Περί κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και άλλων υποκρισιών της κυβέρνησης

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία 2003/19, η άδεια παραμονής μακριάς διαρκείας (5ετής ή μεγαλύτερη) έχει σαν στόχο να βοηθήσει στην ένταξη των μεταναστών στην ντόπια κοινωνία. Η ελληνική κυβέρνηση όμως, με προεξάρχοντα τον υπ. εσωτερικών Π. Παυλόπουλο, με τους νόμους τους για τους μετανάστες δεν έχουν στο μυαλό τους την κοινωνική ένταξη τους, αλλά τον διαρκή αποκλεισμό τους από αυτά που πραγματικά δικαιούνται.

Εμείς, οι μετανάστες, έχουμε βαρεθεί την υποκρισία. Δημόσια ο υπουργός λέει ότι «η άδεια παραμονής μακράς διαρκείας θα βοηθήσει στην ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία και την αγορά εργασίας», και ότι στοχεύει στην «δημιουργική ενσωμάτωση των μεταναστών στην κοινωνία με σεβασμό στην κουλτούρα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους». Δυστυχώς, είναι ο ίδιος άνθρωπος που μας επιβάλλει μια σειρά από εμπόδια για να μην αποκτήσουμε την πολυπόθητη άδεια. Κάποια από αυτά είναι:

α) Αποδεικτικά «επαρκούς» γνώσης της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού.

β) Ετήσιο εισόδημα 12.325 ευρώ για κάθε οικογένεια μεταναστών με 2 παιδιά (που αυξάνεται αν η οικογένεια είναι μεγαλύτερη)!

γ) παράβολο 900 ευρώ απλά και μόνο για να καταθέσει κάποιος την αίτηση για την άδεια παραμονής μακράς διάρκειας!

Ας σταθούμε όμως στο ζήτημα της γλώσσας.

Ο Παυλόπουλος μας ζητάει να παρακολουθήσουμε 100 ώρες μαθημάτων γλώσσας και άλλες 25 ιστορίας και πολιτισμού και να δώσουμε εξετάσεις για ένα πιστοποιητικό που βεβαιώνει ότι οι γνώσεις μας είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτές των ελλήνων μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (δηλ. Γυμνάσιο-Λύκειο)!

Αυτή τη στιγμή τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΚΕΕ) του Υπουργείου Παιδείας –που ανέλαβαν την ευθύνη για τα μαθήματα ελληνικών στους μετανάστες- παρέχουν μαθήματα σε μόλις 48 σχολεία σε όλη την χώρα (ούτε καν δηλ. σε όλες τις πόλεις που ζουν μετανάστες) και χωρούν ετησίως τον απίστευτο αριθμό των μόλις 3.000 μαθητών!

Όσο για τα μαθήματα θα καλύπτουν τα επίπεδα Α’-Β’-Γ’ (δηλ. αρχάριοι και μέσοι) και όχι ακόμα το Δ’ (προχωρημένοι) που είναι όμως και το απαραίτητο για να δώσουμε πανελλαδικές εξετάσεις και να πάρουμε το πιστοποιητικό που μας ζητάει ο Παυλόπουλος.

Το πρώτο συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι δεν θα χρειαστούμε 125 ώρες σύνολο για τα μαθήματα αλλά 500 (4 επίπεδα Χ 125 ώρες), δηλ. συνολικά 2-3 χρόνια φοίτησης!

Και το δεύτερο και πιο σημαντικό που φανερώνει και την υποκρισία της κυβέρνησης είναι πως ενώ οι μετανάστες που θα μπορούσαν να πάρουν την άδεια παραμονής μακράς διαρκείας είναι περίπου 250.000, η κυβέρνηση θα προσφέρει μαθήματα μόνο σε 3.000 το χρόνο!! Όλοι οι υπόλοιποι είναι πεντακάθαρο ότι θα πρέπει να περιμένουν αρκετά χρόνια προκειμένου να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα απαραίτητα μαθήματα…!!

Αλλά ασαφές παραμένει ακόμα το τι είδους μαθήματα θα κάνουμε. Ακόμα και ο Α.Ζαβός, διορισμένος από την κυβέρνηση πρόεδρος του ΙΜΕΠΟ (Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής), αναγκάστηκε να πει ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που ούτε ο ίδιος ο Υπουργός δεν ξεκαθαρίζει όπως π.χ. τι θα πρέπει να διδάσκεται στα μαθήματα ιστορίας και πολιτισμού, και αν τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν θέματα της αγωγής του πολίτη όπως το σύστημα διακυβέρνησης και τα βασικά άρθρα του ελληνικού Συντάγματος.

Η διαδικασία για την έκδοση αδειών παραμονής μακράς διαρκείας έπρεπε να είχε αρχίσει εδώ και 1 χρόνο, εφόσον η Ε.Ε. είχε θέσει τον Γενάρη του 2006 ως την τελευταία δυνατή ημερομηνία. Στην Ελλάδα όμως δεν έχει όμως ακόμα δημιουργηθεί ούτε καν η αρμόδια επιτροπή που θα εξετάζει τις αιτήσεις για άδειες παραμονής μακράς διάρκειας! Το όλο θέμα θα μπορούσε να είναι αστείο, αλλά δεν είναι. Στην πραγματικότητα οι μετανάστες παρόλο που έχουν φτάσει να αποτελούν (σύμφωνα με τις έρευνες του ΙΜΕΠΟ και της Παγκόσμιας Τράπεζας) το 10% του πληθυσμού, δυσκολεύονται ακόμα στην ανανέωση των μονοετών και διετών αδειών παραμονής γιατί τα γραφειοκρατικά εμπόδια είναι τεράστια, γιατί οι νόμοι αλλάζουν συνεχώς, γιατί τα λεφτά που απαιτούνται είναι υπέρογκα.

Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να συμβάλλει στην κοινωνική ένταξη των μεταναστών με «σεβασμό στον πολιτισμό και τις ιδιαιτερότητες τους» καταρχήν θα σταματούσε να θέτει εμπόδια στη νομιμοποίηση τους και στις ανανεώσεις των αδειών παραμονής τους, για τα οποία αγωνίζονται πολύ σκληρά ως κομμάτι της επιβίωσης τους.

Αν ο Παυλόπουλος πραγματικά ήθελε να βοηθήσει τους μετανάστες να μάθουν τη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας (ίσως γιατί σχεδιάζει κάποια στιγμή να διορίσει κάποιο μετανάστη σαν γενικό γραμματέα του υπουργείου ή επικεφαλής κάποιας επιτροπής…) θα έπρεπε:

Να προσλάβει ειδικά εκπαιδευμένους δασκάλους

Να χρησιμοποιήσει όλα τα υπαρκτά σχολικά κτίρια (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) που υπάρχουν σε κάθε πόλη και γειτονιά και όχι μόνο τα 48 τμήματα (!!) των ΚΕΕ, για να παρέχει μαθήματα σε κάθε μετανάστη-τρια που το επιθυμεί

Οι μετανάστες δεν είναι ούτε τεμπέληδες, ούτε αγράμματοι και θέλουν να μάθουν την ελληνική γλώσσα. Το Υπουργείο όμως εκμεταλλεύεται το θέμα για να τους εμποδίσει να αποκτήσουν την άδεια παραμονής μακράς διαρκείας. Αυτό που χρειάζονται οι μετανάστες σε αυτή τη φάση είναι οι βασικές γνώσεις που είναι απαραίτητες για την καθημερινή ζωή και τη δουλειά τους, μιας και κανείς δεν εργάζεται σε χώρους όπως π.χ. οι Δημόσιες Υπηρεσίες. Οι περισσότεροι εργάζονται στον αγροτικό τομέα, σαν οικοδόμοι, εργάτες και οικιακοί βοηθοί.

Αν κάποιος δει τα αποτελέσματα μετά από 9 χρόνια υποτιθέμενης καταγραφής και νομιμοποίησης των μεταναστών από το 1998 μέχρι σήμερα, θα ανακαλύψει ότι το 90% των μεταναστών δεν παίρνει καν στα χέρια του την άδεια παραμονής για την οποία κόπιασε και πλήρωσε, αλλά απλά βεβαιώσεις κατάθεσης των αιτήσεων τους! Σχεδόν συνηθίσαμε να παίρνουμε τις άδειες μας ληγμένες! Όσο διαρκεί αυτό το αίσχος δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Τουλάχιστον αυτόν τον αιώνα! Αλλά μόνο για όσους περιμένουν την κυβέρνηση να τους δώσει τα δικαιώματα τους! Όλοι οι υπόλοιποι καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να παλέψουμε και μάλιστα σκληρά!

Τίμοθυ Αμπντούλ

______________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,006ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα