Πέμπτη 26/5 – Εκλογές στην Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων

Σε γενική συνέλευση και εκλογές για το ΔΣ και την Ομοσπονδία καλεί αύριο Πέμπτη 26 Μάη τα μέλη της η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ). 
Την ώρα που:
η κυβέρνηση ασκεί νεοφιλελεύθερη πολιτική χτυπώντας τα εργασιακά δικαιώματα (ν. Χατζηδάκη)
η ακρίβεια και η στασιμότητα των μισθών μας έχουν γονατίσει
είναι τεράστιες οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό στο δημόσιο γενικά και στο ΥΠΠΟΑ ειδικά
το δημόσιο απαξιώνεται συνειδητά από την κυβέρνηση, με στόχο να περάσει στα χέρια των ιδιωτών εργολάβων (το είδαμε στην Υγεία και την Παιδεία, το βλέπουμε και στον Πολιτισμό)
η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΑΚ) καλεί τις/ους συναδέλφισσες/ους να τη στηρίξουν στις εκλογές, διεκδικώντας: 
ο Πολιτισμός να μην είναι εμπόρευμα, αλλά δημόσιο αγαθό
οι εργαζόμενοι/ες να διεκδικούν ένα σωματείο μαχητικό, διεκδικητικό, συμμετοχικό, που δε θα συμβιβάζεται
να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας, καθώς η συντήρηση αποτελεί άξονα διατήρησης της ιστορίας και του πολιτισμού μας
Διαβάστε στη συνέχεια την ανακοίνωση της ΕΑΚ για τις εκλογές στην ΠΕΣΑ, στις οποίες το «Ξ» συμμετέχει με τη συντρόφισσα Μαριάνθη Κυπρίδου που είναι και απερχόμενο μέλος του ΔΣ της ΠΕΣΑ.

Η συνέλευση και οι εκλογές του σωματείου μας πραγματοποιούνται με καθυστέρηση 2 ετών λόγω πανδημικών και υγειονομικών περιορισμών. Σήμερα, 5 χρόνια μετά, βρισκόμαστε σε ένα νέο κοινωνικοοικονομικό σύμπαν όπου βιώνουμε τις οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες της επιδημίας και της καραντίνας. Η ακρίβεια έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με αποτέλεσμα οι μισθοί μας να μην επαρκούν για την κάλυψη βασικών αναγκών. Κάθε φορά, με αφορμή ένα διαφορετικό είδος κρίσης, όπως η οικονομική, η πανδημική, η ενεργειακή, πιο πρόσφατα η κλιματική και τώρα, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, η κυβέρνηση της ΝΔ ασκεί μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική υπέρ των λίγων “άριστων” και πλούσιων, ενάντια στην κοινωνική πλειοψηφία και τον/η μέσο/η εργαζόμενο/η.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και η υπουργός Λ. Μενδώνη, από την πρώτη ημέρα της τοποθέτησής τους, έδειξαν το αυταρχικό τους πρόσωπο με διάφορους τρόπους. || Η ετσιθελική απόφαση για την απόσπαση των αρχαιοτήτων στο σταθμό “Ελ. Βενιζέλος” στο μετρό της Θεσσαλονίκης, όπου χάθηκε η ευκαιρία για τη δημιουργία ενός μουσείου παγκόσμιας εμβέλειας με αρχαιότητες αντίστοιχες μιας “βυζαντινής Πομπηίας”. Η απόφαση αυτή πάρθηκε για χάρη των αποζημιώσεων σε μεγαλοεργολάβους και ημέτερους παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων καθώς και της ελληνικής και διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. || Η καθαίρεση εν μία νυκτί όσων μελών του ΚΑΣ διαφώνησαν με την απόσπαση των αρχαιοτήτων! || Η επίδειξη χαρακτηριστικής αδιαφορίας για τις αρχαιότητες σε μέρη όπου προβλέπεται η εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων όπως στο Γυαλί Νισύρου ή παρεμβάσεις λόγω ξενοδοχειακών ή άλλων ‘αναπτυξιακών’ μονάδων όπως εκείνες στο Ελληνικό.  || Η παντελής αγνόηση των συναδέλφων καλλιτεχνών όπου στη διάρκεια της καραντίνας δέχθηκαν ισχυρά πλήγματα τόσο  στον εργασιακό τους χώρο όσο και στην τέχνη γενικότερα. || Το αυθαίρετο και χωρίς επαρκή σχεδιασμό τσιμέντωμα στην Ακρόπολη. || Η προσπάθεια διάλυσης της ΥΣΜΑ (Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης). || Η εξόφθαλμη διάθεση για παράδοση των κτημάτων Τατοΐου σε επιχειρηματίες και φιλοβασιλικούς κύκλους. || Η υπόθεση Λιγνάδη και οι κατηγορίες  παιδοβιασμών,  όπου η υπουργός με μεγάλη καθυστέρηση δήλωσε “εξαπατημένη” από τον επί χρόνια συνεργάτη της και καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. || Η διαρκής συγκάλυψη των -φιλικά και πολιτικά προσκείμενων στην υπουργό- συνδικαλιστών που εμπλέκονται με το σκάνδαλο στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας. || Η ανάλγητη πολιτική διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση, οδήγησε τη χώρα μας σε ρεκόρ θανάτων παγκοσμίως σε αναλογία πληθυσμού. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ με αυταρχισμό οδήγησε στη δημιουργία εργαζομένων πολλών ταχυτήτων σε σχέση με την τηλεργασία, υποχρεώνοντας ένα  μεγάλο μέρος των συναδέλφων να απασχολούνται ανελλιπώς στους χώρους εργασίας με ανεπαρκή τήρηση του πρωτόκολλου συνθηκών υγιεινής, την απολύμανση και τον αερισμό των κοινοχρήστων χώρων, την  χρήση των κλιματιστικών, την διάθεση απολυμαντικών μέσων.

Δυστυχώς, συναδέλφισσες/οι,  ο κατάλογος είναι μακρύς.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΠΠΟΑ

 • Υποστελέχωση των Υπηρεσιών και δραματική αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων και κυρίως του εργατοτεχνικού, διοικητικού και επιστημονικού προσωπικού. Παράλληλα, παρατηρείται η ενασχόληση συναδέλφων με εργασίες άσχετες με την ειδικότητά τους και χωρίς την αναγκαία  διοικητική ή νομική στήριξη, όπως η συμμετοχή τους σε ομάδες επιτροπών ευθύνης ελέγχου ή διενέργειας διαγωνισμών.
 • Απέναντι στις αναγκαίες μαζικές μόνιμες προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων άμεσα, η πολιτική ηγεσία επιλέγει το δρόμο των ιδιωτών εργολάβων, γεγονός που είναι πολύ πιο κοστοβόρο, με περισσότερη γραφειοκρατία και πολλές φορές επικίνδυνο για τα μνημεία και την πολιτιστική μας κληρονομιά.
 • Μισθοί και δώρα που αυθαίρετα μας έκοψαν δεν έχουν επιστρέψει στα προ μνημονίων επίπεδα, παρόλο που μας ενημέρωσαν ότι ‘βγήκαμε’ από τα μνημόνια το 2018, ενώ παράλληλα, γίνεται λόγος για μείωση ή και κατάργηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στον κλάδο μας. Με βάση το πόρισμα της επιτροπής για την αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου της καταβολής του επιδόματος, 15.300 εργαζόμενοι καθίστανται μη δικαιούχοι και σε χιλιάδες άλλους περικόπτεται δραστικά! Αυτές οι προτάσεις, ειδικά σήμερα που το εισόδημα όλων των εργαζομένων μειώνεται δραματικά, συνιστούν ουσιαστική μείωση αποδοχών, για ακόμα μία φορά.
 • Τα έργα ΕΣΠΑ και οι Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (τα περιώνυμα ΣΔΙΤ) αποτελούν πλέον μια… πραγματική μάστιγα για εργαζόμενους των Υπηρεσιών που τα τρέχουν, αλλά και για τα μνημεία. Προκρίνονται από την πολιτική ηγεσία ως σχεδόν μοναδική πηγή χρηματοδότησης, ενώ δεν υπάρχει καμία απολύτως μέριμνα για τον έλεγχο και την παρακολούθησή τους μετά την ολοκλήρωσή τους, όπως ακριβώς έγινε με τα ΚΠΣ.
 • Βρίσκεται σε εφαρμογή ο νόμος Χατζιδάκη, που αφού κατάργησε το 8ωρο στον ιδιωτικό τομέα και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, έρχεται να χτυπήσει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, δυσκολεύοντας το δικαίωμα στην απεργία, ουσιαστικά ποινικοποιώντας τη συνδικαλιστική δράση! Δεν είναι τυχαίο ότι, στην πρόσφατη στάση εργασίας της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.), η Διοίκηση προσέφυγε εναντίον των εκπροσώπων 8 σωματείων, διεκδικώντας χρηματική ποινή 1.500 ευρώ και φυλάκιση 6 μηνών για τον καθέναν από αυτούς! Φυσικά βρίθει ευθυνών και η πρώην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε το δρόμο, νομοθετώντας το 50%+1 στα σωματεία για τον τρόπο λήψης απόφασης για τις απεργίες.
 • Σα να μην έφταναν όλα αυτά, ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης κατέθεσε νομοσχέδιο στη Βουλή για την αξιολόγηση στο δημόσιο με… μπόνους παραγωγικότητας, λες και είμαστε πολυεθνική εταιρεία! Το νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί τον Ιούνιο προβλέπει δύο διακριτές διαδικασίες αξιολόγησης, μία για προϊσταμένους και μία για απλούς υπαλλήλους και χορήγηση μπόνους επίτευξης στόχων σε τέσσερις κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο, κυρίως εκείνους που εμπλέκονται με την υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης ή από άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Η αξιολόγηση με βαθμολογία επικεντρώνεται στους προϊσταμένους, οι οποίοι όμως αποκτούν (ακόμη και ως μετακλητοί) ισχυρό δικαίωμα πάνω στους υφισταμένους τους.  Οι χαμηλά αξιολογούμενοι προϊστάμενοι είναι αντιμέτωποι με ποινές ακόμη και απαλλαγής από τα καθήκοντά τους, γεγονός που θα τους καθιστά πιο ευεπίφορους στην άσκηση πιέσεων προς τους υφισταμένους τους με στόχο την επίτευξη των υπηρεσιακών στόχων.
 • Και, αφήνοντας το “καλύτερο” για το τέλος, η κυβέρνηση και η υπουργός Πολιτισμού σχεδιάζουν την ιδιωτικοποίηση 5 από τα μεγαλύτερα δημόσια μουσεία της Ελλάδας (ΕΑΜ, ΒΧΜ, ΑΜΘ, ΜΒΧΠΘ, ΑΜΗ) ανοίγοντας βέβαια το δρόμο και για τα υπόλοιπα… Πώς; Σύμφωνα με το παράδειγμα του Μουσείου Ακρόπολης και της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου ηγετικό και αποφασιστικό όργανο είναι διορισμένο (και πληρωμένο) ΔΣ από την εκάστοτε κυβέρνηση! Τα μουσεία αυτά θα έχουν κρατική χρηματοδότηση μεν, αλλά τα κέρδη (από τα πωλητήρια και τα αναψυκτήρια) θα τα κρατάνε για τους εαυτούς τους. Παράλληλα, είτε θα κόβουν δικαιώματα από τους εργαζόμενους, όπως έγινε με συναδέλφους μας από το μουσείο Ακρόπολης (όπου μια ωραία πρωία τους έκοψαν απροειδοποίητα το ανθυγιεινό επίδομα και μάλιστα τους ζητάνε και αναδρομικά!!) είτε δε θα τους πληρώνουν όταν έχει λήξει η θητεία του ΔΣ και μέχρι το διορισμό του επόμενου (όπως έγινε στην Εθνική Πινακοθήκη για 7 μήνες)!! Στην λογική της ιδιωτικοποίησης του πολιτισμού ψηφίστηκε και ο δανεισμός των Αρχαιοτήτων για 50 χρόνια, με σκοπό και τη δημιουργία παραρτημάτων των Μουσείων σε άλλες χώρες, θέτοντας την προστασία και την ορθή διαχείριση των αρχαιοτήτων σε κίνδυνο.

Η σύντομη περιγραφή της κατάστασης δείχνει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να μετατρέψει το δημόσιο σε έναν μοχλό ιδιωτικών συμφερόντων και διασπάθισης Δημόσιου χρήματος (δηλαδή των δικών μας χρημάτων), για να εξυπηρετεί τους δικούς της σκοπούς. Εκτός από τον πολιτισμό, αυτό το βλέπουμε να συμβαίνει στην υγεία και στην παιδεία. Η συνταγή είναι γνωστή: πρώτα απαξιώνονται οι εργαζόμενοι, στη συνέχεια εγκαταλείπονται οι Δημόσιες δομές και μετά αφήνονται στα χέρια ημετέρων για ίδιον όφελος. Όμως η διάσωση και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, που με σημερινά δεδομένα μπορεί να αποτελεί και άθλο,  σε εκείνους τους απαξιωμένους εργαζόμενους οφείλεται! Σε όλους εμάς!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, απέναντι σε όλη αυτή τη λαίλαπα πρέπει να αντιταχθούμε με κάθε μέσο για να αλλάξουμε την κατάσταση. Λίγες μέρες πριν, η κυβερνητική παράταξη στα Πανεπιστήμια έχασε την πρωτιά που είχε εδώ και 30 χρόνια. Οι νίκες των εργαζομένων σε άλλους κλάδους, όπως στην Cosco ή στην efood μας δείχνουν το δρόμο και αποτελούν ξεκάθαρο μήνυμα για τη διάθεση που υπάρχει στην κοινωνία απέναντι σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη θατσερικού τύπου πολιτική.

Ως Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε αυτό που μας αξίζει. Να διαπραγματευόμαστε εκεί που χρειάζεται, αλλά και να συγκρουόμαστε εκεί που απαιτείται. Δε θέλουμε να βλέπουμε άλλο τον πολιτισμό να μαραζώνει και τις Δημόσιες δομές να καταρρέουν. Θέλουμε τα σωματεία μας να είναι παρόντα, ενεργά, μαχητικά, διεκδικητικά. Να συμμετέχουν όσες και όσοι περισσότερες/οι μπορούν!

Ζητάμε να συνταχθείτε μαζί μας σε αυτό τον αγώνα και να στηρίξετε το ψηφοδέλτιο της ΕΑΚ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

 • Μόνιμες προσλήψεις συντηρητών και λοιπών ειδικοτήτων σύμφωνα με τις ανάγκες των Υπηρεσιών!
 • Αύξηση των μισθών σύμφωνα με τον πληθωρισμό και επαναφορά των δώρων! Να υπάρξει διαφάνεια στην ασαφή καταβολή υπερωριών που δημιουργούν προβλήματα μεταξύ των συναδέλφων καθιστώντας  νταραβερτζή τον/την εκάστοτε προϊστάμενο/μένη.
 • Ξεπάγωμα του Μισθολογικού Κλιμακίου της διετίας 2016 – 2017. 
 • Καταβολή εξόδων οδοιπορικών, τουλάχιστον του 50% και να μην ξεπερνά το 2μηνο η αποπληρωμή τους. Να μην επιβάλλεται η μετακίνηση με εκβιαστικούς όρους ειδικά όταν υπάρχουν κοινωνικά, οικογενειακά ή οικονομικά και άλλα κωλύματα. Όταν κρίνεται απαραίτητη η μετακίνηση, τα έξοδα να καλύπτονται άμεσα από την Υπηρεσία και όχι από τους/ις εργαζόμενους/ες!
 • Ένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ και διεύρυνση του ανθυγιεινού επιδόματος και στους/στις συμβασιούχους συναδέλφους μας και σε όσους/ες εργάζονται σε ΝΠΔΔ.
 • Την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και παροχή ΜΑΠ στους χώρους εργασίας για όλους τους/τις εργαζομένους/ες.
 • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.
 • Απόσυρση του σχεδίου νόμου για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος και την αποκοπή των πέντε Κρατικών Μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
 • Να επιστρέψουν  στο ΥΠΠΟΑ και στην Αρχαιολογική Υπηρεσία το Μουσείο της Ακρόπολης και η Εθνική Πινακοθήκη.
 • Να παραμείνει ο πολιτισμός δημόσιο και δωρεάν αγαθό για όλες/ους!

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΕΑΚ-ΠΕΣΑ 2022

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ και ΤΗΝ ΠΟΕ ΥΠΠΟ

 1. ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ,                         ΔΣΑΝΜ
 2. ΒΑΣΑΛΟΥ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ,                                        ΔΣΑΝΜ
 3. ΒΙΤΣΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ,                                     ΔΣΑΝΜ
 4. ΒΛΑΣΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ,                             ΕΦΑΧΑΓΟΡ
 5. ΒΟΥΜΒΟΥΛΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ,                     ΕΦΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
 6. ΓΑΥΡΙΝΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ,                                   ΜΟΥΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
 7. ΔΕΛΗΠΡΙΜΗ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ,                                ΔΣΑΝΜ
 8. ΔΕΛΙΟΣ ΔΑΥΙΔ – ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ,                      ΕΦΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
 9. ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΘΩΜΑΣ ΤΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ,                             ΒΧΜ
 10. ΚΟΥΡΙΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ,                                    ΕΦΑ Π ΑΘΗΝΩΝ
 11. ΚΡΑΣΑΓΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ,                                    ΕΦΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
 12. ΚΥΠΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΟΥ ΗΛΙΑ,                                      ΕΦΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
 13. ΜΠΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ,                                    ΕΦΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
 14. ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ,                                ΔΣΑΝΜ
 15. ΝΑΚΑ ΜΕΛΙΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ,                                       ΕΦΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
 16. ΟΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ,           ΕΦΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
 17. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ,      ΕΦΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
 18. ΠΑΠΠΑ ΕΛΕΝΗ (ΛΕΝΑ) ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ,                     ΕΦΑ Χ.ΑΓ.ΟΡ
 19. ΠΕΝΤΑΡΒΑΝΗ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ,                        ΕΦΑ ΠΕΙΡ.& ΝΗΣΩΝ
 20. ΣΑΠΟΥΝΤΖΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ,               ΕΦΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
 21. ΣΠΑΛΑ ΕΥΓΕΝΙΑ (ΒΕΝΙΑ) ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ,                             ΕΦΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
 22. ΤΣΙΒΓΟΥΛΗ ΕΙΡΗΝΗ (ΡΕΝΑ) ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ,                       ΒΧΜ
 23. ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ (ΔΗΜΟΣ) ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΔΔΕΑΜ-ΤΔΙΑΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ και ΤΗΝ ΠΟΕ ΥΠΠΟ

 1. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ (ΣΤΕΛΛΑ) ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ,        ΔΣΑΝΜ
 2. ΤΖΟΥΜΟΥΣΛΗ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ,                  ΥΝΜΤΕΘΚΣΕ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,284ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα