Περιφερειακές εκλογές στη Γερμανία: Απώλειες για τη Μέρκελ, κέρδη για την ακροδεξιά

Την Κυριακή 13/3 διεξήχθησαν περιφερειακές εκλογές σε τρία κρατίδια της Γερμανίας, τη Σαξονία- Άνχαλντ, τη Βάδη-Βυτεμβέργη και τη Ρηνανία-Παλατινάτο. Και στις τρεις περιοχής, το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Α. Μέρκελ σημείωσε σημαντικές απώλειες (με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα συγκεντρώνει περίπου 30%, στα δύο πρώτα κρατίδια και κοντά στο 36% στη Ρηνανία – Παλατινάτο). Την ίδια ώρα, το ακροδεξιό AfD («Εναλλακτική για τη Γερμανία») είδε τα ποσοστά του αν ανεβαίνουν κοντά στο 24%, 15% και 12,5% αντίστοιχα.
Το «Ξ» μίλησε με το σύντροφο Σάσα Στάνισιτς (Sascha Stanicic) γραμματέα της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής» (SAV – αδελφή οργάνωση του «Ξ» στη Γερμανία) για τα αποτελέσματα των εκλογών

 

  • Σάσα, πώς αποτιμώνται τα χτεσινά αποτελέσματα για τα παραδοσιακά κόμματα της άρχουσας τάξης, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες;

Σε κάθε μια από τος τρεις περιφέρειες οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Τα αποτελέσματα είναι μάλλον αντιφατικά και η κατάσταση αρκετά περίπλοκη. Οι Χριστιανοδημοκράτες είχαν σημαντικές απώλειες και στα τρία κρατίδια, αλλά αυτό δε σημαίνει απαραίτητα συντριβή της Μέρκελ, αφού και οι τρεις βασικοί υποψήφιοι του κόμματος κράτησαν αποστάσεις από την πολιτική της πάνω στο προσφυγικό.

Την ίδια ώρα, οι υποψήφιοι του Σοσιαλδημοκρατικού SPD στη Ρηνανία-Παλατινάτο και των Πράσινων στη Βάδη-Βυτεμβέργη, που βγήκαν ενισχυμένοι από τις εκλογές, κράτησαν μια στάση αρκετά κοντινή στην πολιτική της Μέρκελ.

  • Πώς εκτιμάς τα κέρδη του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», AfD;

Τα αποτελέσματα του AfD εκφράζουν σε μεγάλο βαθμό την πόλωση που επικρατεί στη γερμανική κοινωνία, αλλά και την οργή μεγάλων στρωμάτων της ενάντια στα κόμματα του κατεστημένου.

Την ίδια ώρα, εκφράζουν την αντι-προσφυγική διάθεση που επικρατεί σε ένα τμήμα του πληθυσμού. Όλα δείχνουν ότι το AfD κατάφερε να κινητοποιήσει ένα τμήμα των ψηφοφόρων που μέχρι πρόσφατα απείχε από την εκλογική διαδικασία.

Παράλληλα όμως, το γεγονός ότι το SPD και οι Πράσινοι κέρδισαν δύο από τα τρία κρατίδια (τη Ρηνανία-Παλατινάτο και τη Βάδη-Βυτεμβέργη αντίστοιχα) δείχνει ότι ένα τμήμα της κοινωνίας υιοθετεί μια πιο αλληλέγγυα στάση σε σχέση με το προσφυγικό.

Όσο για τους ψηφοφόρους του AfD, στην πλειοψηφία τους υποστηρίζουν ότι δεν το στήριξαν τόσο για το πρόγραμά του, όσο για να δώσουν ένα μάθημα στα κόμματα του κατεστημένου. Είναι κι αυτό ένα σημαντικό στοιχείο.

  • Τι κατάφερε η Αριστερά σ’ αυτές τις εκλογές;

Το πρόβλημα του μεγαλύτερου κόμματος που μιλάει στο όνομα της Αριστεράς, του DIE LINKE, έιναι ότι στα μάτια της κοινωνίας αποτελεί ένα ακόμη από τα κόμματα του κατεστημένου και όχι μια πραγματική αντιπολίτευση που παλεύει για τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλντ, το DIE LINKE σημείωσε σημαντική πτώση (συγκέντρωσε περίπου 16%, χάνοντας γύρω στις 7,5 μονάδες) μετά από μια εκλογική εκστρατεία που στόχευε ανοιχτά στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους – μια εκστρατεία που κινούνταν σε ξεκάθαρα δεξιά τροχιά.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, περίπου το 50% του κόσμου πιστεύει ότι το DIE LINKE θα κάνει ακριβώς ότι και τα υπόλοιπα κόμματα αν καταφέρει να εκλεγεί στην κυβέρνηση.

  • Ποιες είναι οι προτάσεις της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής»;

Τα αποτελέσματα των εκλογών αποτελούν έκφραση όχι μόνο της πόλωσης που επικρατεί στην κοινωνία, αλλά και της αδυναμίας της Αριστεράς να αποτελέσει διέξοδο. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχιστεί η μάχη ενάντια στο ρατσισμό (που εκφράστηκε μέσα από την άνοδο του AfD). Η μάχη αυτή πρέπει να δοθεί μαχητικά στους δρόμους, πρέπει όμως να συνδυάζεται με τον καθημερινό αγώνα για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής της γερμανικής κοινωνίας, με τη διεκδίκηση θέσεων εργασίας, αξιοπρεπούς στέγασης, παιδείας, κλπ.

Η SAV παλεύει για ένα πραγματικά μαχητικό, πραγματικά σοσιαλιστικό κόμμα της Αριστεράς. Αν το DIE LINKE θέλει να παίξει σημαντικό ρόλο σ’ αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να αλλάξει πορεία.

7,127ΥποστηρικτέςΚάντε Like
595ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
392ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής