Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου: Μη μιλάτε, η ΟΝΕΞ θυμώνει!

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου

Πριν λίγες μέρες η “ONEX (ΟΝΕΞ) ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΥΡΟΥ Α.Ε.” κοινοποίησε στον Στράτο Ζολώτα,  Πρόεδρο του ΔΣ του ΠΠΠΣ, εξώδικη  όχληση – διαμαρτυρία  – δήλωση για μια ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό σε πλατφόρμα social media, σχόλιο σε πρόσφατο αθλητικό δημοσίευμα, το οποίο απέδιδε την αποχώρηση χορηγού από επαγγελματικό αθλητικό σύλλογο «στον εφησυχασμό της τοπικής κοινωνίας και των φορέων που τον άφησαν μόνο, στην κάλυψη χρεών παρελθόντων ετών, αλλά και των εξόδων της περιόδου, με αποτέλεσμα όλα να πληρώνονται από την εταιρεία». Σαν να αποτελούσε  υποχρέωση της κοινωνίας, που μοχθεί για τον επιούσιο,  να στηρίζει οικονομικά πολυτελείς δραστηριότητες. 

Η δριμεία κριτική στο δημοσίευμα, αλλά και στην πρακτική της διακηρυκτικής ευποιίας των ισχυρών  και των φανταχτερών χορηγιών τους, ενόχλησε ιδιαίτερα την ΟΝΕΧ, που εμφανίζει μια δυσανεξία στη δημόσια διατύπωση απόψεων, όταν δεν επικροτούν τις επιχειρηματικές και λοιπές επιλογές της. 

Εκλαμβάνοντας ότι η ανάρτηση στόχευε στην  ίδια και «τον Πρόεδρό της κ. Παναγιώτη Ξενοκώστα»,  και πριν καταφύγει στη δοκιμασμένη πρακτική των αγωγών slapp, ζήτησε από τον Στράτο Ζολώτα να απαντήσει «ευθαρσώς», «αν αναφέρεται στην ΟΝΕΞ ή σε άλλη εταιρεία, που δραστηριοποιείται σε κάποιο άλλο νησί», να κατονομάσει τον «μεγάλο χορηγό»,  να διευκρινίσει «σε ποιόν χαρίστηκε μια βιομηχανία [μήπως στην ίδια, που συμβλήθηκε για την εξυγίανση των ναυπηγείων της Ελευσίνας με τους πιστωτές της ΝΑΒΙΕΣ;]», ποια εταιρεία κατηγορεί ότι «χαρίζει καρκινογόνα απόβλητα» και σε ποιόν αποδίδει στον χαρακτηρισμό «αμφίβολος επενδυτής», υπενθυμίζοντας ότι «ανάλογα με το

περιεχόμενο των απαντήσεων θα προβεί στις νόμιμες ενέργειες».

Στην  ΟΝΕΞ δεν αρκεί η εικονική πραγματικότητα που προβάλλουν τα τοπικά ΜΜΕ και «απολαμβάνουν» δημοτικές και περιφερειακές Αρχές. Πρέπει όλοι να διαψεύσουν τις αισθήσεις τους και να  στοιχηθούν στην αισιοδοξία των απόψεών της. Φαίνεται πως υπάρχει, δίκην index librorum prohibitorum, ένας κατάλογος απαγορευμένων σκέψεων και εκφράσεων, τον οποία συνέταξε μια αστυνομία λόγου,   όπως «τοξικά απόβλητα», «νέφος αμμοβολής»,  «εκπομπή θορύβου», «περιβαλλοντική ρύπανση», «βαρέα μέταλλα», «περιβαλλοντικοί όροι»,  «προστασία δημόσιας υγείας» κλπ.     

Θυμωμένη και απειλητική η ΟΝΕΞ, όταν (νομίζει πως) έχει να αντιμετωπίσει μια μοναχική «παραφωνία».  Λίγες μέρες πριν,  προτίμησε να καταπιεί αμάσητο εκτενές δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, που έκανε λόγο για τεράστια συγκέντρωση αποβλήτων στον υπαίθριο χώρο του Νεωρίου.  Στον απαιτητικό χώρο της δημόσιας αντιπαράθεσης πρέπει να αναπτύξεις επιχειρήματα και να προσκομίσεις αποδείξεις. Στην επικράτεια του «πνεύμονα», αρκούν οι πομφόλυγες και τα δοξαστικά των τοπικών αρχόντων. 

Το ΠΠΠΣ δεν σκοπεύει να σιωπήσει. Και δεν θα πάψει να υπερασπίζεται το δικαίωμα του καθένα και της καθεμιάς από εμάς να εκφράζει δημόσια τις απόψεις του/της, για δημόσια ζητήματα μείζονος ενδιαφέροντος, όσο ενοχλητικές και αν είναι οι απόψεις αυτές. Μια μονόχορδη  φωνή είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα