Παρουσίαση της Άλλης Αμερικής στην Πετρούπολη: μια εξαιρετική εκδήλωση

Ρεπορτάζ από το «Ξ» Πετρούπολης

Η παρουσίαση του βιβλίου του σ. Γιώργου Κασαμπαλάκου «Η Άλλη Αμερική – χρυσές σελίδες του αμερικανικού κινήματος από τον 19ο ως και τον 21ο αιώνα», που διοργανώθηκε από την τοπική οργάνωση της σοσιαλιστικής διεθνιστικής οργάνωσης «Ξεκίνημα» στην Πετρούπολη και το βιβλιοπωλείο Pickabook, ήταν μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση.

Περισσότεροι από 60 άνθρωποι συμμετείχαν, συναγωνιστές όλα αυτά τα χρόνια στα κεντρικά και τα τοπικά κινήματα, από τις αντιφασιστικές δράσεις ως τις τωρινές μάχες ενάντια στην επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής και την καύση απορριμμάτων στην «πίσω αυλή» της πόλης.

Η συζήτηση ήταν πολύ πλούσια σε ιστορικά στοιχεία αλλά και συνδέσεις με το παρόν του κινήματος σε Αμερική και Ελλάδα. Το κοινό παρακολούθησε την παρουσίαση με αμείωτο ενδιαφέρον ως το τέλος.

Ο Αντώνης Νταβανέλος, μίλησε  για την ιστορία του αμερικανικού κινήματος των δεκαετιών του 60 και του 70, τονίζοντας τη σημασία τους για τις μάχες που δίνονταν στη χώρα μας. Συγκίνησε το κοινό με τις αναφορές του στη σημασία ακόμα και τραγουδιών – ύμνων της εργατικής τάξης, σαν το Whichsideareyouon, σε συνελεύσεις δημοσιογράφων τη δεκαετία του 80.

Η Ηρώ Διώτη αναφέρθηκε με τη σειρά της σε ιστορικά στοιχεία και σημείωσε τις μεγάλες επιτυχίες των κινημάτων στις ΗΠΑ, παράλληλα με κομβικές αδυναμίες τους, όπως την αδυναμία συντονισμού σε πολλές περιπτώσεις.

Η Δέσποινα Κουτσούμπα συνέδεσε τους μεγάλους αγώνες του αμερικανικού λαού με τους σημερινούς, όχι μόνο στις ΗΠΑ. Ανέδειξε παράλληλα την αισιοδοξία που πηγάζει παγκοσμίως από τη σημερινή ανοδική φάση του κινήματος.

Ο συγγραφέας του βιβλίου και μέλος του Ξ, Γιώργος Κασαμπαλάκος, αναφέρθηκε στη σύνδεση του χτες και του σήμερα του αμερικανικού κινήματος. Μέσα από την αναφορά σε αποσπάσματα του βιβλίου, ανέδειξε τις ομοιότητες των αγώνων στις ΗΠΑ με το σήμερα ακόμα και στην περιοχή μας, όπως προκύπτει για παράδειγμα από τον αγώνα των κατοίκων του Σικάγο κατά των χωματερών σε γειτονιές μεταναστών σε σχέση με τους αγώνες για να σταματήσει το  περιβαλλοντικό έγκλημα στη Φυλή. 

Και βέβαια, την άμεση σύνδεση του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα με τις σημερινές τεράστιες διαδηλώσεις του BlackLivesMatter και τη σχέση των ιστορικών αντιπολεμικών κινητοποιήσεων για το Βιετνάμ με τις σημερινές συγκλονιστικές φοιτητικές δράσεις για την Παλαιστίνη.

Η μουσική συμβολή του κιθαρίστα Συμέων Μαϊστρέλη στην εκδήλωση ήταν καθοριστική, καθώς την έκλεισε με το βασικό ερώτημα της βραδιάς: Which side are you on?

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα