Χθες, 13/7, συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από τον θάνατο του Βασίλειου Μάγγου, έναν μήνα μετά τον άγριο βασανισμό του από αστυνομικούς εξαιτίας της συμμετοχής του στο κίνημα ενάντια στην Lafarge και την καύση απορριμμάτων στον Βόλο. Σήμερα, ο αγώνας ενάντια στην καταστολή και την αστυνομική αυθαιρεσία από τη μια, αλλά και ενάντια στα καταστροφικά σχέδια επέκτασης της πρακτικής της καύσης απορριμμάτων εξακολουθεί να αποτελεί επιτακτική ανάγκη.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατασκευή έξι μονάδων καύσης απορριμμάτων, από τη Ροδόπη μέχρι την Κρήτη, οι οποίες θα έρθουν να συμπληρώσουν το περιβαλλοντικό έγκλημα των μεγάλων ΧΥΤΑ, αλλά και το «πρότυπο» του Βόλου, όπου η τσιμεντοβιομηχανία Lafarge χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια επεξεργασμένα απορρίμματα ως καύσιμα, δηλητηριάζοντας τον αέρα, το έδαφος και το νερό της περιοχής.
Ο αγώνας ενάντια στην καύση αποτελεί άμεση ανάγκη για το περιβαλλοντικό κίνημα και τις τοπικές κοινωνίες, όπως και η διεκδίκηση μιας εναλλακτικής διαχείρισης, φιλικής προς το περιβάλλον, στη λογική της μείωσης του όγκου, της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, σε μικρές τοπικές εγκαταστάσεις, που θα λειτουργούν και θα ελέγχονται από τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Διαβάστε περισσότερα για τα σχέδια της κυβέρνησης για τις μονάδες καύσης απορριμμάτων εδώ και εδώ.
Στις 27/6, ο Γιάννης Μάγγος μίλησε σε εκδήλωση της πρωτοβουλίας «Χωματερή STOP» στην Πετρούπολη με θέμα τις εξελίξεις γύρω από τα τελευταία σχέδια της κυβέρνησης. Ανάμεσα σε άλλα μίλησε για την πορεία της δικαστικής διαδικασίας για τον βασανισμό του γιου του. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε κείμενο βασισμένο στην ομιλία του Γ. Μάγγου στην εκδήλωση, ενώ παλιότερη συνέντευξή του στον σ. Νίκο Κανελλή μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Ο αγώνας για δικαιοσύνη, ενάντια στην καταστολή και την περιβαλλοντική καταστροφή συνεχίζεται!
Στις 5 Ιουνίου 2025 ήταν να ξεκινήσει στο Μικτό Ορκωτό δικαστήριο Καρδίτσας, η δίκη της υπόθεσης βασανισμού του Βασίλειου Μάγγου, με κατηγορούμενους έξι αστυνομικούς, για βασανιστήρια σε βαθμό κακουργήματος που τέλεσαν εις βάρος του Βασίλειου Μάγγου στις 14/6/2020 στο Βόλο. Αναβλήθηκε.
Ως γνωστόν, τον Βασίλειο Μάγγο αστυνομικοί υπάλληλοι του Υ-ΠΡΟ-ΠΟ χτύπησαν χωρίς λόγο, τον βασάνισαν και τον έστειλαν στον θάνατο. Το περιστατικό συνέβη μπροστά στα δικαστήρια και συνεχίστηκε μέσα στην Ασφάλεια Βόλου.
Από την πρώτη στιγμή επιχειρήθηκε συγκάλυψη από τις αρχές που προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός ώστε οι κατηγορούμενοι (και όχι όλοι) να πέσουν στα μαλακά. Γρήγορα αποκαλύφθηκε όμως από το Βιβλίο Συμβάντων της αστυνομίας, ότι τον χτύπησαν χωρίς λόγο και γιατί ήταν στοχοποιημένος για την πολιτική του δράση.
Στις 23/2/2021 εκδίδεται το Πόρισμα της ΕΔΕ και αποδεικνύεται ότι είναι παρωδία. Μοναδικός σκοπός του ήταν η συγκάλυψη της εγκληματικής δράσης των αστυνομικών.
Εκδίδεται λίγο αργότερα το Πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη (28/5/2021), που είναι καταπέλτης εις βάρος των αστυνομικών. Ακολούθησαν άλλα δύο αναπεμπτικά (ως προς το πόρισμα της ΕΔΕ) πορίσματα του Συνηγόρου 10/2/2025 και 31/3/2025 που και αυτά είναι καταπέλτες.
Η οικογένεια του Βασίλειου Μάγγου, από την πρώτη στιγμή αντέδρασε στην προσπάθεια συγκάλυψης και ξεκίνησε ένα τεράστιο αγώνα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Ένα αγώνα που στηρίζει η κοινωνία και ο χώρος των κινημάτων.
Με αλλεπάλληλες νομικές ενέργειες κατόρθωσε να ανατρέψει την υπόθεση και τώρα με την έκδοση του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών (68/2025, 21/2/2025) έξι αστυνομικοί παραπέμπονται για κακουργηματικές πράξεις, ήτοι βασανιστήρια κατά συναυτουργία, επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία, της έκθεσης κατά συναυτουργία και της παράνομης κατακράτησης κατά συναυτουργία, εις βάρος του Βασίλειου Μάγγου. Επίσης επιβλήθηκαν σ αυτούς περιοριστικοί όροι (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και χρηματικό πρόστιμο).
Επιπλέον, με απόφαση του Αρχηγείο της ελληνικής Αστυνομίας με ημερομηνία 17/4/2025 παραπέμπονται υπηρεσιακά οι έξι κατηγορούμενοι στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης με το ερώτημα της ποινής της απόταξης.
Στις αρχές Μαρτίου 2025 καταδικάστηκαν ήδη τρεις αστυνομικοί για επικίνδυνη σωματική βλάβη του Βασίλειου Μάγγου, μπροστά στα δικαστήρια. Και αυτό δίνει ένα ισχυρό δικαστικό νομικό επιχείρημα, ότι δηλαδή ενώ αποδεδειγμένα τον χτύπησαν μπροστά στα δικαστήρια, αντί να τον πάνε στο νοσοκομείο όπως είχαν υποχρέωση, τον μετέφεραν στην Ασφάλεια για να συνεχίσουν, μακριά από θεατές την κακοποίηση και τον βασανισμό του.
Η δίκη ήταν να ξεκινήσει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καρδίτσας στις 5 Ιουνίου 2025. Όμως η οικογένεια του Βασίλειου Μάγγου δεν θα έχει δικαίωμα υπεράσπισης, γιατί αυτή έχει αποβληθεί. Κι αυτό γιατί ο νόμος λέει ότι ο Βασίλειος Μάγγος έπρεπε να είχε κάνει μήνυση προτού πεθάνει. Πρόκειται για μία κατάσταση αρτηριοσκλήρωσης, για μία άκαμπτη προσκόλληση στο νόμο, που ευνοεί τους κατηγορούμενους και δημιουργεί σοβαρά ζητήματα στην προσπάθεια αναζήτησης της αλήθειας.
Ήδη όμως στην καταγγελία του, είχε εκδηλώσει την πρόθεσή του να κάνει μήνυση και είχε ήδη βρει και τη δικηγόρο (Παπαρούσου). Λόγοι όμως ανωτέρας βίας (μπορούμε να το πούμε κι έτσι) δεν επέτρεψαν να την κάνει.
Η δικαστική εξουσία πρέπει να άρει την αποβολή της υπεράσπισης, γιατί έτσι δεν υπάρχει ισονομία, ούτε ίσες ευκαιρίες στην απονομή δικαιοσύνης. Και βέβαια εκτός από το νόμο υπάρχει και το κοινό περί δικαίου αίσθημα.