Πέρα από τα όρια της απόλυτης ξεφτίλας – νέα επίθεση του Ριζοσπάστη στο «Ξεκίνημα»

Του Ανδρέα Παγιάτσου

Στην προκήρυξη που έκδωσε το Ξεκίνημα πριν από τη γενική απεργία της 26ης Σεπτέμβρη, σχετικά με τα καθήκοντα του εργατικού κινήματος, έγραφε ανάμεσα σε άλλα:

«Η πτώση αυτής της κυβέρνησης θα ήταν εύκολη αν οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος ήταν διατεθειμένες να οργανώσουν αγώνες με αυτό το στόχο.

»Η απεργία παραμένει το πιο σημαντικό όπλο στα χέρια των εργαζομένων. Όμως μια 24ωρη γενική απεργία όπως αυτή που καλούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 26 Σεπτέμβρη δεν είναι αρκετή για να σταματήσει τα μέτρα και να ανατρέψει την κυβέρνηση. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις 17 γενικές απεργίες – 3 εκ των οποίων 48ωρες –  που έγιναν τα τελευταία 2,5 χρόνια. Κάθε φορά έλλειπε η συνέχεια και η κλιμάκωση.

»Γι’ αυτό είναι απόλυτα αναγκαίο οι απεργίες και οι καταλήψεις να έχουν σχέδιο συνέχειας,  με κλιμάκωση και διάρκεια.  Όμως οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αρνούνται να προχωρήσουν σε αυτή την κατεύθυνση – καλούνε άλλη μια 24ωρη ”τουφεκιά στον αέρα”!

» …Αυτό που δεν κάνει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ θα μπορούσαν και θα έπρεπε να το  κάνουν οι Ομοσπονδίες και οι κλάδοι. Μόνο οι ΔΕΚΟ να προχωρούσαν σε επαναλαμβανόμενες 5ήμερες γενικές απεργίες, καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να σταθεί απέναντί τους. Και βέβαια, αν οι ΔΕΚΟ προχωρούσαν σε κάτι τέτοιο, όλη η κοινωνία θα ξεσηκωνόταν σε ένα τόσο μαζικό, γενικευμένο απεργιακό κίνημα διάρκειας που δεν έχουμε ξαναδεί στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας.

»Έχουμε γράψει πάρα πολλές φορές, πώς όσο οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να χάνουν μεροκάματα κατεβαίνοντας σε 24ωρες ή ακόμα και 48ωρες «τουφεκιές στον αέρα», άλλο τόσο και περισσότερο θα συμμετείχαν με όλες τους τις δυνάμεις σε μια γενική απεργία διαρκείας, ακόμα και για ένα ολόκληρο μήνα αν χρειαζόταν….»1

Τι κατάλαβε όμως ο δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη;

Ο δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη δεν κατάλαβε ότι αυτό το κείμενο καλούσε για απεργία διαρκείας!

Δεν κατάλαβε ούτε το νόημα του τίτλου της προκήρυξης που έλεγε : «Μια 24ωρη γενική απεργία δεν αρκεί!  Μόνο με απεργίες διαρκείας & καταλήψεις μπορούμε να τους ανατρέψουμε !»

Τι κατάλαβε; Κατάλαβε ότι είμαστε … απεργοσπάστες!  Και έγραψε τα ακόλουθα στον Ριζοσπάστη της 29ης  Σεπτέμβρη (σελίδα 4, «Από μέρα σε μέρα»)2 βάζοντας σαν τίτλο «Η κυβερνώσα αριστερά για την απεργία» [Σημ. το «Ξ» ανήκει στην κυβερνώσα αριστερά, για όσους δεν το έχουν κατανοήσει… ]:

«Μια από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, το ΞΕΚΙΝΗΜΑ, [Σημ: Το «Ξ» δεν είναι συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, συνεργάζεται βέβαια με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά… τι σημασία έχει;] έβγαλε ανακοίνωση δύο μέρες [Σημ: η ανακοίνωση βγήκε πολύ νωρίτερα, αλλά… τι σημασία έχει;]  πριν τη γενική απεργία  και αναφερόταν σ’ αυτήν με λόγια όπως “δεν προκαλεί κανένα ενθουσιασμό στα εργατικά στρώματα (…) οι εργαζόμενοι νιώθουν ότι δεν έχει κανένα νόημα μια ακόμα 24ωρη γενική απεργία (…) ότι απλά θα χάσουν ακόμα ένα μεροκάματο, τη στιγμή που δεν έχουν τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους (…) δεν βλέπουν καμία προοπτική από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες”!

»Αυτό το “όχι απεργίες αλλά άλλες μορφές”, το είχε διατυπώσει πρόσφατα με τον πλέον επίσημο τρόπο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης. [Σημ. Ξεκίνημα = Σκουρλέτης. Πώς αλλιώς θα ήμασταν και κυβερνώσα αριστερά;] Είναι φανερή η προσπάθειά τους να ρίξουν το δηλητήριο της αναποτελεσματικότητας των αγώνων. Ισχυρίζονται δεξιά αριστερά ότι η συμμετοχή στην απεργία είναι άσκοπη θυσία, ότι πρέπει να βρεθούν νέες μορφές πάλης, που να μη θίγουν το μεροκάματο, άρα ούτε και τα κέρδη του καπιταλιστή. Έμμεσα προέτρεπαν τους εργαζόμενους να μην απεργήσουν…  Είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα για το πώς τέτοιες και άλλες δυνάμεις, μαζί με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, επιχειρούν να υπονομεύσουν τους εργατικούς αγώνες και να εμποδίσουν τη ριζοσπαστικοποίησή τους.»

Έλεος!

Τι είναι αυτό πια; Ολοκληρωτική παράκρουση; Ποιο είναι αυτό το άτομο που έχει το θράσος να ονομάζει τον εαυτό του και «κομμουνιστή» και «δημοσιογράφο»; Δεν έχουν μάθει αυτοί οι κύριοι, κατ’ αρχήν, ότι στις παραδόσεις του Λένιν και του Μαρξ, των πραγματικών δηλαδή Κομμουνιστών, όταν κάνεις επίθεση σε κάποιον, βάζεις εκτενή αποσπάσματα από τα δικά του κείμενα για να  μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ότι τον παραποιείς ή τον διαστρεβλώνεις, ακόμα και αθέμιτα; Γιατί δεν έβαλε λοιπόν εκτενή αποσπάσματα από την ανακοίνωση αλλά έκοψε μια λέξη από εδώ και μία από εκεί για να παραποιήσει την πραγματικότητα;

Δεν ξέρει κανείς αν πρέπει να γελά ή να κλαίει με την κατάντια του «κομμουνιστή δημοσιογράφου». Γιατί αν ένα είναι σίγουρο είναι ότι δεν έκανε λάθος.

Όποιος ήθελε λίγο να ψάξει να δει τις θέσεις του «Ξ», μια σύντομη ματιά στο site του Ξεκινήματος3 ξεκαθαρίζει με τον πιο απόλυτο τρόπο την εικόνα: το «Ξ» από τις πρώτες μέρες της παρουσίας της Τρόικας εδώ (το 2010) καλεί για γενικευμένες απεργιακές κινητοποιήσεις και καταλήψεις για να φύγει η Τρόικα. Και στην παρούσα συγκυρία, παρότι έχουμε νεοεκλεγείσα κυβέρνηση μόλις μερικών μηνών, το «Ξ» υποστηρίζει ότι πρέπει να καλεστούν γενικευμένες απεργιακές κινητοποιήσεις, όχι μίας ή δύο ημερών, αλλά διαρκείας.  Ο στόχος πρέπει να είναι η πτώση αυτής της κυβέρνησης και για να γίνει αυτό χρειάζεται γενική απεργία διαρκείας – το έχει γράψει με χίλιους διαφορετικούς τρόπους το «Ξ». Ο «κομμουνιστής δημοσιογράφος» είχε τους δικούς του λόγους να μην το έχει προσέξει. Κάτι θα τον πείραξε, μάλλον…

Η εξήγηση για την «μυωπία» του «κομμουνιστή δημοσιογράφου»

Μια παραπέρα ανάγνωση της προκήρυξης που έβγαλε το «Ξ» για την 24ωρη γενική απεργία της 26ης Σεπτέμβρη λύνει το φοβερό μυστήριο.

«Όμως και τα δύο κόμματα της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, βρίσκονται πίσω από τις ανάγκες της στιγμής.

»Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δηλώνει ως στόχο του, καθαρά και δημόσια, την ανατροπή της κυβέρνησης… Πρόκειται για σοβαρό λάθος… Η άρνηση να τεθεί σαν καθαρός στόχος η πτώση της κυβέρνησης και η απουσία επεξεργασμένου σχεδίου για το πώς θα γίνει αυτό αποδυναμώνουν το εργατικό και μαζικό κίνημα, το αφήνουν χωρίς κεντρικό πολιτικό στόχο σε μια κρίσιμη μάχη.

»Το ΚΚΕ συνεχίζει το ίδιο παλιό τροπάρι, της διάσπασης του χώρου της Αριστεράς και των αιτημάτων/συνθημάτων που βρίσκονται εντελώς πίσω από τις ανάγκες. Παρά τις  “πύρινες” ανακοινώσεις του ενάντια στην κυβέρνηση,  την ΕΕ, το καπιταλιστικό σύστημα κλπ το ΠΑΜΕ καταλήγει να προτείνει μια 24ωρη απεργία! Ότι δηλαδή αποφάσισε η πλειοψηφία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ τις οποίες κατά τα άλλα το ΠΑΜΕ κατηγορεί – και σωστά – για ξεπούλημα των αγώνων του εργατικού κινήματος!»

Αυτό είναι που πόνεσε απ’ ότι φαίνεται το Ριζοσπάστη και το δημοσιογράφο του

Το ΚΚΕ ξεκίνησε μια φοβερή και τρομερή καμπάνια από το τέλος του Αυγούστου, κατακεραυνώνοντας την κυβέρνηση, την Τρόικα, την ΕΕ, και το καπιταλιστικό σύστημα… εξηγώντας ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ανατροπή του σάπιου καπιταλισμού… εξηγώντας ότι «εργάτη, χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά» και πώς οι εργάτες πρέπει να προετοιμαστούν για να πάρουν την εξουσία… μια καμπάνια που έθετε το ζήτημα, που είχαν θέσει οι μεγάλοι επαναστάτες του προηγούμενου και προ-προηγούμενου αιώνα, για «εργατική εξουσία ή βαρβαρότητα», για να πάρει στη συνέχεια ένα…  νεροπίστολο και να βαρέσει τον εχθρό με μια, ολόκληρη, 24ωρη απεργία… Αυτή ήταν η πρόταση της εκστρατείας του ΚΚΕ/ΠΑΜΕ, που ξεκίνησε με τυμπανοκρουσίες στις 26 Αυγούστου: μία (ακόμα…) 24ωρη γενική απεργία. Ό,τι ακριβώς έκαναν δηλαδή και οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ!

Το «Ξ»  βέβαια δεν το άφησε αυτό να περάσει απαρατήρητο. Και αυτό ενόχλησε το Ριζοσπάστη και την ηγεσία του ΚΚΕ. Η οποία αντί να κάτσει να αναλογιστεί λίγο τι λάθη έκανε για να «καταφέρει» να πάει το κόμμα στο 4,5% , βαράει δεξιά κι αριστερά νομίζοντας πως έτσι θα συσπειρώσει τις δυνάμεις του.

Δεν θα καταφέρει τίποτα. Κάθε σκεπτόμενο μέλος του ΚΚΕ, αυτή την εποχή, παίρνει απογοητευμένο το δρόμο της εξόδου απ’ το κόμμα και της απενεργοποίησης.

Και αυτό το ξέρει η ηγεσία!

Αλλά δεν την νοιάζει, γιατί αυτό που την ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα είναι να μην μπορεί κανείς να την ταρακουνήσει από τη θέση της!

_________________________________

1  Δείτε σχετικά: https://xekinima.org/arthra/view/article/prepei-na-pesoyn-me-apergies-diarkeias-kai-katalipseis/

2   http://www2.rizospastis.gr/page.do?id=14236&publDate=29%2F9%2F2012&direction=&pageNo=4 

3   Πχ https://xekinima.org/arthra/view/article/kai-tora-ti/

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα