Περιφερειακός Βόλου

Της Μαρίας Καπαράκη

Το ζήτημα του περιφερειακού έχει αναδειχτεί στο σημαντικότερο, ίσως, θέμα των τελευταίων ημερών για την κοινωνία του Βόλου.

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, το οποίο συζητιέται εδώ και 30 χρόνια, αλλά η κατασκευή του ξεκίνησε μόλις 2 χρόνια πριν, εν όψει Ολυμπιάδας. Το έργο είχε αναλάβει η εταιρία "Αθηναϊκή Τεχνική", με πρόεδρο τον εργολάβο Μπαλάφα.

Κατασκευάστηκε ένα κομμάτι του, που παρέχει πρόσβαση μέχρι το Πανθεσσαλικό στάδιο, μετά το έργο σταμάτησε και ο Μπαλάφας σταμάτησε να πληρώνει τους 240 εργαζόμενους, στους οποίους χρωστούνται δεδουλευμένα ύψους 1.200.000 ευρώ.

Τη Δευτέρα 18/10 δεκάδες εργαζόμενοι, συναντήθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Βόλου (ΕΚΒ) και στη συνέχεια πήγαν σε κομβικά σημεία του περιφερειακού και έκαναν "μπλόκα".

Αποφάσισαν να μείνουν εκεί επί 24ώρου βάσεως, με στόχο να μην επιτρέψουν να δουλέψουν τα μηχανήματα της τεχνικής εταιρίας που έχει αναλάβει να διορθώσει τις κακοτεχνίες του έργου.

Πράγματι, την Τρίτη το απόγευμα τα μηχανήματα της εταιρίας αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τα σημεία αυτά.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ από την πλευρά του, 2 βδομάδες πριν ανακοίνωνε ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης, Γ.Σουφλιάς θα έκανε άμεσα δηλώσεις για την επίλυση του προβλήματος.
Παρόλα αυτά μόλις την περασμένη Τρίτη, στις 19 του μήνα, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση του Σουφλιά με τους τοπικούς φορείς, ύστερα από επίμονο αίτημα των εργαζομένων. Εκεί, το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι δίνει προθεσμία στον Μπαλάφα μέχρι τις 3 Νοεμβρίου για να συνεχίσει το έργο, διαφορετικά θα κηρυχθεί έκπτωτος. Επίσης, πρότεινε να δωθούν 237.000 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στα οφειλόμενα για 48 εργαζομένους. Η πρόταση αυτή δε έγινε δεκτή από τους εκπροσώπους του ΕΚΒ και του Σωματείου των εργαζομένων και έτσι έγινε η πρόταση να δωθούν τελικά 320.000 ευρώ, που θα διανεμηθούν σε 160 εργαζόμενους. Εάν ο Μπαλάφας κηρυχθεί έκπτωτος οι εργαζόμενοι καλούνται να διεκδικήσουν τα υπόλοιπα χρωστούμενα δικαστικά.

Το Σωματείο των εργαζομένων, από την πρώτη στιγμή, τάχθηκε ανοιχτά αντίθετο σ’ αυτές τις εξαγγελίες. Τονίζουν ότι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι ξεπερνούν τους 190 και ότι αυτά που τους δίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ψίχουλα.

Συγκεκριμένα, λίγες ώρες μετά τις εξαγγελίες Σουφλιά, πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του Σωματείου, στην οποία συμμετείχαν γύρω στους 100 εργαζόμενους , 83 από τους οποίους ψήφισαν κατά της πρότασης Σουφλιά, ζητώντας ταυτόχρονα να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις.

Την Τετάρτη 20/10, τρία μέλη της διοίκησης του Σωματείου ξεκίνησαν απεργία πείνας, στήνοντας αντίσκηνα στον προαύλιο χώρο της Νομαρχίας του Βόλου, όπου διαμένουν έως σήμερα.

Στον προαύλιο χώρο της Νομαρχίας κατέφθασαν και εκπρόσωποι φορέων που συμπαραστέκονται στον αγώνα των εργαζομένων, όπως το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΦ. Έντονη ήταν η αντίδραση των εργαζομένων στην παρουσία του Παπαγιάννη, πρώην γενικού διευθυντή της "Αθηναϊκής Τεχνικής".

Στους απεργούς πείνας θέλουν αν προστεθούν και άλλοι εργαζόμενοι, και εκτιμάται ότι ο αριθμός τους θα αυξάνεται όσο δεν καταβάλλονται τα χρήματα.

Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι και για περαιτέρω κινητοποιήσεις. Από τους 190 εργαζόμενους που εργάζονταν στον περιφερειακό στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν 156, ενώ αναμένεται να πάρουν μέρος και πρώην εργαζόμενοι στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, εκ των οποίων 60 παραμένουν απλήρωτοι.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα