Ο Γ. Παπανδρέου ξαναεκλέχτηκε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 56% περίπου έναντι 38% που πήρε ο Ε.Βενιζέλος, (στο 64% των ψηφισάντων).
830.000 άνθρωποι πήγαν και ψήφισαν ενώ και οι 3 υποψήφιοι μετά την εκλογή διαγωνίστηκαν σε ευγένεια και ενωτικά καλέσματα.
Στην πραγματικότητα για 50 μέρες που κράτησε η εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ τα είδαμε όλα εκτός από ένα: την ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση. Αυτή ήταν η μεγάλη απούσα. Και πώς να είναι αλλιώς, όταν και οι 3 υποψήφιοι έχουν διατελέσει υψηλόβαθμα στελέχη ή υπουργοί και έχουν εφαρμόσει πολιτικές που έχουν κάνει το ΠΑΣΟΚ υποχείριο των μεγάλων συμφερόντων που φραστικά όλοι μέμφονται αλλά στην – κυβερνητική – πράξη όλοι υποκύπτουν και εφαρμόζουν.
Όλοι έκαναν αναφορές στα αίτια της εκλογικής ήττας του ΠΑΣΟΚ στις 16/9 αλλά κανένας δεν τόλμησε να πει το προφανές: το ΠΑΣΟΚ έχασε όχι μόνο για τις κραυγαλέες αδυναμίες του Γιωργάκη αλλά γιατί έχει γίνει τόσο δεξιό που οι διαφορές του με τη ΝΔ είναι πλέον δυσδιάκριτες.
Τώρα ο Γ. Παπανδρέου μιλάει για «τομές», «ρήξεις με τα συμφέροντα» κτλ. Στην πράξη το πρώτο που έκανε ήταν να φροντίσει για τον έλεγχο των ηγετικών οργάνων και να κάνει πιο γρήγορα το συνέδριο του κόμματος. Στα υπόλοιπα είναι δυνατό να γίνουν κάποιες κινήσεις εντυπωσιασμού προκειμένου να ενθαρρυνθεί η βάση και να μειωθεί η ψαλίδα από τον Καραμανλή και τη ΝΔ αλλά επί της ουσίας το ΠΑΣΟΚ πλέον δεν μπορεί να κάνει ρήξεις και να πάει πραγματικά αριστερά.
Είναι χειροπόδαρα δεμένο από τα νήματα του κατεστημένου που το χρειάζεται σαν εναλλαγή στη ΝΔ. Ειδικά τώρα που ο δικομματισμός εμφανίζει ρωγμές και στις εκλογές αλλά και στις δημοσκοπήσεις μετά τις εκλογές, όπου το 43% των πολιτών εμφανίζεται να θεωρεί ότι κανένα από τα 2 μεγάλα κόμματα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στη νεολαία 18-24 ετών (58%). Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ η κοινή γνώμη θεωρεί κατά 66% – έναντι 47% για τη ΝΔ- ότι βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση (από έρευνα της PUBLIC ISSUE – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 11.11.07)
Η “αριστερή” στροφή του SPD
Τα όρια της Σοσιαλδημοκρατίας που αντιμετωπίζει διεθνώς παρόμοια προβλήματα γίνονται πιο φανερά στην περίπτωση της Γερμανίας. Εκεί η γερμανική Σοσιαλδημοκρατία -που συγκυβερνά με την Χριστιανοδημοκρατία της Α. Μέρκελ-εξέλεξε νέο αρχηγό τον «αριστερό» Κ. Μπεκ και έκανε «αριστερή» στροφή. Στα πλαίσια αυτής της «στροφής» αποφάσισε μεταξύ άλλων: να βάλει όρια ταχύτητας 130 χλμ. στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους, να αυξήσει το χρόνο καταβολής του ανεργιακού επιδόματος από τους 12 στους 24 μήνες για τους ηλικιωμένους ανέργους (πριν, επί εποχής του επίσης σοσιαλδημοκράτη Σρέντερ ήταν στους 36 μήνες) και τέλος να προωθήσει πιο μαλακές ιδιωτικοποιήσεις π.χ στους σιδηρόδρομους. Σιγά τα ωά! Τρόμαξε το κατεστημένο! Και μαζί με αυτά το συνέδριο αποφάσισε να παραμείνει γερμανικός στρατός στο Αφγανιστάν.
2 σε 1
Το ΠΑΣΟΚ είναι έτσι κι αλλιώς 2 – αν όχι περισσότερα – κόμματα σε 1. Ο Βενιζέλος και οι «βαρόνοι» (Διαμαντοπούλου κτλ) εποφθαλμιούν για την ηγεσία και θα το δείξουν με την πρώτη ευκαιρία και πάντως σίγουρα μετά από ενδεχόμενη νέα εκλογική αποτυχία του Γιωργάκη. Ο Βενιζέλος μίλησε για «ριζοσπαστικό ρεύμα» ενώ η Διαμαντοπούλου για «παράταση της θητείας του Γιώργου». Οι πρώην αυλοκόλακες του Ανδρέα και του Σημίτη τώρα σφάζονται μεταξύ τους όχι για ιδέες αλλά για καρέκλες, χωρίς έστω να διαφαίνεται ανάμεσά τους η προσωπικότητα εκείνη που θα μπορούσε να τους ενώσει πραγματικά.
Ο κόσμος που πήγε και ψήφισε στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ ήταν βασικά 2 ειδών: α) κινητοποίηση μηχανισμών με υποσχέσεις για βόλεμα κτλ και β)όσοι θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι λιγότερο κακό από τη ΝΔ.
Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για φτερά στον άνεμο. Στην δεύτερη απλά κάνουν λάθος. Το ΠΑΣΟΚ είτε με Γιώργο είτε με Βαγγέλη, στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση δεν μπορεί πλέον να εκφράσει τα λαϊκά συμφέροντα. Ακόμα και όταν είναι στην κυβέρνηση – όπως ήταν για 20 χρόνια – θα απογοητεύσει τον κόσμο και θα προετοιμάσει το έδαφος για επιστροφή της ΝΔ. Και ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται. Μόνο που αυτοί (κατεστημένο, βουλευτές, στελέχη, κουμπάροι κτλ) θα περνούν καλά και εμείς χειρότερα.
Τάκης Γιαννόπουλος
____________