Πάτρα: Η φασιστική τρομοκρατία δεν φέρνει πίσω τους νεκρούς – θα απειλήσει όμως όλους μας!

Της Χριστίνας Ζιάκα

Η αποκρουστική δολοφονία για ασήμαντη αφορμή του Θ.Λαζανά στις Ιτιές της Πάτρας από 3 Αφγανούς το Σάββατο 19 Μάη, η έκρηξη της τοπικής κοινωνίας που ακολούθησε και το πλήρες «καπέλωμα» της από την Χρυσή Αυγή, μας έδωσαν μια ακόμα γεύση για το τι συμβαίνει όταν ανοίγει το κουτί της Πανδώρας.

Το Λιμάνι της Πάτρας εδώ και παρά πολλά χρόνια λειτουργεί ως βασική «έξοδος» προς την άλλη Ευρώπη, για μεγάλους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών –με ή χωρίς χαρτιά– που θέλουν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, γιατί δεν τους εγγυάται ούτε νόμιμα έγγραφα, ούτε κυρίως μια αξιοπρεπή διαβίωση. Με αποτέλεσμα όλοι αυτοί οι «περαστικοί» να στεγάζουν την εξαθλίωση τους κατά διαστήματα είτε στο παλιό λιμάνι, είτε στα εγκαταλειμμένα βαγόνια του ΟΣΕ, είτε σε πλατείες και αλάνες, είτε όπως πρόσφατα στο παλιό εργοστάσιο της Πειραϊκής Πατραϊκής.

Η στάση των τοπικών αρχών

Η στάση των τοπικών αρχών όλα τα τελευταία χρόνια, όταν οι αντιδράσεις της τοπικής κοινότητας ξεπερνούσαν ένα όριο, ήταν να δίνει μια προσωρινή «αστυνομική» λύση σε ένα κατά βάση κοινωνικό ζήτημα. Κατ’ ακρίβεια  «μετάφερε»  τους πρόσφυγες στην μια ή στην άλλη πλευρά του λιμανιού ή οργάνωνε επιχειρήσεις «σκούπα», για να τους υποχρεώσει να «ξεκουμπιστούν» γρήγορα.

Και πάντως δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στις προτάσεις του ντόπιου αντιρατσιστικού κινήματος, της Αριστεράς και των μαζικών φορέων, για δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας των άστεγων προσφύγων και μεταναστών διεκδικώντας,  αποφασιστικά και επιτακτικά, κονδύλια από την ΕΕ, αφού το πρόβλημα της μαζικής εισροής προσφύγων δεν είναι ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό ζήτημα.

Από την διαιώνιση αυτής της κατάστασης χαμένοι δεν ήταν μόνο οι ίδιοι οι πρόσφυγες αλλά και οι Πατρινοί. Και οι κερδισμένοι, τα κυκλώματα που θησαυρίζουν –με την συμμετοχή και κρατικών λειτουργών– εκμεταλλευόμενα τους πρόσφυγες αλλά και οι Χρυσαυγίτες που άρχιζαν να χτίζουν το προφίλ του «προστάτη» των Πατρινών.

Επιστέγασμα ήταν η Χρυσή Αυγή στην εργατούπολη της Πάτρας, σε μια πόλη με μεγάλη ιστορία αγώνων, να εκτιναχθεί από τους 352 ψφ (0,17%) του 2009, στις 11.910 ψφ (6,3%) το 2012 και να εκλέξει ως βουλευτή τον Μ. Αρβανίτη, τον δικηγόρο του Γ. Καλαμπόκα, δολοφόνου του αγωνιστή καθηγητή Ν. Τεμπονέρα το 1991.

Δώρο στην Χρυσή Αυγή

Για την Χρυσή Αυγή η αποκρουστική δολοφονία του Θ. Λαζανά ήταν ένα …θεόσταλτο δώρο για να οργανώσει την προεκλογική της εκστρατεία για τις 17 Ιούνη, καπελώνοντας απροκάλυπτα την δικαιολογημένη θλίψη και οργή των κατοίκων των Ιτιών. Μάλιστα με ανακοίνωση της παρουσιάσει ως «νίκη» δική της που «χαρίζει» στους κατοίκους την πλήρη εκκένωση του κτιρίου της Πειραϊκής από τους χωρίς χαρτιά και την ενίσχυση της αστυνόμευσης στο λιμάνι!

Ο συνειρμός παραπάνω από προφανής: εκεί που το αστικό κράτος είναι άχρηστο το φασιστικό κράτος ολοκληρώνει την βρωμοδουλειά.

Του Η. Κασιδιάρη μάλιστα του ξέφυγε σε συνέντευξη του στον Ν.Ευαγγελάτο στον ΣΚΑΪ πως «θα ‘πρεπε να ήταν η Χρυσή Αυγή υπεύθυνη για την τήρηση της τάξης…» (http://www.youtube.com/watch?v=ai9Hk5icZw4&feature=player_embedded). Προφανώς, τότε, αυτά που είδαμε στην Πάτρα θα τα βλέπαμε πολύ συχνά.

Ιστορικά ο φασισμός και ο νεοναζισμός έκαναν αυτό ακριβώς το πράγμα: έβγαλαν σε αχρηστία όλους τους θεσμούς της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας όπως το κοινοβούλιο, την ύπαρξη πολιτικών κομμάτων, τις εκλογές, την ύπαρξη συνδικάτων, τα στοιχειώδη αστικά δικαιώματα, και τα αντικατέστησαν όλα με την Αστυνομία, τον Στρατό, τα Ες Ες, τις ειδικές δυνάμεις, τις μυστικές υπηρεσίες, χτίζοντας ένα πλήρως αστυνομικό και στρατιωτικό κράτος. Με κύριο στόχο να συντρίψουν το εργατικό κίνημα και τις οργανώσεις, να διασώσουν τον καπιταλισμό και να προετοιμάσουν το μακελειό του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Ας φανταστούμε ότι η Χ. Αυγή ολοκλήρωνε την επίθεσή της…

Αλλά ας δούμε πρακτικά και συγκεκριμένα: η ατζέντα της Χρυσής Αυγής, η φασιστική τρομοκρατία, αποτελούν τελικά λύση; Ας υποθέσουμε ότι την Τρίτη 22/5 η Χρυσή Αυγή δεν εμποδίζονταν και ολοκλήρωνε το …έργο της στην Πειραϊκή, τι ακριβώς αλήθεια θα είχε καταφέρει;

Τα μέλη της Χρυσής Αυγής –πολλοί απ’ αυτούς φερτοί από την Αθήνα ή άλλες περιοχές όπως καταγγέλθηκε– κινήθηκαν προς το κτίριο της Πειραϊκής φορτωμένοι με μολότωφ, κροτίδες, στυλιάρια, σιδηρολοστούς και άλλα πολλά. Ας υποθέσουμε ότι το κτίριο έπαιρνε φωτιά, όπως επιχείρησαν να του βάλουν. Πόσοι άνθρωποι θα πέθαιναν; Πόσοι άνθρωποι που δεν είχαν καμιά σχέση με τη δολοφονία του Θ. Λαζανά; Το σίγουρο πάντως είναι πως θα είχαμε νεκρούς, πολλούς νεκρούς! Αλλά κι αν ακόμα εισέβαλαν στο εσωτερικό του κτιρίου για να διώξουν βιαίως τους χωρίς χαρτιά, και πάλι το μόνο σίγουρο είναι πως θα είχαμε νεκρούς, πολλούς νεκρούς! Έτσι η Χρυσή Αυγή θα ξεπλήρωνε το αίμα ενός αθώου νεκρού με το πολλαπλάσιο αίμα πολλών αθώων!  Αυτή ακριβώς είναι η λογική τους: για κάθε έγκλημα ενός Έλληνα, η εκδίκηση είναι η δολοφονία –εν ψυχρώ μάλιστα–  δεκάδων αθώων και ανυπεράσπιστων αλλοδαπών!

Ποιος στα αλήθεια πιστεύει πως αυτή η λογική δεν θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου μιας ατέρμονης βεντέτας, όπου η μια δολοφονία θα ακολουθούσε την άλλη, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια σε μια κοινωνία, κυριολεκτικά, ζούγκλας;

Δεν ξεχνάμε! Οι Έλληνες μετανάστες του περασμένου αιώνα!

Γυρίζοντας το ρολόι πίσω κατά έναν αιώνα να θυμίσουμε πως όσα σήμερα ευαγγελίζεται η Χρυσή Αυγή ήταν ακριβώς όσα υπέφεραν χιλιάδες Έλληνες μετανάστες που έπεσαν θύματα του ρατσισμού και του μαζικού λιντσαρίσματος στη Νότια Ομαχα της Νεμπράσκα, στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, στην Φλόριδα, στη Βιρτζίνια, στο Κάνσας Σίτι, στο Ντέιτον του Οχάιο και αλλού στις ΗΠΑ.

«Ο τοπικός Τύπος άρχισε να δημοσιεύει άρθρα στα οποία οι Ελληνες περιγράφονταν ως ”πρόβλημα” και ”απειλή”, παρενοχλούσαν τις γυναίκες, ζούσαν σε ανθυγιεινές συνθήκες και άλλα συναφή. Έφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να καταγγέλλονται ως εστίες μολύνσεων των κρεάτων που συσκευάζανε και επομένως κίνδυνος για τη δημόσια υγεία..»

»…Τοπικά δημοσιεύματα καταφέρονταν ”κατά των Ελλήνων και παρεκίνουν τον λαόν εις εξέγερσιν, δύο επίσης βουλευταί της Nebraska και ο Δήμαρχος της S. Omaxa προσεκάλουν τον λαόν εις συλλαλητήριον”. Πράγματι αυτό έγινε την επομένη έξω από το Δημαρχείο και «αφού ηγόρευσαν οι ρήτορες και εξώθησαν τον λαόν εις επίθεσιν κατά των Ελλήνων ο όχλος ώρμησε κατά των Ελληνικών καταστημάτων και επέφερεν τελείαν καταστροφήν…»

»…Είναι αδύνατον να περιγραφή η αγριότης, την οποίαν επέδειξεν ο Αμερικανικός λαός… Ελιθοβόλησε τους Ελληνας, κατέστρεψε τα καταστήματά των και εν τέλει έθεσεν πυρ εις τας οικίας των…».

(Πηγή, εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22733&subid=2&pubid=10365005)

Τελικά ποιο πρόβλημα θα λύσουν;

Και τελικά ας δεχθούμε ότι η «ζούγκλα» της Χρυσής Αυγής εφαρμόζεται στην Πάτρα. Μήπως θα ανοίξει αυτό ξανά την Πειραϊκή Πατραϊκή και τα δεκάδες κλειστά προβληματικά εργοστάσια;

Μήπως θα δώσει δουλειά στους απολυμένους της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, της Coca – Cola, της Frigoglass κ.λ.π. ή στο 22% των ανέργων;

Μήπως θα φέρει πίσω τα λεφτά του αποθεματικού του Νοσοκομείου Αγ. Ανδρέας της Πάτρας που εξανεμίστηκαν, λόγω της κλοπής του PSI; Μήπως θα ξανάνοιγαν οι 1630 μικρο-επιχειρήσεις που έκλεισαν το 2010 και οι 1730 του 2011; Μήπως θα βάλει τέρμα στο Μνημόνιο, στην λιτότητα ή στην καταστροφή της ζωής μας;

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα συμβεί. Το μόνο που θα συμβεί πως οι «χασάπηδες» του Μνημονίου και της Τρόικα θα βρουν την ησυχία τους, γιατί αντί να στραφούμε ενάντια τους θα «τρώμε τις σάρκες μας» με τους πιο εξαθλιωμένους από μας….

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,195ΥποστηρικτέςΚάντε Like
992ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,119ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα