Πέρασε η οδηγία της ΕΕ που θα οδηγήσει σε λογοκρισία στο ίντερνετ

Βαγγέλης Κολτσίδης, 
Γενικός Γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων CYTA – Hellas Την Τρίτη 26 Μαρτίου υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η οδηγία για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο. Όπως είχαμε αναλύσει σε προηγούμενη αρθρογραφία μας η αλλαγή, παρότι υποτίθεται ότι υπερασπίζεται τα πνευματικά δικαιώματα και τους δημιουργούς, στην πραγματικότητα θα εισάγει την λογοκρισία στο διαδίκτυο.

***

Από τους συνολικά 750 ευρωβουλευτές 92 ήταν απόντες, 36 ψήφισαν λευκό, 274 καταψήφισαν και 348 ψήφισαν θετικά. Από ομάδα ευρωβουλευτών της αριστεράς και των πρασίνων κατατέθηκε σχετική τροπολογία για τα επίμαχα άρθρα 11 και 13 (με την παλιά αρίθμηση) η οποία δεν έγινε δεκτό να συζητηθεί για μόλις 5 ψήφους (317 -312). Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι, όπως παραδέχτηκαν 13 ευρωβουλευτές, ότι πάτησαν λάθος πλήκτρο κατά την διαδικασία αποδοχής της τροπολογίας και ψήφισαν αρνητικά ενώ ήθελαν να ψηφίσουν θετικά ή παρών.

Από τους 21 ευρωβουλευτές της χώρας μας μόνο 2 (Χουντής, Σακοράφα) καταψήφισαν την κοινοτική οδηγία, με τους μισούς να απουσιάζουν και τους υπόλοιπους να ψηφίζουν θετικά ή παρών. Σε ανακοινώσεις των εκπροσώπων τύπου των κομμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι οι ευρωβουλευτές του διαφωνούσαν αλλά δεν μπόρεσαν να πάνε στην ψηφοφορία, το Ποτάμι ότι με αυτόν τον τρόπο «χτυπάμε τους μεγάλους», το ΚΚΕ ότι νίπτει τας χείρας του με τα μεγάλα συμφέροντα και για αυτό επέλεξε το λευκό, ενώ ΝΔ (1 θετική ψήφος και οι υπόλοιποι απόντες) και ΧΑ (όλοι θετική ψήφο) τηρούν σιγή ιχθύος.

***

Η νέα νομοθεσία θα πρέπει να λάβει την έγκριση του ευρωπαϊκού συμβουλίου και στα επόμενα 2 χρόνια να υιοθετηθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών για να τεθεί σε λειτουργία.

Δυστυχώς δεν φαίνεται να ακούστηκαν καν οδηγίες και μελέτες επιστημόνων επί του θέματος όπως του ίδιου του ιδρυτή του παγκόσμιου internet Tim Berners-Lee, ο οποίος κάνει αναφορά για την απόλυτη λογοκρισία και έλεγχο του διαδικτύου με τη νέα οδηγία.

Επαφίεται σε όλους εμάς τους απλούς ανθρώπους και χρήστες του internet, τους ανθρώπους των κινημάτων, τους πολιτικούς και κοινωνικούς ακτιβιστές να ενημερώσουμε όσο γίνεται ευρύτερα στρώματα και να εξηγήσουμε ότι για άλλη μια φορά οι νέες αλλαγές θα είναι δυσμενείς για την πλειοψηφία της κοινωνίας.

Να διεκδικήσουμε οργανώνοντας δράσεις και κινητοποιήσεις το δικαίωμά μας να εκφραζόμαστε και να ενημερωνόμαστε ελεύθερα.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,110ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
405ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής