Περισσότερες από 18 χιλιάδες απολύσεις ανακοίνωσε η Amazon!

Ο πολυεθνικός κολοσσός επιβεβαίωσε με επίσημη ανακοίνωσή του ότι πρόκειται να προχωρήσει σε απόλυση περισσότερων από 18.000 υπαλλήλων του σε Ευρώπη και Αμερική.

Τα τμήματα που πρόκειται να πλήξουν οι σχεδιαζόμενες απολύσεις είναι αυτά των εργαζόμενων στο ηλεκτρονικό εμπόριο και της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.

Οι εργαζόμενοι που πρόκειται να μείνουν άνεργοι αποτελούν το 6% του εργατικού δυναμικού της Amazon. Ο 2ος μεγαλύτερος εργοδότης στις ΗΠΑ απασχολεί συνολικά 300.000 υπαλλήλους στα γραφεία της εταιρείας, χωρίς να υπολογίζονται οι εργαζόμενοι στις αποθήκες και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Μια διαφαινόμενη επίθεση

Οι δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2023 έχουν ανησυχήσει τα επιτελεία των μεγάλων εταιρειών. Η Amazon αναμένει μείωση των κερδών της για το νέο έτος, σαν αποτέλεσμα του πληθωρισμού που μειώνει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, ενώ είδε την τιμή της μετοχής της να πέφτει κατά 50% τον τελευταίο χρόνο.

Από τον περασμένο Νοέμβρη έχει ξεκινήσει μια διαδικασία απολύσεων ή εξώθησης σε παραίτηση των εργαζομένων  με τον συνολικό αριθμό όλων όσων αποχώρησαν από την Amazon μέσα στο 2022 να φτάνει τις 150.000.

Το πρόσφατο παρελθόν της εταιρείας είναι πλούσιο σε παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και εξάντλησης των εργαζομένων της (ειδικά στις αποθήκες, που συγκεντρώνουν τον κύριο όγκο του εργατικού δυναμικού) οι οποίοι έφταναν μέχρι του σημείου σε κάποιες περιπτώσεις να κατουράνε σε μπουκάλια για να μη χάνουν χρόνο από την εργασία τους!

Τα κέρδη στους εργοδότες – οι ζημιές στους εργαζόμενους

Οι εργαζόμενοι της Amazon ήταν αυτοί οι οποίοι κράτησαν όρθια την επιχείρηση την προηγούμενη 3ετία όταν κατά την διάρκεια της πανδημίας υπήρξε τεράστια αύξηση των πωλήσεων μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 300% και σε συνδυασμό με την εκτόξευση της τιμής των μετοχών της Amazon, έφεραν τον ιδιοκτήτη της Τζεφ Μπέζος στην κορυφή της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο.

Οι επικείμενες απολύσεις της Amazon δεν αποτελούν εξαίρεση – είναι μέρος μιας συνολικής επίθεσης που έχει ξεκινήσει από τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στον χώρο της τεχνολογίας.

Η αμερικάνικη εταιρεία λογισμικού Salesforce ανακοίνωσε με την έναρξη της νέας χρονιάς απολύσεις 8.000 εργαζομένων της (το 10% του προσωπικού) και το κλείσιμο γραφείων της ως μέρος ενός πλάνου αναδιάρθρωσης. O πολυεθνικός τεχνολογικός όμιλος Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) ανακοίνωσε τον Νοέμβριο την απόλυση 11.000 εργαζόμενων που αντιστοιχεί στο 13% του εργατικού δυναμικού του. Σε απολύσεις προχώρησαν ακόμη μεγάλες και κερδοφόρες εταιρείες του κλάδου όπως οι Hewlett Packard, Cisco, Twitter, Microsoft, Oracle.

Για το 2022 περίπου 238 χιλιάδες εργαζόμενοι στον χώρο των νέων τεχνολογιών έχασαν τη δουλειά τους ενώ μόνο τις 10 πρώτες μέρες του 2023 απολύθηκαν άλλοι 17 χιλιάδες εργαζόμενοι συνολικά.

Προσπάθειες για δημιουργία σωματείων στους χώρους δουλειάς

Η ανακοίνωση για νέες απολύσεις από την Amazon συμπίπτει χρονικά με την διεκδίκηση καλύτερων αμοιβών των εργαζομένων στις αποθήκες της στο Κόβεντρι της Αγγλίας. Οι εργαζόμενοι έχουν προκηρύξει απεργία μαζί με το σωματείο GMB για τις 25 Ιανουαρίου απαιτώντας αύξηση του ελάχιστου ωρομισθίου τους από 11 στερλίνες (12,43 ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία) σε 15 στερλίνες (16,94 ευρώ) την ώρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Amazon έρχεται αντιμέτωπη με απεργιακές κινητοποιήσεις και προσπάθειες δημιουργίας σωματείων στους χώρους εργασίας της.

Πολύ πρόσφατα οι δυναμικές κινητοποιήσεις και απεργίες των εργαζομένων της στις ΗΠΑ ανάγκασαν την επιχείρηση να προχωρήσει σε διπλασιασμό των αποδοχών για τους ανειδίκευτους και τους χαμηλότερα αμειβόμενους εργαζόμενους, ενώ πολύ σημαντικό γεγονός αποτέλεσε η επιτυχής προσπάθεια σύστασης του πρώτου επιχειρησιακού σωματείου εργαζομένων της Amazon στις ΗΠΑ το 2021.

Το πρώτο σωματείο εργαζομένων στην 50χρονη ιστορία της είδε να δημιουργείται πριν μερικές μέρες και η Microsoft στις ΗΠΑ λόγω των φαινομένων υπερεντατικοποίησης της εργασίας σε βαθμό εξάντλησης των εργαζομένων της και της χρόνιας απασχόλησης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε τακτικές θέσεις εργασίας.

Πέρα από την Microsoft και την Amazon, η Apple, η Google και άλλοι αμερικανικοί κολοσσοί τεχνολογίας αντιστάθηκαν με θεμιτά και αθέμιτα μέσα στην προσπάθεια δημιουργίας σωματείων από τους εργαζομένους τους τα τελευταία χρόνια.

Οι μεγάλες πολυεθνικές γνωρίζουν πολύ καλά ότι η δημιουργία σωματείων από τους εργαζόμενους τους δίνει το δικαίωμα να διεκδικούν συλλογικά καλύτερους μισθούς, συνθήκες και όρους εργασίας.

Υπάρχει και υγιής συνδικαλισμός

Είναι καιρός και για εμάς, τους εργαζόμενους και τους άνεργους, να πάψουμε να θεωρούμε την λέξη «συνδικαλισμός» ως αρνητική για τα συμφέροντά μας. 

Αυτό αρχικά είναι κάτι κατανοητό γιατί ο προδοτικός ρόλος των κεντρικών συνδικαλιστικών ηγεσιών και η μετατροπή του συνδικαλισμού σε καριέρα, προκαλεί την οργή των εργαζομένων. 

Όμως υπάρχει και ο υγιής συνδικαλισμός, ειδικά σε νέους χώρους, σε επίπεδο βάσης. 

Χρειάζεται να οπλιστούμε με την απαιτούμενη αποφασιστικότητα (απέναντι στα αφεντικά από τη μια και τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες από την άλλη) για να δημιουργήσουμε σωματεία στους χώρους δουλειάς που δεν υπάρχουν και για να πάρουμε στα χέρια μας τα υπάρχοντα από τους γραφειοκράτες κομματικούς συνδικαλιστές, ώστε να μετατραπούν σε εργαλεία, στην προσπάθεια να αγωνιστούμε για καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα