Πάτρα: Κινητοποιήσεις ενάντια στη συνδικαλιστική δίωξη φοιτητή του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών

Δημοσιεύουμε την απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας, σε σχέση με τη συνδικαλιστική δίωξη φοιτητή, για τη συμμετοχή του σε δράσεις του Συλλόγου του για το έγκλημα στα Τέμπη.

Καμιά συνδικαλιστική δίωξη φοιτητή! Να σταματήσει τώρα κάθε πειθαρχική διαδικασία! 

Καταγγέλλουμε την  κλήση σε απολογία φοιτητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου εκλεγμένο με την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας.

Συγκεκριμένα:

Την Τρίτη 7/3/2023 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών και ο σύλλογος αποφάσισε να συμμετάσχει στην απεργιακή συγκέντρωση για το έγκλημα στο Τέμπη προκειμένου να εκφραστεί η δικαιολογημένη οργή των φοιτητών, που έλαβε χώρα την Τετάρτη 8/3/2023. Ανάμεσα στα άλλα, ο Φοιτητικός Σύλλογος αποφάσισε μονοήμερη κατάληψη της σχολής ώστε να μην πραγματοποιηθούν μαθήματα. Η απόφαση αυτή κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο και την Γραμματεία του Τμήματος ώστε να είναι ενήμεροι. Την ίδια μέρα τελούσαν υπό κατάληψη σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών με ανάλογες αποφάσεις.

Την ημέρα της κατάληψης ορισμένοι φοιτητές βρίσκονταν στο χώρο του Τμήματος εφαρμόζοντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Την ίδια μέρα είχε οριστεί συνέλευση του Τμήματος των καθηγητών  την οποία ο πρόεδρος επιχείρησε να την διεξάγει δια ζώσης, μέσα σε κατειλημμένη σχολή η οποία θα μπορούσε να γίνει με διαφορετικό τρόπο ή την επόμενη ημέρα. Ο Φοιτητικός Σύλλογος έγκαιρα είχε ενημερώσει για την απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης. Ο πρόεδρος συνειδητά επέλεξε να στρέψει τους καθηγητές ενάντια στους  φοιτητές, και με αφορμή αυτό το γεγονός, να απαγγείλει ανυπόστατες κατηγορίες σε βάρος του συμφοιτητή μας.

Καταδικάζουμε την απαράδεκτη στάση και ενέργεια του προέδρου του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών. Είναι μια ενέργεια που πάει ενάντια στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των φοιτητών,  στο κοινό αίσθημα δικαίου όλων των φοιτητών, όλης της κοινωνίας. Είναι απαράδεκτο να συμβαίνει αυτό, την ώρα που η χώρα βράζει από αγανάκτηση και οργή για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη και θρηνεί 57 νέους ανθρώπους.  Οι φοιτητές δεν δεχόμαστε να ποινικοποιείται και να διώκεται ο αγώνας μας για να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη.

Την ώρα που με ταχύτητα στρέφονται ενάντια στις αποφάσεις των φοιτητών, δεν δείχνουν τα ίδια αντανακλαστικά για  τα ιδρύματα που βουλιάζουν κάτω από το βάρος της υποχρηματοδότησης, των ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές, για τους εκατοντάδες φοιτητές που αποκλείονται από τη δωρεάν σίτιση, που το κόστος στέγασης εκτοξεύεται, που η ανεργία των νέων πτυχιούχων είναι τεράστια. Αυτή η εγκληματική πολιτική της Ε.Ε. και όλων των κυβερνήσεων που στερεί το δικαίωμα στις σπουδές και κλέβει τα όνειρα χιλιάδων νέων, μπορεί και πρέπει να καταδικαστεί πλατιά από όλους τους φοιτητές μέσα από τον μαζικό και οργανωμένο αγώνα για σύγχρονες σπουδές, δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Η επαναφορά των πειθαρχικών και των «φοιτητοδικείων» ανοίγει επικίνδυνους δρόμους, στρέφεται απέναντι σε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια. Προσπαθούν με οποιονδήποτε τρόπο να βάλουν εμπόδιο στη συλλογική διεκδίκηση, χτυπάνε ακόμα και το δικαίωμά μας να συζητάμε και να κινητοποιούμαστε για τα προβλήματά μας. Όσο τα πανεπιστήμια απομακρύνονται από τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και της κοινωνίας, τόσο θα εντείνεται και η ανάγκη για καταστολή και φίμωση κάθε αντίθετης άποψης.

Τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι χώροι μόρφωσης, χώροι που οι φοιτητές θα μπορούν να συζητούν ελεύθερα, που θα μπορούν να αποφασίζουν συλλογικά χωρίς το φόβο επιβολής κυρώσεων από τα Τμήματα που σπουδάζουν. Με την κλήση σε πειθαρχικό δεν στρέφονται μόνο ενάντια στον συγκεκριμένο φοιτητή. Στρέφονται ενάντια σε κάθε φοιτητή που κινητοποιείται, που αγανακτεί με το άδικο, που διαδήλωσε προκειμένου να μην μείνει αναπάντητο το έγκλημα στα Τέμπη.

Περιμέναμε από τον πρόεδρο του Τμήματος της σχολής των Πολιτικών Μηχανικών να πρωτοστατεί στην έρευνα για ασφαλείς μεταφορές, να πρωτοστατεί στην ανάδειξη των ευθυνών των ενόχων μαζικά στους φοιτητές και όχι να καλεί σε απολογία έναν φοιτητή που κινητοποιήθηκε μαζί με άλλους συναδέλφους του για να αποδοθούν ευθύνες για  να μην θρηνήσουμε στο μέλλον και άλλα θύματα.

Καλούμε έστω και τώρα την συνέλευση του Τμήματος, την κοσμητεία και τις πρυτανικές αρχές να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο γεγονός! 

Απαιτούμε:

 Ο πρόεδρος να πάρει πίσω την κλήση σε πειθαρχική ακρόαση 

 Να μην προχωρήσει καμία πειθαρχική διαδικασία.

Καλούμε σε:

Κινητοποίηση την Τετάρτη 5/4 στις 9 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών

Κινητοποίηση στην πρυτανεία και την κοσμητεία της Πολυτεχνικής σχολής την Τετάρτη 5/4 στις 9:30

Η τρομοκρατία και η ποινικοποίηση των αγώνων μας δεν θα περάσουν!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα