Πετρούπολη: Δημοτικές εκλογές και διεργασίες στην Αριστερά

Της Χριστίνας Ζιάκα

Στο δήμο της Πετρούπολης η Αριστερά θα εκπροσωπηθεί από 3 ψηφοδέλτια. Την «Λαϊκή Συσπείρωση» με τον Βαγγέλη Σίμο (ΚΚΕ), την «Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση» με τον Νίκο Σακούτη (ΣΥΡΙΖΑ) και την «Ανυπότακτη Πετρούπολη» –χωρίς επικεφαλής ακόμα– (με βασικό κορμό την ΑΝΤΑΡΣΥΑ). 

Η περίπτωση της Πετρούπολης έχει μια ιδιαιτερότητα καθώς είναι ο μοναδικός δήμος στην Αττική που ελέγχεται από το ΚΚΕ (με δήμαρχο τον Θωμά Κοτσαμπά). Κάποιος θα περίμενε πως ως τέτοιος θα ήταν ένας πασίγνωστος δήμος, πρωτοπόρος όσων αγώνων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προηγήθηκαν τα 4 τελευταία χρόνια. Κάθε άλλο όμως. Η δημοτική πλειοψηφία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δεν κατάφερε να κάνει κάποια διαφορά. Για παράδειγμα παρέλαβε αμφισβητούμενα έργα της προηγούμενης διοίκησης του Στ. Βλάχου (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ) αποδέσμευσε χώρους που διεκδικούνταν για χρόνια (3πλο οικόπεδο στην Αγία Τριάδα) άφησε δεκάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, επέτρεψε να γεμίσει η κεντρική λεωφόρος με τραπεζοκαθίσματα, κλπ. 

Από την άλλη μεριά η εναλλακτική της «Ριζοσπαστικής Αγωνιστικής Κίνησης» (ΣΥΡΙΖΑ) εύλογα δεν προκαλεί ούτε ενθουσιασμό, ούτε εμπιστοσύνη καθώς ο επικεφαλής της, Νίκος Σακούτης, υπήρξε από τους πρωτεργάτες της 8χρονης συνδιοίκησης (2002-2010) ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ στο δήμο μας. Και ως τέτοιος διατέλεσε αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Παιδείας, Διοίκησης, Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας στην ίδια 8ετία [1]. Γι’ αυτή την εγκατάλειψη των αρχών της Αριστεράς, ούτε ο ίδιος ούτε κάποιος άλλος έκανε ποτέ έστω και την ελάχιστη αυτοκριτική μέχρι και σήμερα.

Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών, αναπτύσσονται διεργασίες γύρω από το τρίτο σχήμα την «Ανυπότακτη Πετρούπολη», τις οποίες και παρακολουθεί πολύ στενά το «Ξεκίνημα» στην περιοχή. 

Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα στοίχημα που ακόμα δεν έχει κριθεί. Απέναντι στον σεχταρισμό και τον απομονωτισμό του ΚΚΕ, απέναντι στις δεξιές επιλογές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, η απάντηση πρέπει να είναι ενωτική – πράγμα που απαιτεί και μια υπέρβαση από την πλευρά της «Ανυπότακτης Πετρούπολης»[2]. Το «Ξ» θα προσπαθήσει να συμβάλει εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση. 

___________________
[1] Δείτε βιογραφικό http://www.rak-petroupolis.gr/index.php/candidates/rak-petroupolis-mayor-candidate
[2] Η «Ανυπότακτη Πετρούπολη» είχε κερδίσει μια έδρα στις εκλογές του 2010 μετά από δικαστική απόφαση, την οποία αξιοποίησε –κατά τη γνώμη μας– ελλιπώς, ενώ εγκαλείται γιατί δεν εφάρμοσε την αρχή της εναλλαγής την οποία και υπόσχονταν. Για περαιτέρω δες στο http://anipotaxtipetroupoli.wordpress.com/ 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα