Πέμπτη 1/12: Συγκέντρωση κατοίκων Κρυονερίου και Τούμπας για την διάσωση του ρέματος Πολυγνώτου

Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κρυονερίου – Άνω Τούμπας

Η Διοίκηση Ζέρβα έχει υποχρέωση να προχωρήσει άμεσα σε αναστολή των οικοδομικών αδειών στο Κρυονέρι.

Εδώ και μήνες οι κάτοικοι στο Κρυονέρι δίνουμε έναν αγώνα προστασίας του ρέματος και του δάσους και υπεράσπισης της ποιότητας ζωής μας. Πάνω από 900 υπογραφές, δεκάδες δράσεις στην περιοχή, μαζική παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο, όπου και ψηφίστηκε ομόφωνα υποστηρικτικό προς το αίτημα μας ψήφισμα. Από τότε, όμως, η διοίκηση του Δήμου βρίσκεται σε πλήρη απραξία, παίζοντας το γνωστό παιχνίδι της μετάθεσης ευθυνών ανάμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

Έχουμε, όμως, νέες σημαντικές εξελίξεις που εκθέτουν τη δημοτική αρχή και τη φέρνουν προ των ευθυνών της. Το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών έχει εκπονήσει Master Plan Αντιπλημμυρικών

Έργων περιοχών Θεσσαλονίκης, το οποίο μάλιστα έχει εγκριθεί. Αυτήν τη στιγμή, έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί οι μελέτες για την οριοθέτηση και τα έργα διευθέτησης της περιφερειακής τάφρου και των συμβαλλόντων ρεμάτων από το Υπουργείο και συγκεκριμένα περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη 2030». Επίσης, στο προαναφερόμενο εγκεκριμένο Master Plan απεικονίζεται στους σχετικούς χάρτες και αναφέρεται ρητά στα τεύχη το ρέμα στην περιοχή Κρυονερίου, το οποίο χαρακτηρίζεται ότι βρίσκεται «υπό μελέτη» προς οριοθέτηση.

Με βάση τα παραπάνω και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία υποχρεούται η αρμόδια διεύθυνση του Δήμου Θεσσαλονίκης να αναστείλει άδειες δόμησης δίπλα στο ρέμα Πολυγνώτου στην περιοχή του Κρυονερίου μέχρις ότου ολοκληρωθεί η οριοθέτηση του ρέματος που βρίσκεται σε εξέλιξη και διενεργείται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, δοθέντος ότι το Υπουργείο είναι αρμόδια και υπερκείμενη υπηρεσία.

Αυτή η εξέλιξη αποτελεί μια πρώτη δικαίωση του αγώνα μας και μια απάντηση σε όσους επιχειρούν να ισοπεδώσουν κάθε έννοια λογικής και να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα. Πλέον, από τα πλέον επίσημα χείλη αναφέρεται ξεκάθαρα ότι στην περιοχή μας υπάρχει ρέμα, για το οποίο έχει εγκριθεί και σχεδιάζεται οριοθέτηση. Αυτό αυτόματα γεννάει ευθύνες και υποχρεώσεις για τη δημοτική αρχή. Το “γαϊτανάκι ευθυνών” ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς δεν έχει πλέον καμία βάση αιτιολόγησης. Η διοίκηση Ζέρβα είναι απόλυτα υπεύθυνη για ό,τι συμβεί. Ζητάμε:

  • Η διοίκηση Ζέρβα να προχωρήσει άμεσα σε αναστολή οποιασδήποτε οικοδομικής δραστηριότητας μέχρι να ολοκληρωθεί η οριοθέτηση του ρέματος, που προβλέπεται στο Master Plan. Αυτό έχει τη δικαιοδοσία να το κάνει δηλώνοντας πως ταυτόχρονα προτίθεται να προχωρήσει σε τροποποίηση του υφιστάμενου ρυμοτομικού σχεδίου.
  • Να μπει το θέμα στην ημερήσια διάταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο και να παρθεί απόφαση για αναστολή των αδειών δόμησης.
  • Συνάντηση με το Δήμαρχο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για να τους γνωστοποιήσουμε το αίτημα μας με βάση τις τελευταίες εξελίξεις.

Εμείς από την πλευρά μας δε θα ανεχτούμε άλλη κωλυσιεργία και εμπαιγμό. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, με όσα μέσα διαθέτουμε, μέχρι την οριστική δικαίωση και σας θέλουμε στο πλευρό μας.

Καλούμε σε συγκέντρωση την Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2022 στις 6:30μμ στην Αγία Βαρβάρα στην Τούμπα. Θα ακολουθήσει πέρασμα από την οδό Λαμπράκη για ενημέρωση και συζήτηση με τους κατοίκους σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και τις διεκδικήσεις μας.

Πρωτοβουλία Κατοίκων Κρυονερίου

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα