Πάτρα: Οι “κρυμμένοι” μετανάστες

Η Πάτρα είναι μια πόλη με ιδιαιτερότητες όσον αφορά τους μετανάστες. Από τη μια, είναι γνωστή στο πανελλήνιο ως η «πόρτα για τη Δύση» για εκατοντάδες Κούρδους παλιότερα και δεκάδες Αφγανούς τώρα, που συνωστίζονται σε άθλιους αυτοσχέδιους καταυλισμούς περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία να περάσουν στην Ιταλία. Από την άλλη, στην πόλη ζει ένας μεγάλος αριθμός Αλβανών, Βουλγάρων, πολιτών των χωρών του πρώην Ανατολικού μπλοκ και διαφόρων άλλων εθνοτήτων με ή χωρίς χαρτιά. Εργάζονται, μεγαλώνουν τα παιδιά τους, πηγαίνουν σχολείο, αλλά… δε φαίνονται πουθενά.

Καμιά εθνότητα δεν έχει συλλογική εκπροσώπηση, δεν υπάρχει καμία κοινότητα, ούτε καν μια άτυπη ομάδα μεταναστών που να κάνει αισθητή την παρουσία της στην πόλη, να παλεύει για τα δικαιώματά της, να διαμαρτύρεται για τις αδικίες που υφίσταται, να διεκδικεί ισότητα και πραγματική ένταξη. Φόβος; Αδιαφορία; Έλλειψη πολιτικής συνείδησης; Όποια και να είναι η αιτία, το σίγουρο είναι πως οι μετανάστες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι λύσεις στα προβλήματά τους δεν έρχονται από το ελληνικό κράτος, ούτε μόνο με τις διαμαρτυρίες των Πατρινών που είναι στο πλευρό τους.

Οι τοπικοί φορείς αδιαφορούν και πετούν το μπαλάκι ο ένας στον άλλο ακόμα και για ζητήματα της δικαιοδοσίας τους, π.χ. τη δημιουργία ενός Κέντρου Υποδοχής για τους Αφγανούς πρόσφυγες. Η τοπική κοινωνία άλλοτε συγκι-νείται με το δράμα των προσφύγων και άλλοτε επιτίθεται για «το αφύλακτο λιμάνι» και «τους ξένους που μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο την ανεργία της περιοχής».

Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν αν οι ίδιοι οι μετανάστες οργανωθούν σε συλλογικότητες και ενωθούν με το μεταναστευτικό κίνημα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και με τα κινήματα των εργαζομένων, των φοιτητών και όλων όσων αγωνίζονται για μια κοινωνία δίκαιη. Εμείς οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό τους και να τους δείξουμε ότι η δύναμη είναι στα χέρια τους και ότι με τους κοινούς μας αγώνες θα πετύχουμε ουσιαστική ένταξη και λύση των προβλημάτων μας.

Μαριανή Παπανικολάου – ΠΑΤΡΑ

___________________

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής