Περί κουκουλοφόρων…

Του Αλέξανδρου Πραντούνα

Από την νεολαιίστικη εξέγερση του Δεκέμβρη, και με ακόμη μεγαλύτερη ένταση μετά τα πρόσφατα επεισόδια στο Κολωνάκι, γίνεται πολύ συζήτηση (κυρίως στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ) περί κουκουλοφόρων, επεισοδίων, κτλ. Είναι φανερό πως η κυβέρνηση και το σύστημα για άλλη μια φορά επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν αυτού του είδους τα επεισόδια για να μπορέσουν να εντείνουν την κατάστολη φοβούμενοι βέβαια … όχι μερικά ακόμα καμμένα αυτοκίνητα αλλά τα μεγάλα κοινωνικά κινήματα των εργαζομένων και της νεολαίας που θα ξεσπάσουν την επόμενη περίοδο. Κι αν η κυβέρνηση φαίνεται να πήρε το μάθημα της από την εξέγερση του Δεκέμβρη, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για το κομμάτι εκείνο των αναρχικών που επιλέγει αντί του μαζικού κινήματος και της οργανώμενης πάλης, τις μολότωφ και τις πέτρες.

Ποια ακριβώς είναι τα σχέδια της κυβέρνησης;

Δυο ειδών ρυθμίσεις προωθεί το υπουργείο. Η μία έχει να κάνει με την αύξηση των ποινών και την κατάργηση του δικαιώματος αναστολής για μια σειρά αδικήματα (διατάραξη κοινής ειρήνης, σωματικές βλάβες, φθορές, βιαιοπραγία σε δημόσιες συναθροίσεις) αν αυτά έχουν τελεστεί από δράστη που είχε το πρόσωπο του καλυμμένο, και η άλλη, την μετατροπή σε αυτόφωρο αδίκημα της περιύβρισης αρχής (είτε πρόκειται για αστυνομικό είτε για βουλευτή, δικαστή υπουργό κτλ.) στην περίπτωση πάλι που ο δράστης έχει καλύψει το πρόσωπο του.

Κατ’ αρχήν να πούμε ότι ο όρος «κουκούλα» είναι πολύ σχετικό πράγμα. Είναι σίγουρο ότι οι διατάξεις θα χρησιμοποιηθούν από τις αστυνομικές δυνάμεις για να κατηγορηθούν ως «κουκουλοφόροι» εργαζόμενοι και νεολαίοι που θα προσπαθήσουν να προστατευθούν με κάποιο μαντήλι ή με την μπλούζα τους από τα χιλιάδες χημικά που ρίχνουν τα ΜΑΤ στους διαδηλωτές με κάθε ευκαιρία, είτε ακόμα για να συλλαμβάνονται στο σωρό διαδηλωτές που φοράνε μπλούζα με κουκούλα (όπως τα 2/3 των νέων σήμερα) και να κατηγορούνται μετέπειτα με μάρτυρες κατηγορίας τους άνδρες της αστυνομίας ότι τους έβριζαν ενώ φορούσαν κουκούλα…

Τέτοιους είδους παράλογες κατηγορίες έπεσαν στις πλάτες νεαρών διαδηλωτών και κατά την διάρκεια της πρόσφατης νεολαιίστικης εξέγερσης, όπως στην Λάρισα όπου 25 νέοι (μεταξύ των οποίων και 17 ανήλικοι μαθητές) συνελήφθησαν και κατηγορούνται για «συγκρότηση δομημένης και με διαρκή δράση τρομοκρατικής ομάδας…εγκληματικής οργάνωσης…λειτουργούσε σε οργανωμένη βάση…με κατανεμημένους ρόλους…με διαρκή λειτουργία προς τα έξω…δεν συγκροτήθηκε περιστασιακά αλλά με μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα…» και για την καταστροφή 36 τραπεζικών υποκαταστημάτων ο καθένας (!) με μόνους μάρτυρες κατηγορίας … τους αστυνομικούς (βλέπε https://xekinima.org/news/display.php?tbl=news&id=729).

Η κυβέρνηση καθόλου τυχαία (και σαν άλλη μια απόδειξη πως αυτό που πραγματικά την ενδιαφέρει είναι η καταστολή των αγώνων και όχι οι κουκουλοφόροι) συνέδεσε τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις με το πανεπιστημιακό άσυλο (το οποίο και προσπαθεί να καταργήσει) και την επίθεση … στον ΣΥΡΙΖΑ που υποτίθεται ότι «ανέχεται» τους κουκουλοφόρους αν όχι τους υποθάλπτει. Φυσικά για τους κουκουλοφόρους – αστυνομικούς που όλη η Ελλάδα παρακολούθησε τον τελευταίο καιρό από τηλεοράσεως καμιά ρύθμιση δεν προβλέπεται…

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι μέθοδοι της ατομικής βίας, των μολότωφ και των σπασμένων αμαξιών δεν καταφέρνουν τίποτα άλλο παρά να δικαιολογήσουν στα μάτια μέρους της κοινωνίας την ένταση της καταστολής και να δυσφημίσουν τους κοινωνικούς αγώνες. Είναι επιτακτική ανάγκη, τόσο η περιφρούρηση των κινητοποιήσεων μας όσο και το ξεσκέπασμα των πραγματικών προθέσεων της κυβέρνησης που προσπαθεί να οχυρωθεί απέναντι στην κοινωνική οργή.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής