Θεσ/νίκη: Περικοπές στους ανάπηρους – παρέμβαση στο ΙΚΑ

Του Γιάννη Πιστιόλη, Θεσσαλονίκη

Την Παρασκευή 24/6 η Ομάδα Προσβασιμότητας Α.Π.Θ. η Θεματική Ομάδα για την Αναπηρία των Αγανακτισμένων του Λευκού Πύργου, η Ομάδα Δράσης για την Αναπηρία και αγανακτισμένοι γονείς παιδιών με αναπηρίες διοργάνωσαν διαμαρτυρία έξω από το κεντρικό υποκατάστημα του ΙΚΑ στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Αιτία για τη διαμαρτυρία ήταν η νέα εγκύκλιος του ΙΚΑ που κόβει κατά 50% την χρηματοδότηση σε βοηθήματα άμεσης ανάγκης προς επιβίωση σε άτομα με αναπηρία, δηλαδή σε καρότσια και άλλα ιατρικά αναλώσιμα.

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας μοιράστηκαν κείμενα που καλούσαν τους περαστικούς, αλλά και τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ που βρίσκονταν στο υποκατάστημα, να παλέψουν μαζί με τα άτομα με αναπηρίες, μιας και αυτή η εγκύκλιος είναι το «πρώτο βήμα» για τις περικοπές που πρόκειται να γίνουν σε όλους τους ασφαλισμένους.

Στη συνέχεια οι διαμαρτυρόμενοι ανεβήκαμε στο γραφείου του Διευθυντή του Υποκαταστήματος όπου του παραδώσαμε το ψήφισμα μας που ζητούσε:

  • Να μην γίνει καμία περικοπή σε είδη και κατηγορίες βοηθημάτων και ιατρικών αναλώσιμων που παρέχονται από το ΙΚΑ και τα υπόλοιπα ταμεία.
  • Να μην υπάρξει καμία οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΙΚΑ (άτομα με αναπηρία και μη) στα ιατρικά βοηθήματα και αναλώσιμα.
  • Να μην επηρεαστεί η ποιότητα και η ποσότητα των αναγκαίων παρεχόμενων ειδών και βοηθημάτων.
  • Να γίνει εξορθολογισμός των ταμείων με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών για τους ασφαλισμένους. Να δοθεί τέλος στην κερδοσκοπία των εταιρειών και την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος.

Κατά τη διάρκεια της κουβέντας που κάναμε μαζί του δεν ήταν λίγες οι φορές που οι τόνοι ανέβηκαν, αφού οι εξηγήσεις που έδωσε για την εγκύκλιο και την εφαρμογή της φάνηκαν αρκετά ελλιπείς. Όταν του θέσαμε ερωτήματα για την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, λόγω της ασυδοσίας και κερδοσκοπίας εταιρειών σε βάρος των ασφαλισμένων και του ΙΚΑ, μας απάντησε πως αυτή αποτελεί υπηρεσιακή υπόθεση. Εμείς του απαντήσαμε πως αν το ΙΚΑ θέλει να εξορθολογήσει τα οικονομικά του, θα πρέπει να βάλει ένα τέλος στην κερδοσκοπία των εταιριών που υπερκοστολογούν τα ιατρικά αναλώσιμα και βοηθήματα και όχι να καταργεί δικαιώματα των ασφαλισμένων. Στο τέλος δέχθηκε να μεταβιβαστεί το ψήφισμα και στον Διευθυντή του ΙΚΑ για να κοινοποιηθούν τα αιτήματα μας με την σημείωση να διαβιβαστεί και στον Υπουργό Εργασίας.

Αυτή η διαμαρτυρία ήταν το πρώτο βήμα στον αγώνα ενάντια στις περικοπές που επιβάλλει το ΙΚΑ στα άτομα με αναπηρία. Θεωρούμε ανεπίτρεπτο στα πλαίσια των μνημονιακών περικοπών να βάλλονται οι πιο ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας μας (άνεργοι, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, ΑμεΑ κλπ). Σκοπός όλων μας είναι η συνέχιση αυτού του αγώνα μέχρι την άρση της άδικης εγκυκλίου. 

7,133ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,114ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
393ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής