Πετρούπολη – Χωματερή STOP: Όχι στο νέο ΠΕΣΔΑ και την καύση των απορριμμάτων!

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση που μοιράζει η κίνηση «Χωματερή STOP – πολίτες εν δράσει»

Να δοθεί τέλος στο «έγκλημα» της Φυλής!
Να μιλήσουν οι τοπικές κοινωνίας

Πολύ θα θέλαμε υποδεχόμενοι το 2022 να αφήσουμε πίσω μας εκτός από τον παλιό χρόνο και το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται εδώ και έξι δεκαετίες στην «πίσω αυλή» μας, της λειτουργίας και συνεχούς επέκτασης των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ Φυλής-Άνω Λιοσίων. Αδιάψευστος μάρτυρας της βουβής καταστροφής είναι το αυξημένο ποσοστό θανάτων από νεοπλασίες στην περιοχή, όπως καταγράφεται σε σχετική έρευνα για το διάστημα 1999-2018, όπου το ποσοστό των θανάτων από νεοπλασίες στην Δυτική Αττική αυξήθηκε 26,5% έναντι 12,6% στη υπόλοιπη Περιφέρεια Αττικής! 

Διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα

Και ενώ θα περίμενε κανείς στις μέρες μας η διαχείριση των απορριμμάτων, με σύμμαχο την σύγχρονη τεχνολογία, να οδεύει προς ένα μοντέλο σεβασμού του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και των τοπικών κοινωνιών, συμβαίνει το αντίθετο. Τα τελευταία έτη, υπό την απειλή του κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής, οι Περιφερειακές Αρχές Δούρου και Πατούλη, είτε αθετώντας το προηγούμενο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (2015), είτε εφαρμόζοντας το νέο (2020), προώθησαν εν κρυπτώ διαγωνισμούς και προχώρησαν σε εργασίες στην συγκεκριμένη περιοχή, προορίζοντας την να παραμείνει για τις επόμενες δεκαετίες ο σκουπιδότοπος του λεκανοπεδίου. Σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα (εργολάβοι, τσιμεντοβιομηχανίες κ.α) συνεχίζουν να συντηρούν και να επεκτείνουν το παρωχημένο μοντέλο της συγκεντρωτικής και πανάκριβης διαχείρισης, συνοδεύοντας το με …καθρεφτάκια προς ιθαγενείς, περί αυξημένης ανακύκλωσης, χωριστής διαλογής κτλ. Ενώ παράλληλα, στο όνομα του να σταματήσει η απαράδεκτη ταφή των απορριμμάτων, εισάγουν την πιο απαράδεκτη πρακτική της καύσης, που την βαφτίζουν «ενεργειακή αξιοποίηση» και «κυκλική οικονομία». 

Ο νέος ΠΕΣΔΑ και η απειλή της καύσης

Τέλη Νοέμβρη ο Περιφερειάρχης, Γ.Πατούλης, παρουσίασε στους 66 δημάρχους της Αττικής το κείμενο του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) από το οποίο λείπει οποιαδήποτε δέσμευση για κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής! Υπάρχει μόνο μια αναφορά για περιορισμό της ταφής στο 10% του σημερινού όγκου των απορριμμάτων, το 2030. Όμως δεν είναι πιστευτή, αφού τον Ιούνη που μας πέρασε το Υπ. Περιβάλλοντος νομιμοποίησε νέο κύτταρο ταφής, χωρητικότητας 4.300.000 κυβικών μέτρων που ανατέθηκε στην ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. Στη μια πλευρά μάλιστα της επέκτασης κατασκευάζεται εξωτερικό τείχος-φράγμα μήκους 1.500 μέτρων για να μην καταρρεύσει το σκουπιδοβουνό!

Στο ίδιο κείμενο προβλέπονται έξι μεγάλες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, που βαφτίζονται για να μας ρίχνουν στάχτη στα μάτια, «Πάρκα κυκλικής οικονομίας». Όμως οι μόνες χωροθετήσεις που αναφέρονται είναι οι ήδη γνωστές: Φυλή για Δυτική Αττική, Σχιστό για Πειραιά-νησιά, Γραμματικό για βορειοανατολική Αττική. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται αφού δια της ασάφειας, απλά οι ίδιες περιοχές θα συνεχίσουν να βγάζουν το φίδι από την τρύπα….

Προβλέπονται επίσης 14 μονάδες για την επεξεργασία βιοαποδομήσιμων: 4 μέσα στα «Πάρκα» ως το 2024 και 10 που θα καλύψουν όλη την Περιφέρεια Αττικής έως το 2029. Ξανά ασάφεια φυσικά για τα υποψήφια μέρη. 

Για το μόνο πράγμα που δεν υπάρχει ασάφεια στο νέο ΠΕΣΔΑ είναι το μέγεθος των κονδυλίων και το πάρτυ κερδών για τους καπιταλιστές των κατασκευαστικών ομίλων. Τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα δαπανηθεί για όλα τα παραπάνω! Ενώ θα εξακολουθήσει η ετήσια σπατάλη σχεδόν 50 εκατομμυρίων ευρώ, που πληρώνουμε εμείς οι ίδιοι ως τέλος ταφής των σκουπιδιών μας –από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος πάει στον εκμαυλισμό συνειδήσεων με τα λεγόμενα αντισταθμιστικά οφέλη!

Το κερασάκι στην τούρτα είναι η αναφορά στην καύση υπολειμμάτων, με παραπομπή στο Υπ. Περιβάλλοντος για να σχεδιάσει, χωροθετήσει κλπ. Στην πραγματικότητα ο νέος ΠΕΣΔΑ υπηρετεί  την ανάγκη της κατασκευής υποδομών για να παράγουν το υλικό προς καύση! Παρομοίως σε άλλες περιοχές της χώρας οι περιφερειακοί σχεδιασμοί υπηρετούν τους στόχους της κυβέρνησης για δημιουργία πανελλαδικά τουλάχιστον 4 εργοστασίων καύσης (1-2 θα είναι στην Δυτική Αττική) και αρκετών μικρότερων μονάδων σε τοπικό/περιφερειακό επίπεδο. Μέχρι τότε την καύση θα αναλάβουν οι τσιμεντοβιομηχανίες. Όπως η ΑΓΕΤ Lafarge στο Βόλο και στο Μηλάκι Εύβοιας, η ΤΙΤΑΝ στο Καμάρι Βοιωτίας και στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, ενώ πρόσφατα αδειοδοτήθηκε για καύση ιδιωτική μονάδα (ΚΔΑΥ) στην περιοχή Μεγάρων. Αυτό το μοντέλο που ρυπαίνει ανεπανόρθωτα αυτές τις περιοχές σήμερα προορίζουν ως «εναλλακτική» διαχείριση για την Αττική.

Δεν περιμένουμε τους από πάνω… 

Απέναντι σε όλα αυτά δεν μπορεί να λειτουργήσει ως εμπόδιο το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Είναι μάλιστα αμφίβολο αν θα καταφέρει καν να συνεδριάσει για το θέμα. Ο Περιφερειάρχης, Γ.Πατούλης, ενημέρωσε πως ο νέος ΠΕΣΔΑ έχει ήδη διαβιβαστεί στο Υπ. Περιβάλλοντος για γνωμοδότηση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55 του νόμου 4819/2021. Το συγκεκριμένο άρθρο του περιβαλλοντικού Νόμου Σκρέκα, προβλέπει την έγκριση του νέου ΠΕΣΔΑ από το Περιφερειακό Συμβούλιο εντός δυο μηνών, αλλιώς αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, αρκεί μια απόφαση των Υπ.Περιβάλλοντος και Εσωτερικών για να επικυρωθεί το αίσχος. 

Από την άλλη μεριά οι δημοτικές αρχές, είτε δεν αντιδρούν καθόλου, είτε διαμαρτύρονται υποτονικά και αναποτελεσματικά, υποτιμώντας τη δύναμη που θα έδινε ο αγώνας για την ανατροπή αυτής της πορείας και η ενεργοποίηση και κινητοποίηση των ίδιων των κατοίκων. Άλλοτε δίνουν την εντύπωση ότι συμμετέχουν στο παζάρι προσπαθώντας να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας (π.χ αντισταθμιστικά) κι άλλοτε γίνονται κομπάρσοι στα επικοινωνιακά show του κ.Πατούλη, που δημόσια διακηρύσσει ότι θα κλείσει τη χωματερή (σ.σ. όχι όμως και την εγκατάσταση, δηλ. ΕΜΑΚ, αποτεφρωτήρας κλπ), αλλά μέσα στα κλειστά γραφεία κάνει τα πάντα για να διαιωνίσει το έγκλημα.

…Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες

Είναι ανάγκη να δράσουμε ΤΩΡΑ. Πριν δημιουργηθούν κι άλλα τετελεσμένα που δύσκολα ανατρέπονται. Πριν παγιωθεί ξανά η αντίληψη ότι η Δυτική Αττική μοιραία θα αποτελεί την «βρώμικη» αυλή της Αττικής. 

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους φορείς και τις συλλογικότητες της περιοχής μας, όλους τους κατοίκους της Πετρούπολης και της Δυτικής Αθήνας σε διαρκή και μαχητική συστράτευση για να ανατρέψουμε τα σχέδια των κυβερνώντων και όσων τους κατευθύνουν με σκοπό τα δικά τους υπερκέρδη. Αποκλειστικό κριτήριο της διαχείρισης απορριμμάτων θα πρέπει να αποτελεί η μεγιστοποίηση του οφέλους για τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον μέσω της αποκεντρωμένης, 100% δημόσιας διαχείρισης, σε δημοτικές ή διαδημοτικές μονάδες μικρής κλίμακας, με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, στην επανάχρηση, στην ανακύκλωση, στην κομποστοποίηση και την κατάληξη του τελικού μικρού υπολείμματος και στα τέσσερα σημεία του Αττικού ορίζοντα. 

Συνεχίζουμε την προσπάθεια για να οργανωθεί ένα πραγματικά ενωτικό, μαζικό και με ελπίδες νίκης τοπικό κίνημα. Για να υπάρξει, κατά τη γνώμη μας απαιτούνται:

  • κοινή δράση 
  • κοινές μέρες πορειών 
  • πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις 
  • δράσεις αλληλεγγύης προς τους εργαζομένους στην αποκομιδή απορριμμάτων
  • απεργιακές κινητοποιήσεις, ακόμα και τοπική γενική απεργία 

Θα επιμείνουμε στην πρόταση να οργανωθούν το επόμενο διάστημα, με την συμμετοχή όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να συνεισφέρουν στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενημερωτικές εκδηλώσεις, δράσεις, διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ, με σκοπό να εκφραστεί αδιαμεσολάβητα και με ένταση η «φωνή» των ίδιων των κατοίκων. 

Μια φωνή που πρέπει να ακουστεί στους δρόμους, στα σχολεία και στη γειτονιά, αλλά και να καταγραφεί κι επίσημα μέσα από την διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος, το οποίο και προτείνουμε. 

Μια φωνή, που με χίλια τεχνάσματα οι επαίοντες προσπαθούν να φιμώσουν, γιατί ξέρουν πως συνεπάγεται το τέλος των «βρώμικων» σχεδίων τους…

Επικοινώνησε μαζί μας για να οργανώσουμε τη δράση μας

Έλα στην τακτική ανοικτή συνέλευση μας

Πάρε μέρος στις δράσεις μας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ-ΣΚΕΨΟΥ-ΔΡΑΣΕ

Η Χωματερή θα κλείσει όταν εμείς, οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας, το επιβάλλουμε!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα