκτυπος της συνθηκολόγησης του ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωπαϊκό κίνημα, αλλά και η «πολιτική ζωή» που συνεχίζεται και μετά τις ήττες ή τις προδοσίες καθώς και τα σημαντικά συμπεράσματα που άντλησε τμήμα του κινήματος.
  • Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και η ανάγκη επιβίωσης του ελληνικού λαού με προμετωπίδα την άρνηση πληρωμής του χρέους, αναπόφευκτα θα καταλήξει στη σύγκρουση με την καπιταλιστική Ε.Ε.
  • Το παράδειγμα της Ιρλανδίας ως καταγραφή των δυνατοτήτων της επαναστατικής Αριστεράς με σοσιαλιστικό/διεθνιστικό πρόγραμμα να πραγματοποιήσει άλμα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα