Πετρούπολη: Διάσπαση του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ στους εργαζόμενους του Δήμου

Ο Νίκος Κολυβάς, εργαζόμενος στο δήμο Πετρούπολης και μέλος της συνδικαλιστικής παράταξης «Αγωνιστική Παρέμβαση» στο Σωματείο Εργαζομένων του δήμου, μιλά στο  «Ξ» για την κατάσταση και τις εξελίξεις σε αυτόν τον εργασιακό χώρο. Η «Αγωνιστική Παρέμβαση» προέκυψε μέσα από διάσπαση της ΔΑΣ που πρόσκειται στο ΚΚΕ/ΠΑΜΕ, ήρθε δεύτερη σε ψήφους και κέρδισε δύο έδρες στις πρόσφατες εκλογές του Σωματείου των Εργαζομένων. Τη συνέντευξη πήρε ο σύντροφος Γιώργος Κασαμπαλάκος.

Στις αρχές του 2015, μια νέα παράταξη, η «Αγωνιστική Παρέμβαση», φτιάχτηκε στο δήμο Πετρούπολης. Ποιοι λόγοι σας ώθησαν σε αυτό;

Όλοι γνωρίζουμε το συνδικαλιστικό κατεστημένο του ΠΑΜΕ στο δήμο Πετρούπολης. Οι πολιτικές θέσεις του είναι γνωστές. Συμφωνούμε σε πολλά, αλλά έχουμε σημαντικές διαφορές στον τρόπο που γίνεται η κάθε διεκδίκηση και διαφωνούμε κάθετα στο πώς καπελώνεται κάθε προσπάθεια. Επίσης, διαφέρουμε στην έλλειψη αποδοχής της διαφορετικότητας και την προσπάθεια περιθωριοποίησης όσων δεν έμειναν στο μαντρί…

Δυστυχώς οι παραπάνω συμπεριφορές της διοίκησης του Σωματείου είχαν αντανάκλαση και στον εργασιακό χώρο. Έτσι λοιπόν, η δημιουργία μιας νέας παράταξης ήταν απολύτως αναγκαία για να εκφράζει όλους τους συναδέλφους που δεν είναι εξαρτημένοι από κανένα κόμμα, έχουν όμως πολιτική άποψη για τα εργασιακά και κοινωνικά θέματα και θα ήθελαν να εκφράζονται, έχοντας τη δυνατότητα να συμφωνούνε αλλά και να διαφωνούνε με την όποια πρόταση.


Πώς τα πήγε η «Αγωνιστική Παρέμβαση» στις εκλογές του Σωματείου του Φλεβάρη του 2015;

Κοιτάξτε, η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) έχει μια μακρά ιστορία 40 χρόνων απόλυτης συνδικαλιστικής κυριαρχίας στον εργασιακό μας χώρο. Η μόνη άλλη παράταξη που υπήρχε και υπάρχει ακόμα ήταν η ΑΣΚ (πρώην ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ, νυν ΛΑΕ). Καμία άλλη παράταξη δεν είχε εμφανιστεί στο ΔΣ του Σωματείου.

Μέχρι τις προηγούμενες εκλογές, ο συσχετισμός εδρών στο ΔΣ ήταν 7 για τη ΔΑΣ και 2 για την ΑΣΚ. Ακόμα και η σκέψη δημιουργίας άλλης παράταξης, χωρίς καμία κομματική στήριξη, ήταν πέραν κάθε φαντασίας, γιατί το συνδικαλιστικό κατεστημένο είχε τέτοια ισχύ που μπορούσε άλλοτε να πιέζει και άλλοτε να τάζει στους εργαζόμενους, δηλαδή είχε και το μαχαίρι και το πεπόνι, ώστε να έχει τον πλήρη έλεγχο του Σωματείου.

Παρά ταύτα, μια ομάδα δημοκρατικών εργαζομένων με πολυετή παρουσία στο εργατικό κίνημα, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε μια νέα παράταξη μέσα από την οποία θα μπορούν να εκφράζονται όλοι οι εργαζόμενοι από κάθε κομματικό χώρο.

Στις τελευταίες εκλογές πήραμε 2 έδρες από τις 9. Στην ουσία πήραμε 2 έδρες από τη ΔΑΣ, έτσι πλέον ο καταμερισμός εδρών είναι ΔΑΣ – 5, Αγωνιστική Παρέμβαση – 2, ΑΣΚ – 2. Μάλιστα βγήκαμε δεύτεροι σε ψήφους, με σημαντική διαφορά από την ΑΣΚ.

Γιατί η κίνηση αυτή έγινε τώρα και δεν έγινε πριν από χρόνια;

Τα προηγούμενα χρόνια αγωνιζόμασταν για να κερδίσουμε κάτι περισσότερο απ’ αυτό που είχαμε. Υπήρχαν εργατικές διεκδικήσεις και αγώνες και δεν υπήρχε αυτός ο Αρμαγεδδώνας κατά των κατακτήσεών μας που υπάρχει σήμερα. Ως εκ τούτου, υπήρχαν μεταξύ μας και λιγότερες εντάσεις. Η βασικότερη όμως αιτία ήταν το γεγονός ότι η ΔΑΣ λειτουργούσε δημοκρατικά. Τα παλιά στελέχη της που έχουν σήμερα συνταξιοδοτηθεί είχαν μεγάλο προσωπικό και πολιτικό ειδικό βάρος. Και αυτό διότι τους διέκρινε η σεμνότητα και η ταπεινότητα, χωρίς υστεροβουλίες για συνδικαλιστική και κομματική καριέρα. Κάθε διαφωνία ήταν θέμα καλοπροαίρετης συζήτησης και ο εργαζόμενος ένιωθε ότι δεν επρόκειτο να στοχοποιηθεί, ακόμα κι αν διαφωνούσε. Όταν χρειάστηκε, συγκρούστηκαν ακόμα και με δημοτικές αρχές του ίδιου τους του χώρου, κάτι που δεν βλέπουμε σήμερα.

Ποιες είναι οι βασικές αρχές και οι στόχοι της παράταξής σας (Αγωνιστική Παρέμβαση);

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η παράταξή μας δεν είναι παρακλάδι κανενός κόμματος. Ως εκ τούτου δε βασιζόμαστε σε κομματικά ιδεολογικά μανιφέστα. Από τέτοια ο κόσμος έχει χορτάσει. Αυτό το πεδίο άλλωστε ανήκει στα κόμματα. Οι εργαζόμενοι ως κομμάτι της κοινωνίας έχουν ηθική υποχρέωση να αγωνίζονται για το δικαίωμα όλων στην εργασία, για αμοιβές που να δίδεται η δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης, για ασφαλιστικά δικαιώματα, για καλύτερη παιδεία και κοινωνικό κράτος. Δηλαδή για τα αυτονόητα.

Τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά;

Η μεγάλη διαφορά μας με τους άλλους είναι ότι δεν έχουμε κομματική σκοπιμότητα. Αυτό μας δίνει το μεγάλο πλεονέκτημα να λέμε αλήθειες. Όλοι οι άλλοι χρόνια τώρα ακολουθούν τη μέθοδο που λέει «πρέπει να χαϊδεύουμε αφτιά για να είμαστε ευχάριστοι και να τους τραβήξουμε στο κόμμα». Όταν όμως έχεις σαν αρχή σου να λες μόνο ευχάριστα και να βγάζεις δίκιο και σ’ αυτούς που ζητάνε παράλογα μόνο και μόνο για να κάνεις τον καλό, δείχνει ανευθυνότητα.

Όταν βάζουμε αιτήματα τα οποία είναι ανέφικτα από οποιαδήποτε κυβέρνηση, αλλά ακούγονται ευχάριστα, αυτό λέγεται λαϊκισμός. Εμείς λοιπόν μιλάμε σε γλώσσα απλή, χωρίς συνθηματολογίες, βάζουμε τα θέματα σε ρεαλιστική βάση, δημιουργούμε προβληματισμούς και ωθούμε τους εργαζομένους να σκέφτονται το καθετί και να μην περιμένουν έτοιμη γραμμή από κανέναν κομματικό μηχανισμό.

Στόχος λοιπόν είναι η αμφισβήτηση των έτοιμων κομματικών γραμμών και ο βαθύς προβληματισμός των εργαζομένων για τον τρόπο που πρέπει να διαχειρίζονται και να αποφασίζουν βήμα-βήμα τα μέτρα για τον αγώνα της εργατικής τάξης. Εν κατακλείδι, αυτό που μας δίνει δύναμη, είναι ότι οι συνάδελφοι που μας στήριξαν δε φίλησαν το χέρι κανενός γιατί δεν προσδοκούσαν αντίδωρο…

Οι επόμενες εκλογές πότε θα διεξαχθούν; Θα συμμετάσχει σε αυτές η «Αγωνιστική Παρέμβαση»;

Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2018. Ήδη, η παράταξή μας σημειώνει αξιοσημείωτη άνοδο και θεωρώ ότι σε αυτές θα έχουμε μεγάλη επιτυχία.

7,126ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,114ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
394ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής