Πετρούπολη – Χωματερή STOP: Απολογισμός Συνέλευσης 23/6/2021

Ανακοίνωση της κίνησης «Χωματερή STOP – πολίτες εν δράσει»

Την Τετάρτη 23 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε διά ζώσης στο cafe Joylamp η τελευταία για φέτος συνέλευση της «Χωματερή STOP-Πολίτες εν δράσει». Οι συναγωνιστές-ίστριες που βρεθήκαμε συζητήσαμε για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, κάναμε απολογισμό των τελευταίων δράσεων μας και καταθέσαμε προτάσεις για τον προγραμματισμό του επόμενου διαστήματος.

Από όλους τους συμμετέχοντες, κοινή διαπίστωση υπήρξε ότι η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια δρομολογούν με ταχύ ρυθμό της επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, την διαιώνιση του περιβαλλοντικού και υγειονομικού ρατσισμού κατά της Δυτικής Αθήνας-Αττικής και προωθούν νέες φαραωνικές εγκαταστάσεις (μηχανικής ανακύκλωσης, ταφής υγειονομικών αποβλήτων, εργοστάσιο καύσης).

Την ίδια ώρα, το τοπικό κίνημα προσπαθεί να οργανωθεί με στιγμές ελπίδας και ανάκαμψης αλλά και σημεία απογοήτευσης, πολυδιάσπασης και ύφεσης.

Η περίοδος Μαρτίου-Μαίου 2021 ήταν μια περίοδος με πολλές δράσεις, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο. Αποκορύφωμα ήταν η οργάνωση της πανελλαδικής ημέρας δράσης κατά της καύσης σκουπιδιών (29/5/2021), πρωτοβουλία στην οποία συμμετείχαν φορείς και συλλογικότητες από αρκετές περιοχές της χώρας (Θεσσαλονική, Βόλος, Αλιβέρι, Ηράκλειο, Βοιωτία, Αθήνα κ.α) και στην οποία συμμετείχε ενεργά και η συλλογικότητά μας. Τόσο η εκστρατεία που προηγήθηκε όσο και οι ίδιες οι κινητοποιήσεις έδωσαν την ευκαιρία για μαζική ενημέρωση για το θέμα, και έβγαλαν αρκετό κόσμο στον δρόμο, κάνοντας σαφές ότι ή λύση θα δοθεί από εμάς τους ίδιους και όχι από κάποιους «αρμόδιους» που φροντίζουν για το περιβάλλον και την υγεία μας. Στην Δυτική Αθήνα οργανώθηκε αυτοκινητο-μοτοπορεία στην είσοδο του ΧΥΤΑ Φυλής (22/5/2021) και συγκέντρωση-πορεία-συμβολικός αποκλεισμός Λ. Θηβών στην Πετρούπολη-Ιλιον (29/5/2021). Ειδικά, η κινητοποίηση της 29ης Μαίου συγκέντρωσε πάνω από 300 άτομα, καταγράφηκε σε αρκετό κόσμο ως μια μαζική αντίδραση στο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή μας.

Επίσης, αποδείχθηκε ότι μπορούν να γίνουν τέτοιες κινητοποιήσεις στην γειτονιά, από και μαζί με τον κόσμο και όχι μόνο συμβολικές δράσεις κάποιων «μυημένων» σε κέντρα αποφάσεων κτλ.  Μοιράστηκαν πάνω από 3000 προκηρύξεις, τοιχοκολλήθηκαν 300-400 αφίσες και γενικά ενημερώθηκε σημαντική μερίδα των κατοίκων της περιοχής. Αρνητικό σημείο, φυσικά είναι η μη στήριξη/συμμετοχή από ενεργούς φορείς, οργανώσεις και συλλογικότητες της περιοχής (π.χ Δήμος Πετρούπολης, Ένωση Γονέων, Συντονιστική Επιτροπή, Δυτικό Μέτωπο) και ευρύτερα που για τους δικούς τους λόγους αρκούνται αποκλειστικά στην προβολή των «δικών τους» δράσεων. Από πλευράς μας είναι προφανές ότι με τις δυνάμεις μας συμμετέχουμε, προβάλλουμε και στηρίζουμε κάθε δράση που εξυπηρετεί ειλικρινά και με ανιδιοτέλεια το κοινό μας στόχο.

Σε γενικές γραμμές, και παρά τις εύλογες προσδοκίες για μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου, αντίστοιχη με την κρισιμότητα και την επιτακτικότητα του προβλήματος, οι κινητοποιήσεις κρίνονται ως επιτυχημένες.

Σε ότι αφορά τον προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα, διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις δράσεων με σκοπό την περαιτέρω ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων στην πόλη μας, την κινητοποίηση της νεολαίας, την ενεργοποίηση και κινητοποίηση/δέσμευση των κατοίκων. Σε επόμενη συνέλευση μας αυτές οι ιδέες θα εξειδικευθούν ώστε να αρχίσει η διαδικασία υλοποίησής τους. Σε κάθε περίπτωση, και καθώς έχουμε συνηθίσει σε έκτακτες εξελίξεις κάθε καλοκαίρι (π.χ φωτιές σε εργοστάσια ανακύκλωσης, κατακυρώσεις-εξπρές σε κρίσιμους διαγωνισμούς που αφορούν την διαχείριση απορριμμάτων κ.α), θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,246ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα