Σήμερα, 1/4 στα Πατήσια: Εκδήλωση της «Ενωτικής Αριστερής Συνεργασίας» και της «Π – 1000»

 

Την Τετάρτη 1 Απρίλη η «Ενωτική Αριστερή Συνεργασία στα Πατήσια» και η Πρωτοβουλία των 1.000 συνδιοργανώνουν πολιτική εκδήλωση με θέμα:

«Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Πως προχωράμε και πως απαντάμε στις πιέσεις των εταίρων».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο ΕΚΣΤΑΝ (Πατησίων και Καυταντζόγλου 5 – 1ος όροφος). Ομιλητές θα είναι οι:

  • Νίκος Γιαννόπουλος – Δίκτυο για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα
  • Πάνος Λάμπρου – μέλος ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ
  • Ανδρέας Παγιάτσος – ΞΕΚΙΝΗΜΑ (Συμμετέχει στην Πρωτοβουλία των 1000)
  • Βασιλική Σιούτη – δημοσιογράφος The Press Project

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Βασίλης Θεοφανόπουλος (Κ. Ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ) ενώ σε αυτή θα παρέμβουν η Ζακλίν Γκόρου  (πρόεδρος ΔΣ Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων Vodafone) και ο Πάολο Κονσέτι (μέλος συντονιστικού ΣΥΡΙΖΑ 5ης ΔΚ).

Διαβάστε στη συνέχεια το κείμενο για την εκδήλωση, που μοιράζεται αυτές τις μέρες από τους διοργανωτές:

Βρισκόμαστε δύο περίπου μήνες μετά την ανάληψη της κυβέρνησης  από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το διάστημα ζούμε μια σκληρή σύγκρουση με τους «εταίρους» που όμοια της δεν υπήρξε τα 5 προηγούμενα χρόνια των Μνημονίων.

Όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται για μια «αμοιβαία επωφελή διαπραγμάτευση», δεν πρόκειται για ένα διάλογο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων ομολόγων τους. Πρόκειται για ένα σκληρό πόλεμο, ο οποίος από πλευράς «εταίρων», σκοπό φαίνεται να έχει να στραγγαλίσει την ελληνική οικονομία και να οδηγήσει σε αποτυχία τη νέα κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα λαϊκά και εργατικά στρώματα στηρίζουν μαζικά την προσπάθεια για ανατροπή της λιτότητας. Επιπρόσθετα, οι συγκεντρώσεις διεθνιστικής αλληλεγγύης, παράλληλα με τις εδώ συγκεντρώσεις στις πλατείες, σε δεκάδες χώρες εντός και εκτός Ευρώπης, έδειξαν ότι ο μόνος πραγματικός σύμμαχος μας αυτή τη στιγμή είναι οι εργαζόμενοι και οι λαοί των άλλων χωρών που υποφέρουν από παρόμοια λιτότητα.

Ο ελληνικός λαός συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως είναι κοινή παραδοχή ότι ο αρχικός ενθουσιασμός αρχίζει να μειώνεται και αντί αυτού ο κόσμος εκδηλώνει ανησυχία και προβληματισμούς. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης το οποίο έπεισε χιλιάδες κόσμου φαίνεται να παγώνει κάτω από το βάρος της συμφωνίας για παράταση του προγράμματος μέχρι το καλοκαίρι. Αλλά η κοινωνία έχει ανάγκες τις οποίες δεν μπορούν να καλύψουν τα πιθανά ψίχουλα που θα δώσουν οι« εταίροι» αλλά η εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά. Η σημερινή ασταθής ισορροπία γρήγορα θα τείνει προς τη μια ή την άλλη πλευρά. Από τη μια οι εκβιασμοί θα εντείνονται (πριν την παρέλευση του 4μηνου) και από την άλλη η λαϊκή απαίτηση για μέτρα ανακούφισης θα αυξάνεται. Σε αυτές τις συνθήκες το εργατικό – λαϊκό κίνημα θα αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα. Είναι απαραίτητο το μαζικό κίνημα να ανασυγκροτηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, να στηρίξει όλα τα θετικά μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, να απαιτήσει άμεση νομοθέτηση υπέρ των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων  και να αντιταχθεί στα αρπακτικά του χρηματιστικού κεφαλαίου.

Τα κινήματα που ανέδειξαν το ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούν από μια κυβέρνηση που αισθάνονται  φιλικά προσκείμενη σε αυτά, την εκπλήρωση των προεκλογικών της δεσμεύσεων. Έτσι οι πρώην εργαζόμενοι στην ΕΡΤ διεκδικούν την επαναλειτουργία της, οι εργαζόμενοι στην κινητή τηλεφωνία  διεκδικούν συλλογικές συμβάσεις, οι αγωνιστές στις Σκουριές της Χαλκιδικής  διεκδικούν τη δικαίωση των αγώνων τους κοκ.

Παράλληλα χρειάζεται προετοιμασία και πολιτικός εξοπλισμός του κινήματος. Πώς αντιμετωπίζεται η ΕΕ που απαιτεί νέες ανθρωποθυσίες για το ευρώ και  το διεθνές οικονομικό σύστημα που βυθίζεται στην κρίση και υπόσχεται μόνο λιτότητα, ανεργία, φτώχεια και δυστυχία ώστε το χρηματιστικό κεφάλαιο να συνεχίσει να αυξάνει τα κέρδη του; Η εναλλακτική πρόταση στην Ευρώπη του κεφαλαίου και των πολυεθνικών, η πρόταση για την Ευρώπη των εργαζομένων και του σοσιαλισμού, επείγει όσο ποτέ.

Η Ενωτική Αριστερή Συνεργασία στα Πατήσια δημιουργήθηκε από αγωνιστές των κινημάτων και της Αριστεράς που στήριξαν και στηρίζουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παράλληλα συμμερίζονται τις πιο πάνω ανησυχίες και διεκδικούν την εκπλήρωση των προεκλογικών δεσμεύσεων, την εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

H Πρωτοβουλία των 1000 είναι μια κίνηση που κεντρικά συμμερίζεται παρόμοιες απόψεις και προεκλογικά συνεργάστηκε με το ΣΥΡΙΖΑ στη βάση κοινής ανακοίνωσης.

Το event στο facebook εδώ: https://www.facebook.com/events/668210323291121/ 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα